KANADA/ Zjarre të forta, afro 25 mijë njerëz janë evakuuar

KANADA/ Zjarre të forta, afro 25 mijë njerëz janë evakuuar

Pothuajse 25,000 njerëz që jetojnë në provincën kanadeze të Albertës janë evakuuar pasi zjarret kanë shpërthyer në të gjithë rajonin.

Pjesa më e madhe e Albertës qendrore është nën ndalimin e zjarrit pas një periudhe me erë dhe kushte jashtëzakonisht të nxehta, derisa sipas parashikimeve mundësit për reshje janë të dobëta.

Kryeministrja e Albertës Danielle Smith gjatë një konference shtypi bëri të ditur se temperaturat e larta kanë shkaktuar të paktën 103 zjarre në të gjithë provincën perëndimore.

“Pjesa më e madhe e Albertës ka përjetuar një pranverë të nxehtë dhe të thatë, mjaftojnë vetëm disa shkëndija për të ndezur disa zjarre vërtet të frikshme. Këto kushte nënkuptojnë se është shumë e lehtë që një zjarr të fillojë dhe të përhapet shpejt. Rezultati është situata e paprecedentë me të cilën po përballet sot provinca jonë”, thotë ajo.

Smith shprehu se zjarret kanë djegur më shumë se 301,000 hektarë, dhe që nga e premtja, të paktën 45 zjarre të reja kanë filluar me një gjendje të jashtëzakonshme lokale.

Mirëpo sipas saj, krahina posedon mjetet e duhura, teknologjinë e duhur dhe burimet në vend për të trajtuar këtë sfidë.

Zona e Albertës është rajoni kryesor i prodhimit të naftës, por deri më tani, rezervuarët e naftës nuk duket se i janë nënshtruar ndonjë rreziku.

Qyteti i Drayton, në jugperëndim të Edmonton, ishte nën një evakuim të detyrueshëm. Urdhrat e evakuimit janë lëshuar edhe për zonat rurale në perëndim dhe jugperëndim.

Zyrtarët shprehën se evakuimet e banorëve mund të zgjasin deri në tre ditë.

administrator

Related Articles