KANADA/ Zjarret në Quebec, rreth 11.000 banorë braktisin shtëpitë e tyre

KANADA/ Zjarret në Quebec, rreth 11.000 banorë braktisin shtëpitë e tyre

Zjarret po përhapen me shpejtësi të madhe në Kanadanë lindore, ku ka më shumë se 100 shpërthime aktive vetëm në Quebec, duke i detyruar autoritetet të kërkojnë evakuimin e rreth 11,000 banorëve gjatë fundjavës si një masë paraprake.

Provincat perëndimore të Albertës dhe Saskatchewan u përballën me makthin e zjarrtë në fillim të majit, dhe tani zjarret kanë pushtuar pjesës lindore të Kanadasë, veçanërisht Nova Scotia dhe Quebec.

Që nga fillimi i vitit, më shumë se 27 milionë hektarë janë djegur në Kanada, tetë herë më e madhe se sipërfaqja në krahasim me mesataren 30-vjeçare, sipas shifrave zyrtare. Aktualisht ka 214 shpërthime aktive zjarresh, duke pasur parasysh që 93 prej tyre janë jashtë kontrollit në të gjithë Kanadanë.

Që nga e enjtja, disa shpërthime të reja zjarri kanë shpërthyer në Quebec, veçanërisht në zonat pranë lumit. Të premten pasdite, autoritetet kërkuan ndihmën e ushtrisë për të transportuar pajisje emergjente, ushqime dhe karburant. “Gjërat po ndryshojnë shpejt në Quebec,” shpjegoi deputeti Stéphane Lauzon.

“Rreth 10,000 njerëz u evakuuan si një masë paraprake në anën Cet-Île dhe 1,000 të tjerë në anën Chape,” tha Francois Bonnardel, ministri i sigurisë publike i qeverisë rajonale të Quebec.

Qindra zjarrfikës nga Shtetet e Bashkuara, Meksika, Afrika e Jugut dhe Portugalia u thirrën për të ndihmuar në shuarjen e zjarreve.

Kanadaja, e cila për shkak të vendndodhjes së saj gjeografike ndikohet shumë më shpejt nga ngrohja globale në krahasim me pjesën tjetër të botës, vitet e fundit po përjeton ngjarje ekstreme të motit, intensiteti dhe frekuenca e të cilave po rritet për shkak të ndryshimeve klimatike.

administrator

Related Articles