‘Unaza e zjarrit’, pamje spektakolare të eklipsit të diellit

‘Unaza e zjarrit’, pamje spektakolare të eklipsit të diellit

Banorët e pjesës më të madhe të hemisferës veriore të rruzullit, u bënë enjten dëshmitarë të eklipsit diellor. 

Në sistemin tonë diellor gjenden të paktën 60 satelitë. Ata rrotullohen përreth shtatë prej nëntë planetëve të sistemit. Megjithatë, toka duket se është i vetmi planet në sistemin tonë diellor që gëzon shfaqjen e eklipseve të plota. Pse kështu? Një eklips i diellit ndodh kur hëna vjen midis diellit dhe tokës. Për të pasur një mbivendosje të përsosur, duhet që madhësitë e dukshme të diellit dhe të hënës të jenë afërsisht njësoj, në mënyrë që hëna ta mbulojë gati plotësisht diellin. E tamam kështu ndodh! Ndonëse dielli e ka diametrin 400 herë më të madh se hëna, ai, gjithashtu, është afro 400 herë më larg tokës sesa hëna.
Kjo ngjarje quhet eklipsi unazor. Hëna do të shihet duke lëvizur mbi yllin tonë, por nuk do ta bllokojë plotësisht dritën që vjen prej saj.  Në vend të kësaj, vetëm një pjesë e hollë e shkëlqimit që do të shkëlqejë rreth diskut të Diellit do të mbetet.
Eklipsi i parë diellor i këtij viti ndodhi të enjten e 10 qershorit, por që shumë pak do të shihet në Evropë. Ky fenomen u pa më së miri në Kanadanë lindore, Rusinë lindore dhe Groenlandë, ku nuk do të duket i plotë, por unazor. Kjo varet nga distanca e Diellit dhe Hënës nga planeti ynë. Kur ndodh një eklips dhe sateliti ynë, gjatë orbitës së tij, është në një pozicion relativisht larg Tokës siç është në 10 qershor, madhësia e dukshme nuk është e mjaftueshme për të errësuar të gjithë diskun e Diellit. Efekti është i një Hëne që duket se “hyn” në Diell, duke lënë një kurorë të jashtme të yllit tonë të zbuluar, të cilit i jepet emri sugjerues i unazës së zjarrit.
Skenat më të mira do të jenë në Arktik, por një pjesë e mirë e pjesës tjetër të Tokës do të mbulohet gjithashtu nga një eklips i pjesshëm..
Sipas projeksionit, ka pak mundësi për të parë këto skena përveç nga vende të caktuara në pjesën veriore të vendit dhe në një variant shumë të butë. Si gjithmonë, këshilla është që të mos përpiqeni ta shikoni Diellin me sy të lirë. 
Kjo mund të shkaktojë dëme serioze. Kushdo që shikon në qiell duhet ta bëjë këtë vetëm me ndihmën e pajisjeve mbrojtëse të shikimit, siç janë syzet e miratuara të eklipsit.

administrator

Related Articles