THE STIRLING NEWS-ARGUS (1913) / Shqipëria si Skocia: “Dashuria për atdheun, traditat, muzika, veshjet…”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 15 Maj 2024 “The Stirling News-Argus” ka botuar, të enjten e 6 marsit 1913, në faqen…

Mbrojtja e çështjes shqiptare nga Edith Durham, gjashtë letrat e autores britanike botuar në “The Nation”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 9 Maj 2024 Revista britanike “The Nation” ka botuar, ndër vite (1918, 1919, 1920 dhe 1921),…

Si e ndërtoi bota Perëndimin?

Grekët dhe romakët kishin historitë e tyre të rrënjosura në vendet tjera dhe që i kishin adoptuar shumicën e ideve…

“Përkthimi i Kushtetutës së Republikës Popullore Komuniste shqiptare më 1946…”/Përplasja e Fan Nolit me Peter Minnar

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 8 Maj 2024 “The Christian Science Monitor” ka botuar, të mërkurën e 3 marsit dhe të…

Shënime mbi librin me tregime dhe novela “Shtegtimi i fundit“ i shkrimtari Avdulla Kënaçit

NGA SEJDO HARKA Avdulla Kënaçi, i cili në vitet ’80-’90 spikati me reportazhet e tij brilante dhe më pas me…

Dramat familjare nën pretekstin e të drejtës zakonore! – Nga Denada Kola Jushi

“Në emër të kanunit …”Kjo është një fjali që në Veri të Shqipërisë, është thuajse e pamundur të mos e…

Dilema e rrugës së humbur: Përse disa individë humbin shpesh dhe disa jo? – Nga Fatjona R. Lubonja Ed.D

Arsyeja pse disa individë humbasin shpesh dhe të tjerë jo varet nga shumë faktorë, por sipas neuroshkencës, disa mundësi në…

Gjithçka thamë këto 12 vjet opozitarizëm, sot është konfirmuar – Nga Adi Krasta

Ajo çfarë mësoi publiku italian dhe një pjesë e publikut shqiptar nga programi investigativ i Rai 3, ‘Hotspot Albania’ është…

Atentatet, tenisi dhe 250 cigare në ditë: 50 fakte nga jeta e Ahmet Zogut

Më 9 prill 1961, në spitalin Foch, Sorensen, Paris, Francë, vdiq mbreti Zog, 65 vjeç – pas shumë vitesh vuajtje…

The Financial Times/ Kanti dhe çështja për paqen – Nga Lea Ypi 

Në një botë tjetër të mundshme, ndoshta më të parashikueshme sesa kjo botë në të cilën ne sot jetojmë, në…
Load More