KANADA/ Armenida Qyqja, shkrimtarja shqiptare në Vankuver

KANADA/ Armenida Qyqja, shkrimtarja shqiptare në Vankuver

Vancouver – British Columbia
Armenida Qyqja ka lindur në Tiranë në vitin 1977 dhe ka emigruar në Kanada në moshën 17 vjeçare. Prej 20 vitesh ajo punon si ndihmës-dentiste dhe i është rikthyer studimeve të larta në fushën e arsimit.
Pasion i saj i hershëm ka qenë letersia dhe në karrierën e saj letrare Qyqja ka sjellë 5 vëllime poetike pas 23 vjetësh kërkim në gjetjen e asaj që dëshiron më shumë. Bashkë me atdhedashurinë ajo mori me vete dhe pasionin e saj të hershëm për letërsinë dhe kjo pasqyrohet qartë përmes 5 vëllime me poezi të botuara deri më sot: PERTEJ KANGJELLAVE TE SHIUT (2018), PUTHJE NË ETER( 2020), LETRA PA ZARF(2020), MES RRAHJEVE TË ZEMRËS(2020), DYZET PLUS (Nentor 2021).

A BUNCH OF POEMS INSTEAD OF FLOËERS (2022)- Përmbledhje në anglisht, botim në Amazon.

I VDEKURI QË QESH (Nëntor 2022) është prurja e parë në prozë (tregime të shkurtra).

Autore e eseve, kritikave, opinioneve në gazeta të ndryshme elektronike.

Botime në proçes: Vëllime poetike.

Armenida Qyqja tashmë është autore e pesë vëllimeve poetike: “Përtej Kangjellave të Shiut”, “Letra pa zarf”, “Puthje në Eter”, “Mes rrahjeve të zemrës” dhe “Dyzet Plus”. Tashmë ajo është një zë i afirmuar i poezisë shqiptare, e vlerësuar si e tillë nga Dr. Prof. Bardhosh Gaçe, Dr. Prof. Ilir Shyta, Dr. Prof. Johela Spaho, Dr. Prof. Eris Rusi etj.
Shkrimet e saj kanë përfshirë edhe ese e shkrime kritike, në të cilat Armenida nuk nguron të jetë një zë i fuqishëm për shqetësimet politiko-shoqërore të Shqipërisë.
Dhe pse e larguar që prej vitit 1995, ajo vazhdon të jetë koherente me zhvillimet sociale në atdhe. Dhurimi i librave, bibliotekave dëshmon dhe një herë atë çka ajo është dhe mbetet në thelbin e saj, përtej shkrimtares, një atdhetare e vërtetë.

administrator

Related Articles