KANADA\ “Shqiponjat e Vogla” çel sezonin e festivaleve, mirëpret valltarët e rinj

Toronto- Kanada Ansambli i vetëm folklorik shqiptar në Toronto, “Shqiponjat e Vogla” është dëshmi e vazhdimit të ruajtjes së traditës…

Femrat dhe meshkujt që gëzojnë një jetë seksuale aktive, ndihen më të lumtur – Nga Fatjona R. Lubonja

Nga Fatjona R. Lubonja Ed.D Edukim/Neuroshkence/ Behavior Aktiviteti seksual individual ndikon në shëndetin fizik dhe mendor, si edhe cilësinë e…

LIBÉRATION (1946) / GJON MILI SIPAS JEAN-PAUL SARTRE

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 8 Maj 2022 “Libération” ka botuar, të premten e 11 tetorit 1946, në faqen n°2, një…

Muzika e dhomës dhe orientimi drejt frymës kombëtare

Nga: Armira Kapxhiu  Marrëdhënia e kompozitorëve shqiptarë me folklorin, krahas muzikës simfonike, instrumentalo-koncertale apo skenike, ka gjetur shprehje dhe në lëvrimin…

Dr. Bledar Kurti: PRANVERA e Sandro Botticelli-t

Arti e ka shoqëruar njeriun që në ditën e tij të parë. Madje arti lindi bashkë me njeriun, dhe me…

Një vështrim grafiko-ortografik mbi “Mesharin” e Gjon Buzukut

Për të folur për vendin që zë alfabeti i Buzukut në traditën e shkrimit shqip, duhet ta shohim problemin në…

Abraham Lincoln, simboli i lidershipit dhe i trashëgimisë së çmuar amerikane- Dr. Bledar Kurti

Në mbrëmjen e 14 prillit 1865, aktori 26-vjeçar John Wilkes Booth, një fanatik i flaktë pro skllavërisë, qëlloi Abraham Lincoln…

Fishta arkitekt – mit a realitet?

Nga: Frano Kulli Një syth monografik i Fishtës, përmendur më rrallë prej biografëve të tij, është edhe dimensioni projektues i…

Vizitorët e Notre Dame kthehen 850 vite pas në kohë

Tre vjet pas zjarrit që përfshiu Notre-Dame, një ekspozitë duke përdorur realitetin e shtuar (AR) do t’i lejojë njerëzit të…

Mes librave të shtypur dhe atyre elektronikë

Debati midis librave elektronikë dhe atyre të printuar, ka shkaktuar prej kohësh diskutime familjare dhe mes miqve – së bashku…
Load More