KANADA/ Vdekjet e asistuara mund të bëhen realitet për ata që vuajnë nga sëmundjet mendore

KANADA/ Vdekjet e asistuara mund të bëhen realitet për ata që vuajnë nga sëmundjet mendore

Sipas një ligji të ri që do të hyjë në fuqi në mars, pacientët që vuajnë nga sëmundjet mendore në Kanada do të munden të zgjedhin një vdekje të asistuar, sipas New York Times. Kanadaja tashmë ofron opsionin për pacientët me sëmundje terminale dhe kronike.

Projektligji C-7, i cili u miratua në mars të vitit 2021, pranon se “kërkohen konsultime dhe diskutime të mëtejshme për të përcaktuar nëse është e përshtatshme dhe, nëse po, si t’u ofrohet ndihmë mjekësore për të vdekur (MAID) personave gjendja e vetme mjekësore themelore e të cilëve është një sëmundje mendore.”

Me 2 shkurt të vitit 2023, qeveria federale njoftoi planet për të vonuar pranueshmërinë e MAID për njerëzit, gjendja e vetme mjekësore e të cilëve është sëmundja mendore deri më 17 mars 2024, sipas Dying with Dignity Canada.

Dying With Dignity Canada është shoqata bamirëse kombëtare për të drejtat e njeriut që thotë se është e përkushtuar të përmirësojë cilësinë e vdekjes, të mbrojë të drejtat e fundit të jetës dhe të ndihmojë kanadezët të shmangin vuajtjet e padëshiruara.

Nëse ligji kalon, do ta bënte Kanadanë një nga rreth gjashtë vendet që lejojnë procedurën për atë lloj sëmundjeje.

Kryeministri Justin Trudeau dhe administrata e tij janë kritikuar për politikën e re që kur u shpall, me disa anëtarë të Partisë Konservatore që akuzuan qeverinë për promovimin e një “kulture të vdekjes”.

Një sondazh i Ipsos, i porositur nga Dying With Dignity Canada në 2023, tregoi se një shumicë e madhe e njerëzve në Kanada, gati 80%, e mbështesin projektligjin. Mbështetësit pretendojnë se mohimi i aksesit të njerëzve të sëmurë mendorë në të njëjtin opsion human për t’i dhënë fund vuajtjeve të tyre përbën diskriminim.

Parlamenti ka vonuar shtimin e sëmundjes mendore si një opsion për të marrë një vdekje të asistuar për tre vitet e fundit për shkak të shqetësimeve se si mund ta administrojnë atë dhe shtoi se mund të vonohet përsëri. Ligji ekzistues i Kanadasë për vdekjen e asistuar zbatohet vetëm për njerëzit me sëmundje të pashërueshme ose që jetojnë me aftësi të kufizuara fizike ose kushte kronike dhe të pashërueshme.

Në vitin 2015, Gjykata e Lartë e Kanadasë dekriminalizoi vdekjen e asistuar, duke pretenduar se detyrimi kanadezëve për të jetuar me vuajtje të patolerueshme shkel të drejtat themelore për lirinë dhe sigurinë.

Sipas një raporti nga ministria federale e shëndetësisë, mbi 13,000 kanadezë patën një vdekje të asistuar vitin e kaluar, e cila pati një rritje prej 31% nga viti i kaluar. Raporti tregoi se nga ata shifra, 463 persona nuk kishin sëmundje të pashërueshme, por vuanin nga kushte të tjera mjekësore.

Sipas Times, një person që kërkon vdekje të asistuar duhet të vlerësohet dhe gjendja e tij të përcaktohet si “e pandreqshme”.

administrator

Related Articles