Krijimi i lojërave me Inteligjencë Artificiale. Albiona Ajeti, zhvilluesja shqiptare që shkëlqen në teknologji

Krijimi i lojërave me Inteligjencë Artificiale. Albiona Ajeti, zhvilluesja shqiptare që shkëlqen në teknologji

Toronto – Ontario

Me një talent të rrallë në botën e zhvillimit të lojërave kompjuterike, Albiona Ajeti kërkon të lërë gjurmë në botën e teknologjisë dhe inteligjencës artificiale. Vajza me origjinë nga Kosova, ka shfaqur një vizion të jashtëzakonshëm dhe aftësi interesante për të krijuar lojëra kompjuterike, inovative dhe argëtuese. Punët e saj të fundit kanë tërhequr komunitetin e lojërave, duke fituar vlerësime të larta dhe admirim nga kolegët.

Bio:
Albiona Ajeti është e apasionuar me teknologjinë, marketingun dhe kreativitetin.
Kam lindur në qytetin e bukur te Ferizajit ne Kosovë, ku shumë nga ëndrrat e mia u formuan dhe u nxitën. Qysh në moshë të re, pata një lidhje të veçantë me kompjuterat dhe teknologjinë, dhe mësova të shfrytëzoj mundësitë e tyre për të krijuar, për të mësuar dhe për të ndikuar në mënyrë pozitive. Iu kam bashkangjitur industrisë së lojerave mobile si zhvilluese e licencuar nga Apple para 6 viteve dhe Google Play Store para 3 viteve. Për të ndarë pasionin tim dhe përvojën time me lexuesit dhe të interesuarit, e kam një faqe të internetit, albiona-ajeti.ca, ku mund të gjeni më shumë informacione rreth projektve të mia, si me lojra mobile, marketing dhe dizajn, dhe të shfletoni portofolion tim profesional, e krijuar me dashuri dhe përkushtim.

Pas përfundimit të shkollës së mesme, vendosa të vazhdoj studimet time në fushën e Biznesit Globale dhe Arteve Digitale, që ka në fokus shkenca kompjuterike, në Universitetin e Waterloo-s. Ky ishte një hap i madh në rrugën time drejt arritjes së qëllimeve dhe realizimit të pensioneve të mia. Gjatë viteve të studimit, pata mundësinë të zgjeroja horizontet e mia, të zhvilloja aftësitë e biznesit, të përmirësoja mendësinë analitike dhe të mësoja për ndikimin e teknologjisë në botën e biznesit dhe të artit. Sapo kam perfunduar Bachelor’s degree dhe u përfshiva në Dean’s list me notën 4.0 gpa.

Albiona, ti ke krijuar dhe programuar disa lojëra kompjuterike, na i prezanto pak më gjerë.
Pas përfundimit të shkollës së mesme, vendosa të marr një vit pushim për të eksploruar më tej pasionin tim për zhvillimin e lojërave në celular. E ndjenja se kisha një mënyrë unike për të shprehur kreativitetin tim nëpërmjet teknologjisë dhe lojrave, kështu mora një rrugë alternative për të zgjeruar horizontet e mia. Në fillim, nuk kisha shumë eksperiencë në programim, por kisha një dëshirë të madhe për të mësuar. Fillimisht, unë fillova HTML & CSS, që më lejoi të ndërtoj faqe të thjeshta në internet. Pastaj, shkova më tutje duke mësuar Javascript, gjuhën programuese që më dha mundësinë të krijoja ndërveprimin dhe lojërat në internet.
Gjashtë vitet e fundit, kam fituar shumë experiencë dhe kredibilitet në industrinë e lojërave, edhe pse mjaft e vogël kam siguruar licencën e Apple Developer edhe Google Play Store. Kam krijuar lojëra të suksesshme që janë bërë të disponueshme në tregjet e Apple dhe Google Play. Loja ime më e fundit “Flaming Target” ka qenë një sfidë e vërtetë për mua. Si shumicën e lojërave të mia, e kam dizajnuar dhe programuar vetëm. Inspiruar nga dëshira ime për të krijuar një lojë argëtuese, por me sfida të shtuara, krijova një koncept ku lojtarët duhet të qëllojnë topin dhe të godasin targetin që lëviz. Sa më shumë ngritet pikësia, aq më shumë do të paraqiten pengesa të reja, duke e bërë lojën gjithnjë e më emocionuese. Kjo lojë e imja, “Flaming Target”, është Available Now në Apple App Store and Google Play Store. Mund ti gjeni të gjitha lojërat e mia këtu https://linktr.ee/aajeti

Lidhjet e tua janë mjaft të forta me vendlidjen, i ke dedikuar ndonjë lojë Shqipërisë apo Kosovës?
Përveç pasionit për teknologjinë dhe zhvillimin e lojërave, unë gjithashtu kam një dashuri për trashëgiminë dhe kulturën shqiptare. Rajoni i Ballkanit, përfshirë Shqipërinë, njihet për trashëgiminë e pasur kulturore, duke përfshirë një pasuri të shumëllojshme të folklorit dhe mitologjisë tërheqëse. Si një person i interesuar thellësisht në eksplorimin dhe ndarjen e këtyre historive, jam i kënaqur të prezentoj një lojë të re për celular quajtur “Balkan Hero”, që është available ne Google Play Store. https://linktr.ee/aajeti
Inspiruar nga rrënjët e mia, kam dizajnuar dhe programuar lojën “Balkan Hero” si një mënyrë për të treguar respektin tim për heronat shqiptare. “Balkan Hero” është një lojë mobile e re dhe argëtuese, ku lojtarët udhëheqin një hero të guximshëm, e veshur me rroba tradicionale shqiptare, nëpërmjet një seri sfidash gjithnjë e më të vështira. Me kontrolla të lehta, lojtarët duhet të përdorin aftësitë e tyre për të shmangur pengesat e ndryshme, si shigjeta, bumerangët dhe testera. Gjithashtu, për të bërë lojën më shumë argëtuese, një mbrojtës metalike mund të aktivizohet për të mbrojtur heroin nga pengesat. Me kalimin e lojës, sfidat bëhen gjithnjë e më komplekse, duke bërë “Balkan Hero” një lojë emocionuese dhe e varëshme. Përmes lojës me seri dhe pamjeve të mahnitshme, lojtarët do të përjetojnë emocionin e betejës dhe trimërinë e fitores, gjithë duke mësuar për trashëgiminë kulturore të pasur të Ballkanit.
Edhe pse kam zhvilluar një listë të gjatë të lojërave iOS dhe Android, Balkan Hero dhe Flaming Target jan dy lojërat e mia të preferuara për momentin.

Albiona, ti je themeluese e XIRIS MEDIA, na përshkruaj shërbimet që ofron kompania jote si Agjensi Marketingu?
Përveç zhvillimit të lojërave mobile si zhvilluese e pavarur, kam experiencë edhe në marketing. Ne, si Agjensi Marketimi, ofrojmë një gamë të gjerë të shërbimeve për të ndihmuar klientët të marrin vëmendje në industrin e tyre duke rritur suksesin. Këto shërbime përfshijnë krijimin e video promovuese të cilësisë së lartë, hartimin e strategjisë digjitale për të rritur potencialet dhe shitjet, projektimin dhe printimin e kartave të biznesit dhe krijimin e logo-ve të personalizuara, si dhe krijimin e posterave promovuese apo reklamave digjitale.
Gjatë karrierës sime, kam fituar përvojë duke punuar në industri të ndryshme, duke zhvilluar aftësitë e mia teknike dhe kreative, ndërsa i kam shtjelluar shpirtin e sipermarrjes. Kam udhëhequr fushata marketingu për një gamë klientësh, nga start-up-et e deri te korporatat e vendosura, me fokus në ofrimin e rezultateve të matshme dhe ROI-ve. Si një profesioniste kreative dhe analitike në marketing, kam një rekord të qartë në menaxhimin e fushatave/markave, programimit, SEO dhe dizajn grafie, gjithmonë duke i bazuar vendimet në të dhënat (Data analysis) dhe zgjidhjes kreative të problemeve. Jam e pasionuar për përdorimin e setit të gjerë të aftësive të mia për të ndihmuar bizneset të arrijnë objektivat e tyre strategjike dhe të rrisin suksesin në peizazhin digjital që vazhdimisht po evoluon.
Nëse jeni të interesuar për shërbimet që ne ofrojmë dhe biznesi juaj ka nevojë për marketing, atëherë kontakoni në xirismedia@gmail.com apo në ëebsite-in www.xirismedia.com. Vellai im Qendrim Ajeti dhe unë, themelues të kompanisë, ju mirëpresim.

Cili ka qenë angazhimi yt në UNICEF?
Në gjatësinë e studimeve në Universitetin e Ëaterloo-s, kam pasur rastin e mrekullueshëm të angazhohem me UNICEF. Si Presidentja e degës së UNICEF në universitet, kam udhëhequr një ekip prej 24 anëtarësh të përgjithshëm dhe ekzekutivësh, dhe kam menaxhuar të gjitha çështjet e përgjithshme dhe operacionet e klubit. Në detyrën time si Presidente, kam vendosur dhe monitoruar qëllimet e klubit dhe buxhetin vjetor. Me përkushtimin tim ndaj organizatës dhe përgjegjësisë për të ndihmuar fëmijët në nevojë, kam siguruar që të gjitha aktivitetet dhe veprimtaritë e klubin të jenë në përputhje me qëllimet tona dhe të arrijmë rezultate të mëdha. Kam organizuar mbi 10 evente për organizatën, duke mbledhur fonde të mëdha për UNICEF Canada.
Gjatë angazhimit tim në UNICEF dhe përfaqësimin e tij si President i degës në Universitetin e Ëaterloo-s, përkushtimi dhe ndikimi im u vlerësuan me çmimin “Kerr Ostrander Leadership for Tomorroë Aëard 2023”. Ky çmim është një njohje e veçantë për kontributin tim në drejtimin dhe udhëheqjen e klubit, si dhe për ndikimin tim pozitiv në organizatë dhe komunitetin studentor. Për mua, ky çmim është një vlerësim i madh dhe një motivim i shtuar për të vazhduar të shërbej dhe të ndikoj në mënyrë pozitive në shoqëri. Jam krenare për këtë çmim dhe për mbarëvajtjen time në UNICEF.

Inteligjenca artificiale po rritet me hapa galopante së fundmi. Sipas teje, cila do të jetë e ardhmja mes saj dhe njeriut?
Inteligjenca artificiale (IA) ka shkaktuar një ndryshim të thellë në botën tonë dhe vazhdon të përparojë me hapa të shpejtë. Nëse shohim në të ardhmen e IA nga perspektiva e zhvilluesit si unë, ka shumë mundësi dhe sfida interesante në horizont. Rritja e kapaciteteve dhe aftësive të IA do të çojë në krijimin e aplikimeve apo lojërave më të sofistikuara dhe të përparuara. Ne, zhvilluesit, do të kemi mundësinë të krijojnë sisteme të mëdha të mësimit të thellë që mund të ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve komplekse dhe në hartimin e strategjive të avancuara. Nga perspektiva e një zhvilluesi, është e rëndësishme të jemi të hapur ndaj inovacionit dhe të vazhdojmë të mësojmë dhe të përshtatemi me zhvillimet e reja në fushën e IA. Duhet të jemi gati të zhvillojmë dhe të implementojmë teknologjitë e reja në mënyrë që të krijojmë aplikime të shkëlqyera dhe të përmbushim potencialet e IA për të ndihmuar.
Sa i përket të ardhmës së IA dhe njeriut, ekzistojnë shumë pikëpamje dhe teori të ndryshme. Disa shqetësime janë të lidhura me sfidat etike, përfshirë privatësinë, sigurinë dhe ndikimin e IA në tregun e punës. Sidoqoftë, unë mendoj që një nga pikëpamjet më të rëndësishme është bashkëpunimi midis IA dhe njeriut, në mënyrë që të përdoren forcat e tyre të kombinuara për të adresuar sfidat globale, si shëndeti publik, ndryshimi klimatik, zhvillimi ekonomik dhe paqja në botë. Është shumë e rëndësishme që të mbahet një balancë mes IA për përmisimin e jetesës dhe etikës shoqëror.

Cila është marrëdhënia jote me komunitetin shqiptar?
Për mua, është e rëndësishme të ruaj dhe të promovoj trashëgiminë tonë kulturore shqiptare. Për këtë arsye, kam ndarë kohë dhe te bëj intervista per kanale dhe magazina Shqiptare, që ta forcoj edhe me shumë lidhjen. Kam dëeshirë që të integrohem edhe me shumë pranë komunitetit shqiptar në Ontario, përmes organizatave. Shqiptarët në Kanada me kanë ofruar gjithmonë një perkrahje të madhe në lidhje me provomimin e lojërave të mia, gjithashtu edhe në lidhje me Xiris Media, si klientë. E vlersoj shumë pëkrahjen dhe shpresoj që në të ardhmen lidhjet të forcohen edhe më shumë. Covid-19 ka penguar pagëz forcimin e lidhjen, por kam pasur mundësinë që të krijoj lidhje të vlefshme me shqiptarët këtu. Jam falenderuese dhe shumë mirënjohëse që jam mes e një komunitetit që vazhdon e më perkrah dhe duartrokas në çdo hap të karrierës.

Bisedoi: Blerina Ruka

administrator

Related Articles