Në Treviso të Italisë me Mërkur Bua Shpatën – Nga Luan Rama

Po perëndonte, nxitoja. Isha nisur drejt Treviso-s. Një ditë më pas më duhej të shkoja në Udine, të takoja një…

Nga vepra e plotë e Khalil Gibran, Paris -Shqipëroi Luan Rama

Jam i huaj në këtë botë. Një i huaj dhe në megrim ku vetmia është e tmerrshme, izolimi i dhimbshëm.…

Henry Miller nga bota e prostitucionit tek lëvdimi i shpirtit – Nga Luan Rama

(Nga “Një kronikë anglo-amerikane në Paris. L. Rama) Shkrimtari dhe eseisti i njohur amerikan Henry Miller, e krijoi veten e…

Parisi i njëmijë bardëve… – Nga Luan Rama

Parisi është një histori. Një histori e madhe dhe një gjeografi humane. Ndoshta ai është kryeqyteti ku më shumë se…

Jursenari dhe legjenda shqiptare – Nga Luan Rama

(pjesë nga libri Pont entre deux rives në frëngjisht)  … Kur tri vëllezërit panë nga larg atë figurë të vogël, ende të…

Balzak: Kur Europa humbte një shpirt të madh! – Nga Luan Rama

(Nga libri “Parisi letrar)Në fundin e viteve 80’ në Tiranë vazhdonte botimi në shqip i romaneve të tjera të Komedisë…

Mekati i Justinës (fragment) – Nga Luan Rama

“… Zbrisnim gjithnjë e më shumë drejt Shkodrës. Vështroja peizazhin e mrekullueshëm dhe papritur m’u shfaq sërish imazhi i asaj…

In mémoriam/ Jusuf Vrioni – Fluturimi i shkabës. – Nga Luan Rama

Pas pesë orë qëndrimi në pistën e aeroportit Charles de Gaulles në Paris, avioni i vogël “Banderante” me dy pilotët…

Koleksioni i famshëm i artit i familjes Durazzo – Nga Luan Rama

Familja „Durazzo“ e një emigranti shqiptar që la Durrësin ne vitin 1389 dhe u nis drejt aventurës, e cila nxorri…

Atje ku filloi tragjedia e Edipit – Nga Luan Rama

Këtë detaj të vogël nuk do ta tregoja po të mos lexoja dorëshkrimin e piktorit francez Louis Dupré, i cili…
Load More