Kanada përfshihet nga i ftohti ekstrem dhe ndryshimet klimatike. Çfarë po ndodh?

Kanada përfshihet nga i ftohti ekstrem dhe ndryshimet klimatike. Çfarë po ndodh?

Javën e kaluar, i ftohti ekstrem ka goditur shumë provinca të Kanadasë, duke përfshirë temperaturat -40 C në Manitoba, Saskatchewan dhe Alberta, ku i ftohti rekord çoi në mungesa të energjisë elektrike.
B.C. përjetoi rekord të ftohti dhe borë rëndë ku pjesa më e madhe e ra në pjesë të provincës që zakonisht nuk ka deborë duke paralizuar jetën publike.
Ndërsa këtë vit bota vendosi një rekord të ri të nxehtësisë si viti më i nxehtë, ngrohtësia ciklike në Oqeanin Paqësor e quajtur El Nino supozohet se do ta bëjë atë edhe më të ngrohtë.

AppleMark

çfarë po ndodh?
Në një botë më të ngrohtë mund të ndodhë ftohje ekstreme. Por gjithashtu, shkencëtarët po shqyrtojnë se si mund të lidhen këto dy fenomene – dhe se duke ndryshuar sistemet globale, të ftohtit ekstrem mund të bëhet më i mundshëm.
A është vërtet i pazakontë ky mot?
Paneli i klimës pranë Environment and Climate Change Canada tregojnë se si temperaturat e sotme krahasohen me tendencat historike. Dhe, sigurisht, rekordet për temperaturat më të ftohta të regjistruara për një ditë të caktuar të vitit në shumë vende flasin vetë.
A është kjo dëshmi se ngrohja globale mund të mos ndodhë vërtet?
-Jo. Ngrohja globale përfaqëson ndryshimin e klimës – tendencat afatgjata – në një shkallë globale dhe një shumëllojshmëri matjesh kanë treguar një prirje të qartë të përgjithshme të ngrohjes.
Ajo që po ndodh në disa provinca të Kanadasë është mot i çuditshëm, diçka afatshkurtër dhe rajonale.
Steve Easterbrook, Drejtori i Shkollës së Mjedisit në Universitetin e Torontos thekson se ndryshimi i klimës nuk e largon dimrin, kështu që ne do të kemi gjithmonë dimër. Ajo që bën ndryshimi i klimës është se thjesht i zhvendos të gjitha ato temperatura mesatarisht.


Megan Kirchmeier-Young është një shkencëtare hulumtuese me Mjedisin dhe Ndryshimet Klimatike në Kanada, e cila përdor modele klimatike për të kuptuar nëse disa ngjarje ekstreme të motit mund të lidhen me ndryshimin e klimës,  vuri në dukje se edhe pse ndryshimi i klimës ngroh Tokën, ka ende stinë dhe ndryshueshmëri natyrore në temperaturat e përditshme. Kemi ende ditë shumë të ftohta. Pa dyshim që keni dëgjuar për vorbullën polare stratosferike, motin e ftohtë dhe të akullt që zakonisht qëndron lart mbi Arktik në dimër, por ndonjëherë shtrihet në jug, duke sjellë me vete edhe temperaturat e Arktikut, kjo është ajo që po shkakton rekordin e ftohtë në Perëndim.
Sipas: ici.radio-canada.ca

administrator

Related Articles