Florida Doci: A funksionojnë vërtet “klasat online” në Shqipëri?

Florida Doci: A funksionojnë vërtet “klasat online” në Shqipëri?

Florida Doci

Heshtja jonë e përbashkët dhe vetkënaqësia prej fotove të Facebook po vret të ardhmen e atyre brezave që po përballen me këto kushte, dhe njëherazi po vret të ardhmen e vendit posaqe të rinjte e sotëm do jenë drejtuesit e nesërm.

Duke qene e ftuar per te lektuar ne dy klasa te Universitetit te Tiranes, pata rastin te perballem me te ashtuquajturat “klasa online”, nje tregues i trishte i prapambetjes politike dhe teknologjike te nje shteti pa filozofi te mirefillte edukimi.
Duhet thene se sakrificat e pedagogeve dhe nxenesve ne kushtet qe po perballen jane te jashtezakonshme, ndonese kjo barre u ka rene ne kurriz padrejtesisht.

“Klasat online” qe promovohen me megafon ne Facebook jane fasadat e nje sistemi arsimor te rrenuar qe minimalisht nuk ka as nje platforme te mirefillte te menaxhimit te mesimit (learning managment system). Disa lektore i nisin prezantimet me email, te tjere komunikojne detyrat me WhatsApp dhe ata me te perkushtuarit kane hulumtuar e kerkuar alternativa me interaktive si Google Classroom, gjithnje te limituar e te kushtezuar nga mungesa e cdo mbeshtetjeje financiare dhe teknike institucionale. Ne mungese te kushteve nxenesit i shkruajne detyrat me dore, dhe i nisim ato te fotografuara ne cilendo platforme falas qe thjeshtezon komunikimin nxenes-mesues.
Leksionet virtuale zhvillohen permes Zoom basic qe ka nje limit kohor prej 40 minutash nderkohe qe vet leksionet zgjasin 90-180 minuta. Cdo 40 minuta mbi 50 studente dalin nga klasa virtuale per tu rikthyer me nje link te ri – nje tragjikomedi e perseritur e humbjes se kohes dhe produktivitetit per cdo pjesmarres ne proces.

Per kedo qe ka ndjekur studimet ne nje universitet te huaj, absurditeti eshte i qarte dhe nuk ka nevoje te pershkruhet. Nuk ka asnje konsiderate per konfidencialitetin, privatesine, parimet e mesimdhenies e mesimnxenies online, domosdoshmerite kognitive te nxenesve apo mesuesve etj elemente qe jane kyc te suksesit ne edukimin ne distance.

Eshte e turpshme qe shteti shqiptar prej shume vitesh ka lene ne meshire te fatit sistemin arsimor ne vend, dhe i perballur me nje krize te papritur ja ka hedhur barren nxenesve dhe mesuesve. Eshte edhe me e turpshme qe drejtues te Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë nuk kane denjuar qe minimalisht te prokurojne nga Google paketen e plote G Suite per te plotesuar kushtet me minimale te komunikimit virtual per nxenes e mesues.

Une se bashku me Majlinda F Keta siguruam nje zgjidhje modeste per 2 klasa, per disa muaj, por qindra e mijra mesues e nxenes te tjere mbeten pa asnje burim mbeshtetje financiare apo teknike. Heshtja jone e perbashket dhe vetkenaqesia prej fotove te Facebook po vret te ardhmen e atyre brezave qe po perballen me keto kushte, dhe njeherazi po vret te ardhmen e vendit posaqe te rinjte e sotem do jene drejtuesit e neserm.

administrator

Related Articles