Rritja globale parashikohet të dobësohet më tej, teksa inflacioni ngadalësohet gradualisht

Rritja globale parashikohet të dobësohet më tej, teksa inflacioni ngadalësohet gradualisht

Ekonomia globale po përballet me një periudhë të rritjes së dobët dhe inflacionit. Politika më e shtrënguar monetare dhe normat reale më të larta të interesit, çmimet e larta të energjisë, rritja e dobët e të ardhurave të familjeve dhe rënia e besimit, pritet të ndikojnë në rritjen ekonomike, veçanërisht në vitin 2023.

Mbështetja fiskale për të zbutur ndikimin e kostove të larta të ushqimit dhe energjisë, do të ndihmojë në kufizimin e ngadalësimit. Humbjet e vendeve të punës mund të jenë gjithashtu më të kufizuara se sa pritej në rëniet e kaluara.

Kursimet e grumbulluara gjatë pandemisë ofrojnë edhe njëfarë mbrojtjeje për sektorët e ekonomive familjare dhe të korporatave, megjithëse këto nuk janë të shpërndara në mënyrë të barabartë.

Pasiguria e lartë mund të kufizojë shkallën në të cilën tërhiqen kursimet dhe t’i pengojë firmat të bëjnë investime afatgjata.

Ngadalësimi i parashikuar i rritjes së PBB-së globale në vitin 2023 do të zbutet deri në njëfarë mase nga rënia e mëtejshme e normave të kursimit të familjeve që pritet të ndodhë në disa ekonomi të mëdha të përparuara, megjithëse jo në Shtetet e Bashkuara, ku norma e kursimit ka rënë tashmë nën nivelet para pandemike.

Një rimëkëmbje e lehtë parashikohet të fillojë në shumicën e vendeve në vitin 2024, me rimëkëmbjen e rritjes reale të të ardhurave dhe zbehjen e presioneve inflacioniste, duke ofruar hapësirë për ndërmarrjen e hapave fillestarë për të lehtësuar politikën monetare në Amerikën e Veriut, Europën Qendrore dhe Lindore dhe shumë ekonomi të tregjeve në zhvillim.

Në rajonin e Azisë/Paqësorit, ku shumë vende kanë inflacion relativisht të ulët dhe politikat mbështetëse parashikohet të ndihmojnë rimëkëmbjen e rritjes ekonomike në Kinë, perspektivat duken më të mira se në Amerikë ose Europë. Në shumë vende europiane, janë parashikuar rënie afatshkurtra të prodhimit, duke përfshirë Gjermaninë, Italinë, Mbretërinë e Bashkuar dhe Eurozonën.

Kjo rezulton në një projeksion jashtëzakonisht të çekuilibruar, me rezultate që varen shumë nga mungesa e ndonjë goditjeje të rëndësishme negative në ekonomitë kryesore aziatike të tregjeve në zhvillim, të cilat së bashku përbëjnë afërsisht tre të katërtat e rritjes globale në vitin 2023 dhe rreth tre të pestat në 2024.

Europa po preket veçanërisht rëndë nga lufta në Ukrainë dhe nga çmimet e larta të energjisë, të cilat pritet të vazhdojnë gjatë gjithë periudhës së parashikimit.

Rritja në Europë po ngadalësohet ndjeshëm në fund të vitit 2022, si rezultat i luftës në Ukrainë dhe kërkesës së dobët të jashtme dhe prodhimi parashikohet të ulet në disa vende gjatë dimrit.

E frenuar nga çmimet e larta të energjisë dhe ushqimeve, besimi i dobët, pengesat e vazhdueshme të ofertës dhe ndikimi i politikës më të shtrënguar monetare, rritja vjetore në Eurozonë në vitin 2023, parashikohet të jetë 0.5%, dhe 3.3% në vitin 2022, përpara se të rritet në 1.4% në vitin 2024, kur shpenzimet pritet të fillojnë të rimëkëmben.

Zbatimi i planeve të programit Next Generation nga BE-ja, pritet të mbështesë investimet. Rritja e ulët e kërkesës do të ndihmojë në zbutjen e inflacionit, por tregjet e shtrënguara të punës, dhe perspektiva që çmimet e larta të energjisë me shumicë do të vazhdojnë të rrisin çmimet e shitjes me pakicë në vitet 2023 dhe 2024, nënkuptojnë se inflacioni do të ulet vetëm gradualisht, duke mbetur mbi objektivin në vitin 2024.

Normat më të larta të interesit, çmimet e larta të energjisë dhe ushqimeve dhe besimi i dobët, po ndikojnë negativisht në Mbretërinë e Bashkuar, ku prodhimi parashikohet të tkurret me 0.4% në vitin 2023 dhe të rritet me vetëm 0.2% në vitin 2024, për shkak të një politike më të shtrënguar fiskale që pengon rimëkëmbjen.

Ashtu si në Eurozonë, kërkesa më e dobët parashikohet të ndihmojë në uljen e qëndrueshme të inflacionit, në 6.8% në vitin 2023 dhe 3.4% në 2024. MONITOR.al

administrator

Related Articles