Monedhë e lashtë shkruar në shqip: ΖΕΥΣΕΛ; ZEYS/EL = ZEUSI YLL -Nga Aleksandër Hasanaj

Monedhë e lashtë shkruar në shqip: ΖΕΥΣΕΛ; ZEYS/EL = ZEUSI YLL -Nga Aleksandër Hasanaj

Monedhe siciliane, Sirakuza, Hemidrahmja e goditur nën Timoleonin dhe Demokracinë e Tretë, rreth. 344-317 para Krishtit. AE (14,41 g; 25 mm; h 2). ΖΕΥΣ ΕΛ

Në greqishten e sotme ΖΕΥΣΕΛ barazohet me fjalën: ‘ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ’ me kuptimin: Shkëlqim, gëzoj (përsëritem) jap/marr kënaqesi … etj., sinonime lidhur me dritën …

E pra, ‘Zeusi’ dihet nga të gjithë që simbolizon Yllin më të madh të këtij Universi; Diellin vet, burimi i krejt gjallesave, farë e jetës në tokën “Terr” (Mater) e përreth saj, dhe aty gjejmë pikërisht të shkruar në Shqipe: ‘YLLI ZEUS; ZEYSEL’ (e normalisht në gjuhën latine: ‘ZEYS’ u quajt ‘ZEFs’ për arsye se shkronjën e lashtë shqipo-pellazge ‘Y’ gjuha latine parandorake e lexon baraz ‘V/F’.

ZEF – Emër ky i cili ende trashëgohet më së shumti në Veriun e Shqipërisë.

administrator

Related Articles