Banka e Kanadasë rrit normat e interesit, bëhet banka e parë qendrore e rëndësishme që sinjalizon një pauzë të këtij cikli

Banka e Kanadasë rrit normat e interesit, bëhet banka e parë qendrore e rëndësishme që sinjalizon një pauzë të këtij cikli

Banka e Kanadasë rriti të mërkurën normën e saj bazë të interesit në 4.5%, niveli më i lartë i 15 viteve të fundit, dhe u bë banka e parë qendrore e rëndësishme që, në këtë përballje me inflacionin global, tha se ka të ngjarë të frenojë rritjet e mëtejshme të normave për momentin.

Rritja me 25 pikë bazë përputhej me pritshmëritë e analistëve. Banka ka rritur normat e interesit me një ritëm rekord prej 425 pikësh bazë në 10 muaj për të zbutur inflacionin, i cili arriti kulmin në 8.1% dhe u ngadalësua në 6.3% në dhjetor, duke mbetur gati 3 herë më i lartë se objektivi prej 2%.

“Ne po kthejmë trendin e inflacionit,” tha për gazetarët guvernatori i Bankës së Kanadasë, Tiff Macklem. “Jemi ende shumë larg objektivit, por zhvillimet e fundit kanë përforcuar besimin tonë se inflacioni po bie.”

Qasja e Kanadasë deri më tani është përputhur me atë të Rezervës Federale të SHBA-së, e cila rriti normën e saj të politikës me 4.25 pikë përqindjeje gjatë vitit të kaluar. Fed do të ngadalësojë ritmin e rritjeve të normave në një takim që do të mbajë më 31 janar dhe 1 shkurt, duke sinjalizuar se beteja e saj kundër inflacionit nuk ka përfunduar.

Royce Mendes, drejtor dhe kreu i strategjisë makroekonomike në Desjardins, tha se Macklem dhe ekipi i tij do të mbajnë të pandryshuara tarifat për të paktën disa muaj në vazhdim.

“Për këtë arsye, ne presim që kjo do të jetë rritja e fundit e normave në këtë cikël,” tha ai.

Macklem tha se banka donte të merrte pak kohë për të parë se sa efektive kanë qenë rritjet e shpejta në zbutjen e kërkesës së tepërt dhe aktivitetit të lartë në tregjet e punës, të cilat kanë nxitur rritjen e inflacionit.

“Për të qenë i qartë, kjo është një pauzë e kushtëzuar,” tha ai, duke vënë në dukje se kishte rreziqe të larta për të ardhmen. “Nëse këto rreziqe materializohen, ne jemi të përgatitur të rrisim më tej normat e interesit.”

Në Raportin tremujor të Politikës Monetare, i cili përfshin parashikime të reja, banka paraqiti një pamje të një ekonomie që do të qëndrojë në të njëjtat nivele dhe mund të bjerë në recesion gjatë gjysmës së parë të vitit, duke e ulur kështu inflacionin në rreth 3% në mes të këtij viti dhe në 2% në vitin 2024.

Banka qendrore kishte thënë në dhjetor se vendimet e ardhshme lidhur me normat e interesit do të vareshin nga të dhënat, por një raport i punësimit për dhjetorin, i publikuar në fillim të këtij muaji, theksoi rrezikun për rritjen e pagave dhe të çmimeve.

Tregjet e parasë në fakt presin që Banka e Kanadasë të fillojë me uljen e normave që në tetor, por Macklem i hodhi poshtë këto diskutime duke i konsideruar si të parakohshme./ Reuters

administrator

Related Articles