MONTREAL/ Shqiptari i dënuar në mungesë për vrasjen e policit, nuk do të ekstradohet në Shqipëri

MONTREAL/ Shqiptari i dënuar në mungesë për vrasjen e policit, nuk do të ekstradohet në Shqipëri

“Provat janë aq të dëmtuara dhe aq të pabesueshme sa që ekstradimi do të ishte një gabim drejtësie”, vendosi gjyqtari. 

Gjykata e Lartë e Quebec-ut refuzoi kërkesën për ekstradimin e shqiptarit që jeton prej vitesh në Montreal i dënuar më shumë se dy dekada më parë në mungesë në Shqipëri, ku dyshohej se kishte vrarë një oficer policie dhe djalin e tij të mitur.

Ëngjëll Brahimi.
Foto: DAVE SIDAWAY/ Montreal Gazette

Përpara arrestimit të shqiptarit këtë vit, ai identifikohej me emrin Piro Kota. Qeveria shqiptare kërkoi ekstradimin e tij duke argumentuar se emri i tij i vërtetë është Ëngjëll Brahimi, një person i zhdukur i dënuar në mungesë gjatë procesit gjyqësor në Shqipëri. Ai u dënua për vrasjen e oficerit të policisë Astrit Braçe dhe djalit të tij 8-vjeçar, në një pritë me armë zjarri më 10 gusht 2000.

Ndërsa kërkesa për ekstradim ishte në gjykatë, Brahimi pranoi se emri i tij i vërtetë është Ëngjëll Brahimi.

Gjykatësi Alexandre Boucher vendosi të enjten (16.11.2023) së kaluar se kishte probleme me provat e paraqitura nga kërkesa e qeverisë kanadeze për ekstradimin, duke përfshirë se nuk kishte garanci në kërkesën për ekstradim dhe se dëshmitarët nga gjyqi i mbajtur në vitin 2001 janë ende të disponueshëm.

Një problem tjetër, tha gjykatësi, përfshinte dëshmitarin kryesor, të venë e oficerit të policisë dhe provat që ajo ofroi më shumë se dy dekada më parë.

Avokatët Andrew Barbacki, majtas dhe Jordan Trevick largohen nga Palais de Justice në Montreal më 16 nëntor 2023. Foto: NGA DAVE SIDAWAY /Gazeta Montreal

Gjatë gjyqit, bashkëshortja e viktimës, identifikoi autorin që qëlloi bashkëshortin e saj përmes katër fotosh të paraqitura nga policia vetëm gjashtë muaj pas vrasjes së Braçes. Formacioni i fotografive nuk mund të gjendet tani, vuri në dukje gjykatësi Boucher, ndërsa jepte vendimin e tij në gjykatën e Montrealit.

“Thënë thjesht, formacioni i dhënë (në kërkesën për ekstradim) nuk përputhet me formacionin e përshkruar nga dëshmitarja në dëshminë e saj,” tha Boucher. “Provat shtesë vërtetuan gjithashtu se grupi fotografik (i paraqitur gjatë gjyqit në Shqipëri) ishte i pamjaftueshëm. Ai përmbante vetëm katër fotografi me fotografinë e të dyshuarit që dallohej nga të tjerët.

“Dëshmitë janë aq të dëmtuara dhe aq të pabesueshme sa që ekstradimi do të ishte një gabim drejtësie.”

Avokati mbrojtës Andreë Barbacki, i cili përfaqësonte Brahimin së bashku me avokatët Jordan Trevick dhe Sara Malik, u shpreh se: “jam shumë i kënaqur për familjen Brahimi, në këtë rast, nuk shoh se si qeveria shqiptare mund t’i korrigjojë defektet.”

@Paul Cherry

Sipas: Montreal gazette
https://montrealgazette.com/news/local-news/montreal-resident-convicted-in-absentia-of-killing-cop-in-albania-wont-be-extradited

administrator

Related Articles