Diaspora për Shqipërinë e Lirë: Samiti i III-të i Diasporës, si dëshmi fyerjes dhe shthurjes së pushtetit ndaj Diasporës

Diaspora për Shqipërinë e Lirë: Samiti i III-të i Diasporës, si dëshmi fyerjes dhe shthurjes së pushtetit ndaj Diasporës

Kujdesi për pjesëmarrjen aktive të diasporës në proçeset vendimmarrëse është një çështje e rëndësishme dhe një pjesë kritike e demokracisë pjesëmarrëse. Diaspora për Shqipërinë e Lirë ka ndjekur me vëmendje proçesin e organizimit të Samitit të III-të të Diasporës, veçanërisht panelet e planifikuara për datën 23 Nëntor 2023.

Megjithëse samiti organizohet nën moton “Mbi të ardhmen e përbashkët sociale, politike dhe ekonomike të vendit”, në asnjë pikë të axhendës së saj finale nuk gjendet gjëkundi çështja e “????????????ë???? ????ë ????????????????????????????ë????”??

Pasi shkrinë Ministrinë e Diasporës dhe degdisën 1,7 Milionë Shqiptarë të Diasporës të menaxhohen nga një drejtori në Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme – Republika e Shqipërisë, organizatorët e këtij samiti fshinë në mënyrë flagrante nga axhenda fillestare e Samitit diskutimet për temën e Votës së Diasporës.

Duke mos përfshirë një diskutim konkret për të drejtën e votës për diasporën në agjendën e këtij samiti, vlerësojmë se në vetvete ky samit humbet thelbin e ekzistencës së tij. Kjo mungesë respekti dhe tallje ndaj Diasporës e kthen samitin në një shëmbëlltyrë të samiteve të mëparshme, në shfaqje totalisht propagandistike pa substancë, në favor të fasadës qeveritare.

Diaspora për Shqipërinë e Lirë denoncon me emër znj. Artemis Kosta Malo, zv. Ministre e Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme – Republika e Shqipërisë, e ngarkuar me organizimin e këtij samiti, për mungesë totale profesionalizmi, në shndërrimin e këtij samiti në tregëti dhe pazare panelesh dhe në një organizim kryekëput politik të Partisë Socialiste mbushur plot me militantë partiakë. Të gjendur përballë sabotimit në masë të Samitit nga organizatat e Diasporës dhe aktivistëve të saj, zv. Ministrja në fjalë me mbështetje të strukturave të qeverisë, mobilizon sistemin patronazhist të oficerëve të Diasporës dhe anëtarëve të rinj të KKD-së për të sjellë pjesmarrës falas dhe mbuluar kostot e udhëtimit për çdo pjesmarrës jo vetëm nga Greqia, por dhe nga Amerika e largët. Të gjithë strukturat e Qeverisë, çdo ministri dhe madje dhe bashkitë janë mobilizuar për ti bërë jehonë këtij samiti. Është po kjo zv. Ministre e cila me paturpësinë më të madhe iu shpreh përfaqësuesve të lëvizjes në një takim informal se “????ë????ë ????????ë ???????????????????????????????????????????? ???????? ????????????????????????????????ë???? ???? ????????????????????????ë ????ë????????????????????ë ????????????????????????????????ë, duke mos iu mundësuar ardhjen e tyre me karantinimin e detyrueshëm”, një vendim të cilin Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë më 9 Dhjetor 2022 e konsideroi antiligjor.

Është fyese për inteligjencën e Diasporës, që një zëvëndës-ministre e tillë, në kundërshtim të plotë me integritetin e pozicionit që bart, mbulon çështjet madhore të gjithëpërfshirjes së mërgatës shqiptare!

Ë????????????ë ???????????????????????? ????ë???? ????????????????????????????ë???? ???????????? ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????ë ???????????????????? të marrë pjesë në këtë maskaradë, duke mbështetuar shpërdorimin e taksave të qytetarëve në Shqipëri për tu bërë fasadë e propagandës së Partisë-shtet, e cila ia mohoi Diasporës në Greqi pjesmarrjen në zgjedhjet parlamentare të vitit 2021 dhe ende nguron realizimin e kësaj të drejte kushtetuese për të gjithë Shqiptarët!

Diaspora për Shqipërinë e Lirë denoncon mungesën e transparencës në lidhje me shpenzimet e ekzagjeruara dhe të pajustifikuara për organizimin e këtij samiti!

Lëvizja konstaton me keqardhje, se pamvarësisht denoncimit, fenomeni i instalimit të emisarëve partiakë si oficerë të Diasporës nëpër ambsadat shqiptare vazhdon të jetë praktikë e aplikuar nga ministria përkatëse!

Së fundmi, shprehim bindjen tonë se propaganda e njëanshme dhe manipuluese, e mundësuar me paratë e taksapaguesve, nuk i shërben asnjë qëllimi tjetër veçse të tentativës për humbje të vëmendjes nga temat e rëndësishme dhe nga synimet e vërteta të diasporës. Çdo samit diaspore me militantë, pa transparencë fianciare, pa ekspertë të mirëfilltë të diasporës, me tone të larta propagande dhe, më e rëndësishmja ???????? ????????????ë???? ???? ????????????????????????????ë????, nuk meriton vëmendje!

Diaspora për Shqipërinë e Lirë, si grup interesi lindur në mërgatë dhe i angazhuar fuqimisht në mundësimin e Votës se Diasporës, e bojkoton këtë samit dhe nuk do të dërgojë përfaqësues të saj pranë tij! ???????? ????????????????????????????????ë ???????????????????????????????????????????????????? ????ë ????ë???????????????? ????????????????????ë ???? ????ë????????????????????????????????, ???????????????????????????????????????????? ???????????? ???????????????????????????????? ????ë ????????????????????????????ë???? ???????? ????????????????????????????????????!

Çdo Samit Diaspore pa Votën e Diasporës është në vetvete kotësi dhe dëshmi e fyerjes dhe shthrujes së pushtetit me Diasporën.

???????? ????????????????????????????????ë ???????????????????????????????????????????????????? ????ë ???????????????? ???????????????? ????ë???? ????ë????????????????!

#diasporadenoncon
#samitidiasporës
#diasporaleviz
#diasporakerkon

administrator

Related Articles