Vështirësitë për fjalorin e ri të Gjuhës Shqipe

Vështirësitë për fjalorin e ri të Gjuhës Shqipe

Në fund të këtij viti përfundon 80% e punës për hartimin e fjalorit të ri të Gjuhës Shqipe. Puna kërkimore është mbyllur, dhe gjuhëtarët kanë në tavolinë 260.000 mijë fjalë, e këtu puna është bërë më e vështirë.
“260.000 mijë janë shumë për 100.000 mijë dhe keni parasysh se çdo të thotë për një gjuhëtar që të herë një fjalë është si të presësh një gisht”, tha Shezai Rrokaj.
Por, ndryshe nga veprat e tjera madhore të Gjuhës Shqipe, ky fjalor do ta kapërcejë standardin dhe do të përqafojë fjalët gegë e toskë, madje dhe ato arbëreshe.
“Ky fjalor duhet të jetë shtrati mbi të cilin duhet të ngrihet standardi i ri Gjuhës Shqipe. I zgjeruar, i pasuruar asnjëherë i mjaftueshëm”.
Por megjithëse Akademia e Shkencave ka ndërmarrë këtë projekt madhor, për gjuhën që është në lëvizje dhe ndryshim çdo ditë, Shqipërisë sipas Rrokajt i mungon korpusi i madh i fjalëve nga çdo sektor. “Nuk kemi hedhur në një platformë kompjuterike fjali që përdorin shqiptarët në fusha të ndryshme, arti kinemaje, e me radhë kjo do të ishte një nga gjërat e mëdha që duhet të bëhet nga shteti”.
Brenda gjashtë mujorit të parë të 2024, Gjuha Shqipe do të ketë fjalorin më të madh të saj, që bashkon gjithë dialektet.

administrator

Related Articles