Shqiptarët e parë në Amerikë, si sfiduan ligjin që nuk lejonte emigrimin me lek borxh

Shqiptarët e parë në Amerikë, si sfiduan ligjin që nuk lejonte emigrimin me lek borxh

Shqiptarët ishin populli evropian që iu drejtua i fundit Amerikës dhe kjo lidhet me faktin se ata deri në këtë kohë kishin pëlqyer më tepër traditën e lashtë të emigrimit në vendet evropiane. Shqiptari i parë që shkeli në Amerikë është një qytetar i paidentifikuar nga qyteti i Korçës i cili arriti në SHBA në vitin 1876. Pas tij në nëntor të vitit 1877 shkoi në Amerikë prifti shqiptar Prend Doçi. Që të dy këta u larguan shpejt nga ‘Bota e re’.

Bërthama në SHBA

Por emigranti i parë shqiptar që u vendos në Amerikë shërbeu si bërthamë magnetike për emigrantët e tjerë shqiptare. Ishte Kolë Kristofori prej fshatit Katund të Korçës që arriti në Amerikë me 1884. Pas gjashtë vjetësh emigrant Kolë Kristofori u rikthye ne fshatin e lindjes. Por më 1892, ai u rikthye në Amerikë së bashku me 17 bashkëfshatarë të tij, të cilët formuan bërthamën e diasporës shqiptare në SHBA. Më 1900 shumë shqiptarë të tjerë iu drejtuan ‘Botës së re”.

Kategoritë e emigrantëve

Emigrantët e parë shqiptarë në SHBA mund të ndahen në dy kategori: në emigrantë ekonomikë, të cilët largoheshin nga atdheu për të fituar para dhe në emigrantë politikë, të cilët detyroheshin të largoheshin për arsye politike. Lidhur me çështjen se cila kategori e emigrantëve ishte mbizotëruese, ka patur mendime të ndryshme. Disa autorë janë të mendimit se emigrantët ekonomikë formonin masën kryesore të emigracionit shqiptar në SHBA. Autorë të tjerë mendojnë të kundërtën.

Vitet 1904-1905

Valët më të fuqishme të emigracionit u përkasin viteve 1904-1905 dhe 1909-1912, vite këto të karakterizuara nga tensione të forta politike të krijuara nga ngjarje që sollën shpalljen e pavarësisë, si dhe vitet 1913-1914, veçanërisht vera e vitit 1914 kur Shqipëria e jugut u pushtua prej ushtrisë greke. Në këtë periudhë shqiptarët vijonin të ishin shtetas të Perandorisë Osmane dhe shkonin në Amerikë me pasaporta osmane, prandaj edhe në listat e emigracionit të zyrave amerikane ata figuronin si shtetas osmanë. Një pjesë tjetër regjistroheshin si grekë për shkak të lidhjeve fetare me Patriarkanën e Stambollit dhe prej koncepteve zyrtare të shtetit osman, i cili shqiptarët e besimit ortodoks i konsideronte grekë për nga kombësia. Madje, shumë emigrantë erdhën edhe nga vendet ballkanike, Bullgaria, Rumania, etj, ku kishin emigruar prej kohësh. Si të tillë ata erdhën në Amerikë me dokumente identifikimi jo shqiptare.

Numri i saktë

Si rrjedhojë e të gjithëve këtyre faktorëve, është e vështirë të gjesh numrin e saktë të emigranteve shqiptarë që u vendosën në Amerike në dhjetëvjeçarin e parë të shek. XX. Sipas dokumentacionit zyrtar federal të vitit 1910, në SHBA ndodheshin 625 shqiptare. Gjatë viteve 1911-1914 në ShBA mbërritën 1528 shqiptarë, ndërsa në vitet 1915 deri 1919 numri i tyre bie ndjeshëm në 694 vetë. Në strukturën demografike të diasporës shqiptare të Amerikës, mbizotëronin burrat, sepse ata, duke dashur të riktheheshin përsëri në atdhe, nuk i merrnin gratë dhe pjesën tjetër të familjes së tyre. Numri i grave shqiptare në SHBA erdhi duke u rritur pas vitit 1920, kur shumë shqiptarë vendosën të qëndrojnë atje si banorë të përhershëm.

Gazeta “Kombi”

Sipas gazetës ‘Kombi’ i pari fëmijë me prindër shqiptarë lindi në janar të 1908-ës në familjen e Kristo Koçit prej Korçe. Pjesa dërrmuese e emigrantëve shqiptarë që vinin në SHBA ishin nga Shqipëria e jugut. Fuqizimi nga ana ekonomike i këtyre emigrantëve nxiti edhe mjaft shqiptarë të tjerë t’i drejtoheshin ‘Botës së re’. Pas vitit 1905, interesat tregtare bënë që të hidheshin hapa të rëndësishëm drejt një emigracioni të organizuar të shqiptarëve në SHBA.

Ku u vendosën emigrantët

Megjithëse ligji amerikan i emigracionit në vitin 1907 ndalonte ardhjen e emigrantëve në ShBA me para të marra borxh, shqiptarët të cilët në të shumtën e rasteve udhëtonin me para të siguruara në këtë mënyrë, mund t’i bënin ballë atij në pjesën më të madhe, duke deklaruar para doganës amerikane se paratë e udhëtimit i kishin siguruar prej prindërve ose të afërmve të tyre që ndodheshin në SHBA. Shqiptarët e parë që erdhën si emigrantë në Amerikë, u vendosën në pjesën më të madhe të tyre në qytetin e madhe të Bostonit dhe pikërisht në pjesën jugore dhe perëndimore të qytetit. Pas Bostonit ata u vendosën në qytete apo qyteza të tjera të shtetit Masaçustes. Qendër e rëndësishme e emigrantëve shqiptarë u bë Anglia e re (New England).

Jetesa

Për një periudhë relativisht të shkurtër një pjesë e emigrantëve shqiptarë, sigurisht më të zotët, arritën të zbulonin të fshehtat e funksionimit të ekonomisë së një vendi që ofronte mundësi pa kufi, ata filluan të merreshin edhe me tregeti. Sipas gazetës ‘Kombi’ deri në fund të vitit 1907 shqiptarët ishin shpërndarë në 12 qytete amerikane. Shumë domethënëse, për integrimin e shqiptarëve në SHBA ishin dhe reklamat që publikoheshin në faqet e gazetës ‘Kombi’, të cilat u bënin jehonë biznesmenëve shqiptarë që jetonin në qytete të ndryshme të Amerikës. Shumë interes paraqet edhe mënyra e jetesës së emigrantëve shqiptarë. Të gjithë bashkëfshatarët ose bashkëqytetarët grumbulloheshin si rregull, në të njëjtat qendra banimi. Kjo dukuri lidhet me faktin se një fshatar apo një qytetar shqiptar i ardhur në Amerikë kthehej shumë shpejt në një pikë tërheqëse për bashkëfshatarët apo bashkëqytetarët e tjerë.

Kujtimet e Grigor Golanit

Fillimisht si vende strehimi për emigrantët shqiptarë, siç shkruante Grigor Golani në kujtimet e tij përdoreshin qilarët (bodrumet) ku lagështira dhe i ftohti e bënin jetesën të vështirë. Me kalimin e kohës, emigrantët shqiptarë filluan të jetonin në grupe prej 10-15 vetash në banesa të cilat thirreshin prej shqiptarëve të atjeshëm me emrin konak. Jeta nëpër këto kënaqe vazhdoi deri në fund të Luftës së Parë Botërore dhe në raste të tjera edhe më vonë. Në përfundim duhet theksuar se kur bëhet fjalë për emigrantët shqiptarë në SHBA, kemi parasysh emigrantët që u larguan nga trualli etnik, sepse emigrantët e parë shqiptarë që shkuan në SHBA, kanë qenë arbëreshët e Italisë. Ata kanë emigruar në drejtim të SHBA-ve që në fillim të shek 18.

1 Shqiptari

Vuri këmbë në truallin amerikan në vitin 1876. Sipas disa burimeve, shqiptari ishte nga Korça dhe më pas ndërroi destinacion duke u spostuar në Amerikën e Jugut dhe duke përfunduar më pas në Argjentinë

2 Shqiptari

Ishte shqiptari i dytë, i cili vuri këmbë në tokën amerikane në vitin 1889 ose në 1884. Ky ishte Koli (Nikolas) Kristofori. Është emigranti i parë shqiptarë që është regjistruar dhe i njihen gjeneralitetet.

42 Shqiptarë

Është numri i shqiptarëve, të cilët jetonin në Amerikë në vitin 1900, në qytetin e Masaçusets. Origjina e këtyre shqiptarëve ishte kryesisht nga jugu i Shqipërisë.

50 Dollarë

Ishte çmimi i një bilete udhëtimi nga Shqipëria drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Mjeti transportues ishte vetëm anija dhe kryesisht portet nga niseshin emigrantët shqiptarë ishin ato të Italisë dhe Greqisë.

10-15 Veta

Ishte numri i shqiptarëve, të cilët detyroheshin të banonin që të gjithë në një dhomë sapo mbërrinin në Shtetet e Bashkuara Amerikës. Dhoma mbante emrin konak dhe kishte shumë funksione si shtëpi, spital dhe shkollë.

625 shqiptarë

Ishte numri i shqiptarëve që sipas statistikave amerikane kishin emigruar dhe jetonin në shtetet e bashkuara në vitin 1910. Ky ishte grupi i parë shqiptarëve, të cilët kishin mbërritur dhe ishin integruar në jetën amerikane.

694 shqiptarë

Ishte numri i shqiptarëve, të cilit kishin arritur të emigronin nga Shqipëria për në SHBA gjatë tre viteve midis 1911-1914. Vetëm në këto tre vite në Amerikë kishin mbërritur vetëm 69 shqiptarë.

50 mijë

është numri i shqiptarëve i llogaritur në fundin e Luftës së Parë Botërore. Këto shifra janë nxjerrë nga studiuesi Haris Silajxhiç. Një numër i madh ky, duke marrë parasysh numrin e vogël të popullsisë shqiptare të atyre viteve.

30 mijë

Ishte numri i shqiptarëve sipas Faik Konicës në vitin 1920. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës gjatë këtyre viteve pati një dyndje dhe një fluks të madh të shqiptarëve, të cilët largoheshin nga vendi i tyre i dërrmuar nga luftërat dhe konfliktet e armatosura.

1 mijë

Ishte numri i grave në vitin 1920, nga 30 mijë që ndodheshin në vitin 1920. Një shifër e rrallë që është bërë e mundur nga statistikat e shtetit amerikan. Por, megjithatë, një numër i vogël po të merret parasysh numri i madh i meshkujve.

7.4%

Ishte numri i shqiptarëve të natyralizuar në vitin 1920, të cilët kishin arritur të merrnin nënshtetësinë amerikane. Janë shqiptarët e parë që kanë marrë pasaportën dhe janë kthyer në amerikanë.

18.2%

Ishte përqindja e shqiptarëve, të cilët ishin analfabetë. Një shifër e lartë, por duhet marrë parasysh se në SHBA kishin emigruar shtresat më të varfra që kishin marrë udhën e largët për një jetë më të mirë.

1876

Ishte viti kur shqiptari i parë vuri këmbë në truallin amerikan. Sipas disa burimeve, shqiptari ishte nga Korça dhe më pas ndërroi destinacion duke u spostuar në Amerikën e Jugut dhe duke përfunduar më pas në Argjentinë

1889

Viti kur shqiptari i dytë vuri këmbë në tokën amerikane. Ky ishte Koli (Nikolas) Kristofori. Është emigranti i parë shqiptarë që është regjistruar dhe i njihen gjeneralitetet.

42 Shqiptarë

Është numri i shqiptarëve, të cilët jetonin në Amerikë në vitin 1900, në qytetin e Masaçusets. Origjina e tyre ishte kryesisht nga jugu i Shqipërisë dhe vinin nga zonat më të thella.

50 Dollarë

Ishte çmimi i një bilete udhëtimi nga Shqipëria drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Mjeti transportues ishte vetëm anija dhe kryesisht portet nga niseshin emigrantët shqiptarë ishin ato të Italisë dhe Greqisë.

10-15 Veta

Ishte numri i shqiptarëve, të cilët detyroheshin të banonin që të gjithë në një dhomë sapo mbërrinin në Shtetet e Bashkuara Amerikës. Dhoma mbante emrin konak dhe kishte shumë funksione si shtëpi, spital dhe shkollë.

625 shqiptarë

Ishte numri i shqiptarëve që sipas statistikave amerikane kishin emigruar dhe jetonin në shtetet e bashkuara në vitin 1910. Ky ishte grupi i parë shqiptarëve, të cilët kishin mbërritur dhe ishin integruar në jetën amerikane.

50 mijë

është numri i shqiptarëve i llogaritur në fundin e Luftës së Parë Botërore. Këto shifra janë nxjerrë nga studiuesi Haris Silajxhiç. Një numër i madh ky, duke marrë parasysh numrin e vogël të popullsisë shqiptare të atyre viteve.

3 mijë

është numri i shqiptarëve origjina e të cilëve ishte nga Veriu i Shqipërisë. Një fakt i panjohur ky, pasi kryesisht ata që emigronin në SHBA ishin kryesisht banorë të zonave jugore të vendit.

30 mijë

ishte numri i shqiptarëve sipas Faik Konicës në vitin 1920. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës gjatë këtyre viteve pati një dyndje dhe një fluks të madh të shqiptarëve, të cilët largoheshin nga vendi i tyre i dërrmuar nga luftërat dhe konfliktet e armatosura.

1 mijë

ishte numri i grave në vitin 1920, nga 30 mijë që ndodheshin në vitin 1920. Një shifër e rrallë që është bërë e mundur nga statistikat e shtetit amerikan. Por, megjithatë, një numër i vogël po të merret parasysh numri i madh i meshkujve.

7.4%

Ishte numri i shqiptarëve të natyralizuar në vitin 1920, të cilët kishin arritur të merrnin nënshtetësinë amerikane. Janë shqiptarët e parë që kanë marrë pasaportën dhe janë kthyer në amerikanë.

40 mijë

Ishte numri i shqiptarëve i llogaritur në fundin e Luftës së Parë Botërore në vitin 1919. Këto shifra janë nxjerrë nga studiuesi dhe profesori Beqir Meta. Një numër i madh ky, duke marrë parasysh numrin e vogël të popullsisë shqiptare të atyre viteve.

80 mijë

është numri i shqiptarëve që kanë emigruar nga Shqipëria në të gjithë kontinentin Amerikan Verior dhe atë Jugor. Ky numër i madh shqiptarësh u largua nga vendi ynë gjatë 20 viteve midis 1900 dhe 1920. Prej tyre 50 mijë ndodheshin vetëm në SHBA.

3000 mijë

Ishte numri i shqiptarëve që kishin emigruar në SHBA, të cilët morën pjesë aktive në ushtrinë amerikane gjatë luftës së parë botërore megjithëse shumica e tyre nuk kishte marrë akoma nënshtetësinë amerikane.

15 mijë

është numri i shqiptarëve nga 40 mijë që ndodheshin në SHBA në vitin 1919 që dinin të lexonin dhe të shkruanin. Dihet se emigrantët e parë që shkuan në SHBA ishin kryesisht analfabetë pasi ata largoheshin nga një Shqipëri të varfër dhe me shumë pak shkolla.

80 degë

ishte numri i degëve të shoqërisë panshqiptare “Vatra” në vitin 1919. Kryesisht degët e kësaj shoqërie ishin shpërndarë në të gjithë territorin amerikan dhe në Kanada. Brenda pak vitesh ajo arriti me kontributin e emigrantëve shqiptarë që të shndërrohej në një organizatë të fuqishme ekonomike. Në fillimet e saj ajo zotëronte një kapital prej 922 dollarësh.

14

ishte numri i gazetave shqiptare që u botuan në Shtetet e Bashkuara të Amerikës nga diaspora gjatë viteve 1906 e deri në vitin 1918, duke filluar nga gazeta e parë “Kombi” e deri tek “The Adriatik River”.

30 mijë

ishte numri i shqiptarëve që zbritën në rrugët e SHBA-së për të protestuar kundër vendimeve të Konferencës së Ambasadorëve. Organizata “Vatra” arriti që më 27 prill të vitit 1913 të mblidhte për herë të parë këtë numër të madh shqiptarësh nga diaspora.

30 mijë

ishte numri i shqiptarëve, të cilët u larguan nga SHBA dhe u kthyen në Shqipëri gjatë katër viteve 1921-1925. Arsyet ishin të ndryshme që lidheshin me familjen, vendlindjen por mbi të gjitha ishin ndjenjat patriotike.

Nga lista me emrat e shqiptarëve që kanë emigruar në Amerikë nga viti 1917.

FREDERICK MORTATI

ALBERT BRAÇE

PETRO NINI LUARASI

SOTIR PECI

FAIK KONICA

FAN NOLI

FILIP KRISTOFORIDHI

MISTO MILLONE

KRISTO FLLOQI

PASKAL ALEKSI

KRISTO KIRKA

LLAMBI ÇIKOZI

ELIA TROMARA

KOSTAQ KOTA

KOSTIKA TRESKA

VANGJEL GJIKA

JOSIF PANI

KOLI CAKNAQI

ANDREA KRISTO

KRISTO DAKO

LONI KRISTO

NIKOLLA DISHNICA

THANAS IDRIZI

XHAFER YMERI

MIHAL KRESHPANI

HAMIT LUMI

VANI ÇANI

ANASTAS PANDELE

DENIS KAMBURI

KOSTA TH. RACKA

MIÇE BARDHO

KOSTA MANGELLI

FAZLLI FRASHERI

EKBER XHELALI

KOSTA PANO

KOSTA ISAK

GONI KATUNDI

HASAN BITINCKA

LUTFI ÇIPI

MAZLLEM PANARITI

TASI ÇIKOZI

MUKE PERMETI

KOL TROMARA

KOL RODHE

KOSTA ÇEKREZI

KOLI PANÇE

SADIK LEKDUSHI

BAHRI OMARI

ANDON FRASHRI

AQIF PERMETI

XHEVAT HARXHI

EMIN BILIBASHI

SHEFKI ALIKO

STATHI SULI

NDREKE STAVRO

MIHAL TURTULLI

NIKOLLA KASNECI

MITHAT FRASHERI

ANGELO SOTIR

KOSTA PAPA

LONI NINI

GEORGE PRIFTI

SADIK DURO

MIHAL PROGERI

ARQILE TASI

NAUM CERE

FASLLI FRASHERI

KOSTA HOTOVA

QERIM PANARITI

PANDELI PAPLILO

ANASTAS ÇAKO

VASKE GOGALECE

PETRO LAZARI

MIHAL KOSMO

MAHMUT MEDIN PERMETI

GJERGJ LUARASI

VANGJEL MILLER

KOSTAQ KAMBURI

BILL MITI

THEODOR NUKE

VASIL K. SERBI

VANI P. QIRAXHIU

PANDI JANAQI

KOÇI JANAQI

SOTIR D. REHOVA

KOSTANDIN D. TREBICKA

BAHRI T. GJIROKASTRA

SPIRO N. GOROSHIANI

SOTIR V. KATUNDI

NIKOLLA PETRO

ANASTAS JOSIFI

NASTAS QAKO

LOPI.P.NAUMI

DENIS KAMBURI

BEQIR GREBENEA

A.GURRA

PASKAL ALEKSI

SEJFI VLLAMASI

KOL TRAMARA

KRISTO DAKO

LONI KRISTO

ETHIM NASI

KOSTË ÇEKREZI

HAXHI MURATI

MESUD ÇAMI

DHIMITËR BALA

ALI KUÇI

BANUSH FETAHU

SHAHIN KOLONJA

KRISTO LUARASI

PETRO NINI LUARASI

SOTIR PECI

EFTIM NAÇI

VANI KARAMETO

VANI VANGJELI

BAJO TOPULLI

MEHEMT KONICA

KOSTANDIN DEMO

KRISTO DAKO

PARASHQEVI QIRJAZI

SEVASTIJA QIRJAZI

KOSTANDIN ÇEKREZI

NAUM CEREJA

STATHI MELANI

IKONOM AT LAZAR KOSMA

GJERGJ SULI

PETRO A.LESHNJA

TOLI KONDAKCHI

TASI VANI DISHNICA

KOSTA VANGJEL GRABOCKA

LIGOR THOMA BELLOVODA

PASKO MITRO VITHKUQI

TASI MONI

PETRO TH.LUBONJA RAPI

MIHAL LUBONJA

PANDI KRISTO BOBOSHTICA

SPIRO MIHAL LUBONJA

PANDI MIHAL LUBONJA

PETRAQ K.SPIRI

JOAQIM ALARUPI

THEODHOR V.MONKA

ARGJIR KOSTA VANGJEL

RISTO NACHO

GEORGE BREZHDENAKU

KOLI VANGJEL VITHKUQI

TOLI KONDAKCHI

NERENXA GEORGE TREBICKA

URANIA P.TUSHEMISHTI

THOMAIDHA GJORGJI

LIGOR TASI

SIMO ILIA TREBICKA

ANDREA VENETIKU

GEORGE LAKOS

JANO LUBONJA,

LIGOR CHIFLIGU

KOLI KRISTO BOBOSHTICA

VANGJEL P.TUSHEMISHTI

KLIA PASKO METRO

OPI SOTIR KOSTA

PANDORA ARGJIR KOSTA

SAQELLAR AT CHANI

LUKA JOSIF TRESKA

PANDI MARKO CHULA

GJORGJI KOSMA

D.J.TUSHEMISHTI

LAZI FLOQI

SOTIR ANASTAS FLOQI

NAUM THEOHAR VITHKUQI

PETRO ANASTAS LESHNJA

NAUM GJIKA SHTIKA

THOMA THEMELE BOBOSHTICA

GJERGJI THOMA VITHKUQI

VANGJEL SOTIR SHTIKA

ATHANAS MIHAL FLOQI

ANDON KRISTO LUBONJA

ANDREA QAKO VITHKUQI

NIKOLLA KRISTO BOBOSHTICA

VASIL NAUM KAMENICA

NAUM VANI DISHNICA

JANI LUBONJA

GJINI A.LUBONJA

GAQI V.VENETIKU

SPIRO G.NACHO

KRISTAQ MUSHKA

ATHANAS A.MALAVECI

VASIL D.KARAGUNI

IRAKLI S.TUSHEMISHTI

GJERGJI KOZMA

KOZMA STEFAN

SPIRO TASI VITHKUQI

PALI G.GJANCHI

ILO THIMI KORCHA

GAQI I.KAMENICA

SOTIR NAUM KAMENICA

MITKA I.TUSHEMISHTI

PASKAL M.GRABOCKA

JANI JANAQ OCHISTI

LAZI THIMI FLOQI

KRISTO G.STAROVA

SOTIR G.SHTIKA

SANDRI K.ALARUPI

ZISSI G.TUSHEMISHTI

GJERGJI PRIFTI

LIPI KOSTANTIN NICHA

GJERGJI P.QAFEZEZI

GJERGJI V.POGRADECI

QIRIAKO D.KARAGUNI

KOSTA P.BOBOSHTICA

JOSIF SIMEON

ZISSI PASKO REMENJI

KRISTO M.FLOQI

TODI JAQIM

SPIRO SOTIR SHTIKA

TODI SOTIR SHTIKA

GURI N.LESHNJA

NIKOLLA N.BOBOSHTICA

GURI TH.KORCHA

ILO K.TUSHEMISHTI

GJERGJI K.TUSHEMISHTI

NAUM JOVAN POTGORANI

JOSIF S.POGRADECI

MIHAL I.TUSHEMISHTI

ANDREA PETRA FACE

VANGJEL M.MALAVECI

THANAS K.VITHKUQI

ANASTAS THANAS TREBICKA

VASIL THANAS TREBICKA

ILO G.VOSKOPOJA

VANGJEL M.KACHANI

ANASTAS K.KAMENICA

NAUM S.POGRADECI

NIKOLLA P.BUTKA

SPIRO S.QAFEZEZI

THANAS N.LUBONJA

VASIL A.GRABOCKA

LILI G.PANARITI

SOTIR G.GRABOCKA

GJERGJI N.GRABOCKA

KOSTA M.VITHKUQI

TASI M.VITHKUQI

ROPI A.LESHNJA

TUSHI M.VITHKUQI

STAVRE A.TEGO

KRISTO K.MIFOLI

PETRO TH.BOBOSHTICA

THIMI M.KORCHA

ILO BARDHO

VASIL KRISTO PAFTARI

PANDO N.OPARI

VANGJEL M.POGRADECI

FILIP V.VITHKUQI

ANDREA VANGJEL VITHKUQI

DHIMITRI KRISTO BOBOSHTICA

DHIMITRI G.ANGJO

NIKOLLA K.PECI

GREGOR G.GREKO

DHOSKA S.LUBONJA

DHIMITRI P.LUBONJA

PETRO K.KORCHA

APOSTOL SPIRO STATOBERDHA

KOSTA Q.LESHNJA

NIKOLLA QIRIC FLOQI

HARALLAMP N.NARTA

SPIRO TH.LUBONA

KOSTA SPIRO KORCHA

DHIMITRI P.OCHISHTI

DHIMITRI D.DISHNICA

PETRO S.AFEZOLLU

TASI VANGJEL

ANDREA VANGJEL

PANDI S.BOBOSHTICA

GAQI LAZAR

VELLAZERIA PAPANIKOLLA

JIMI ADAM

RAFAIL MIHAL

LIGOR BUTKA

VASIL NIKOLLA

VELL M.PASKO

KOCHI GJERGO

MIHALLAQ KRISTO

LEKSI NIKOLLA

AT LAZAR KOSMA

PETRAQ K.SPIRI

NAUM APOSTOL

KOSTAQ S.CHERAVA

ZISSI GEORGE

MIHAL JOVAN

VASIL K.BERATI

GEORGE BREZHDANAKU

GEORGE KONDAKCHI

KATINA KONDAKCHI

KOLI VANGJEL

NIKOLLA KRISTO

DHOSI S.LUBONJA

SIFI L.VITHKUQI

DHOSI L.VITHKUQI

AVRAM KOSTANDIN

ANASTAS ATHANAS

VASIL T.MILLAU

PETRAQ BELBA

TODI V.MONKA

STEVE LAZO

NAUM NAKO

KOZMA L.FIKU

DHIMITRI PEPO

MITRO BROS

PANO T.PANO

LIGOR T.JANKO

ILO G.VOSKOPOJA

DHORI TOROVECI

LIGOR A.DEMA

CHRISTO A.DEMA

LIPI PETRO

FILIP TH.BUTKA

LUKA BUTKA

A.KRISTO BUTKA

KOLI P.BUTKA

LAZO DHAMO

LIGOR T.LIAKO

VANGJEL S.ALARUPI

ARGJIR A.LUBONJA

DURO NURI

VANGJEL JOHN

SPIRO MONKA

SOTIR VESHO

NAUM LAZAR

LIGOR BELLOVODA

MIHAL LIMPIRAK

LIL N.SHYTI

LIGOR SKARANI

VASIL KURTEF

KOZMA STEFAN

PERIKLI VASIL

VASIL KRISTO

PANDI SOTIR

PETRO PANAJOT

PETRO TH.LUBONJA

DHAMO SHOLLA

NASTAS KECI

THOMA ZIU

GEORGE ANDREA

DOKE LUBONJA

RAKO RUSHA

TOLI SOTIR

NAUM KRISTO

SALI J.DISHNICA

MIHAL P.BILERALIS

GEORGE SIMON

KADRI ELBASANI

ZHAMO FEHIM

KASEM J.ELBASANI

ALI B.BERATI

MIHAL BRISKU

NAUM LAZAR

ILO VASIL

PANDI M.LUBONJA

LIGOR BELLOVODA

PETRO THANAS

KOCHI GJERGO

ARGJIR ADAM

SOTIR ALEKS

ANDON KRISTO

DHIMITRI ANDON

RAKO ILO

STELIAN ZYKO

ALEKS SOTIR

KOLI TUSHI

VELL.KAMENICA

ANDREA FACE

PETRO BOBOSHTICA

VELL.PAPAVANGJEL

EUGJENI D.ROSINI

KOSTA PATAROKU

PANDELI KRALI

VASIL LAMBI

ARTEMIS MAVROMATAQI

ALEKS LEONAQI

DURO NURI

VANGJEL JANI

SOKRAT GEORGE

GEORGE MALAKSENO

NAUM VOSKOPOJA

ADEM ASLLAN

HARI D.TREBICKA

LULA BUTKA

LAZO DHAMO

ARGJIR BUTKA

STEFO NASI FURXHI

PARASHQEVI STEFO

STAVROS

SPIRO MONKA
Gazeta Diaspora Shqiptare

administrator

Related Articles