Daily Mail/ “Tre lëvizjet e ardhshme të Putinit në Ukrainë… por atij po i mbaron koha”

Daily Mail/ “Tre lëvizjet e ardhshme të Putinit në Ukrainë… por atij po i mbaron koha”

Rusia pushtoi Ukrainën më 24 shkurt 2022 me një qëllim të qartë për të prerë kokat e drejtuevse të  shtetit ukrainas si në nivel kombëtar ashtu edhe në atë lokal, për të kapur qytetet dhe infrastrukturën kryesore dhe me sa duket të vendosë një qeveri klienti pro-ruse për të bërë më të lehtë futjen e të Ukrainës në një ‘Rusi të madhe’ përkrah Bjellorusisë.

Forca dhe reagimi i mbrojtësve ukrainas, së bashku me planifikimin, moralin dhe koordinim  jashtëzakonisht të dobët midis forcave ruse, siguruan që plani fillestar i Rusisë të dështonte.

Ky dështim deri më tani i ka kushtuar ushtrisë ruse 5,000 deri në 8,000 trupa të vrarë në aksion, me ndoshta tre deri në katër herë më shumë të plagosur, kapur ose të humbur, së bashku me të paktën 1,350 automjete, armë të rënda dhe avionë të shkatërruar ose kapur.ADVERTISING

Ka shumë më pak qartësi për humbjet ushtarake ukrainase, por ato gjithashtu ka të ngjarë të jenë në mijëra për shkak të përdorimit të artilerisë së rëndë ruse dhe fuqive të tjera të rënda zjarri në të gjitha akset e tyre të avancimit.

Megjithatë, pas tre javësh luftime, synimet fillestare ruse për të përmbysur qeverinë ukrainase në Kiev dhe për të krijuar një shtet klient në vend të saj nuk janë më të arritshme.

Ushtria ruse ka luftuar për të bërë përparim në terrenin me baltë në veri dhe verilindje të Ukrainës që nga fillimi i pushtimit. Ai deri më tani ka dështuar të rrethojë dhe shkëputë plotësisht as Kievin dhe Kharkivin.

Ukraina ka kryer kundërsulme të suksesshme në Chernihiv dhe Irpin pranë Kievit, dhe gjithashtu ka mbajtur me sukses korridoret e hapura të furnizimit si në vetë Kiev, ashtu edhe në Kharkiv në verilindje afër kufirit rus.

Është gjithnjë e më e qartë se ushtria ruse mund të luftojë për të mbledhur fuqi të mjaftueshme luftarake për të marrë në fakt Kharkiv-in, e lëre më Kievin.

Përveç humbjeve të pësuar tashmë, autokolonat e saj të furnizimit janë nën sulm të vazhdueshëm nga këmbësoria e lehtë ukrainase. Kharkiv, Sumy dhe Chernihiv janë nën bombardime të rënda, por përpjekjet e kufizuara ruse për të sulmuar në fakt qytetet dhe qytezat e rrethuara në veri kanë qenë të kushtueshme dhe kryesisht të pasuksesshme.

Një pjesë e arsyes për këtë është se Forcat Ajrore Ruse nuk kanë arritur të fitojnë epërsi ajrore mbi pjesën më të madhe të Ukrainës, pavarësisht se kanë qindra avionë modernë të shpejtë dhe helikopterë luftarakë.

Orët e kufizuara të fluturimit për pilotët për të përmirësuar aftësitë e tyre në grupe misionesh komplekse, rezerva të kufizuara të armëve moderne të drejtuara me saktësi dhe taktikat e mira mbrojtëse ukrainase kanë penguar Forcën Ajrore Ruse të shkatërrojë shumicën e sistemeve të raketave të lëvizshme të Ukrainës (SAM).

Rrjedhimisht, avionët e saj duhet të operojnë kryesisht në lartësi të ulëta ku sistemet SAM janë më pak efektive, duke hedhur bomba dhe raketa të padrejtuara me saktësi të kufizuar.

Në këto lartësi të ulëta, ata po marrin humbje të vazhdueshme ndaj raketave anti-ajrore Stinger dhe Igla gjatë ditës, gjë që nga ana tjetër po i bën ata të operojnë natën ku ata luftojnë për të identifikuar objektivat e fushëbetejës.

Gjërat kanë shkuar më mirë për forcat ruse në jug të Ukrainës, ku terreni është më i hapur dhe toka më e fortë – duke i lejuar forcat ruse të manovrojnë në mënyrë më efektive jashtë rrugës.

Pjesa më e madhe e ushtrisë së rregullt ukrainase u vendos përgjatë vijës së kontaktit të Donbasit në lindje të vendit në fillim të pushtimit.

Këto njësi kanë qenë kryesisht të paaftë për të ndërprerë kontaktin për të përforcuar zona të tjera për shkak të sulmeve të rënda nga forcat separatiste dhe ruse nga lindja.

Me shumicën e njësive të tjera të stacionuara në veri dhe veri-lindje për t’u mbrojtur kundër sulmeve në Kiev dhe Kharkiv, jugu i Ukrainës ishte gjithmonë i mbrojtur lehtë.

Si rezultat, forcat ruse pushtuan qytetet Kherson dhe Melitopol në ditët e para të pushtimit, dhe gjithashtu rrethuan me shpejtësi qytetin port kyç të Mariupol.

Megjithatë, megjithë avantazhet e saj në jug, ushtria ruse deri më tani nuk ka arritur të pushtojë Mariupolin pas javësh të bombardimeve intensive të qytetit. Ajo gjithashtu nuk ka arritur të pushtojë qytetin më të vogël të Mykoliav në veri-lindje të Kherson.

Rusia ka pësuar dëme të shumta financiare nga sanksionet e pashembullta të vendosura nga NATO, BE dhe shumë vende të tjera, përfshirë Zvicrën dhe Izraelin.

Rusia tani është kryesisht e shkëputur nga udhëtimet ajrore globale dhe madje edhe nga shumë rrjete të mëdha të transportit detar.

Ndërkohë ushtria e saj po merr humbje në Ukrainë, të cilat janë thelbësisht të paqëndrueshme nëse vazhdojnë për më shumë se një ose dy muaj. Në këmbim, ajo ka kapur një sasi të kufizuar territori në veri, lindje dhe jug të Ukrainës, por ka marrë vetëm një qytet të madh (Kherson) dhe disa më të vegjël si Melitopol.

Qytetet e tjera që ka rrethuar, si Mariupol, Kharkiv dhe Sumy, tashmë janë dëmtuar rëndë ose shkatërruar nga bombardimet dhe luftimet me javë të tëra.

Edhe nëse trupat ruse përfundimisht arrijnë t’i detyrojnë ata të dorëzohen, ata do të mbeten në përpjekje për të kontrolluar një popullsi pjesërisht të armatosur, e cila tani është e bashkuar si kurrë më parë nga një urrejtje e fortë ndaj Rusisë.

Ndërkohë, pjesa tjetër e Ukrainës është tani përtej kapacitetit të Rusisë për të ndikuar ose ‘rifituar’ përgjithmonë. Putinit tani i duhen forcat e tij për të arritur diçka që mund t’ua shesë njerëzve të tij si një fitore që ia vlen këto kosto të mëdha.

Në këtë kontekst, forcat ruse ka të ngjarë të tentojnë tre gjëra.

Së pari, ata do të përpiqen të dobësojnë aftësinë e Ukrainës për të vazhduar luftimet me intensitetin e saj aktual, duke lëvizur drejt veriut nga Melitopol në drejtim të Dnipros për t’u përballur me një shtytje të njëkohshme drejt jugut nga Kharkiv.

Nëse kjo është e suksesshme, atëherë pjesa më e madhe e njësive të rregullta të ushtrisë së Ukrainës në Donbas do të shkëputen dhe izolohen nga pjesa tjetër e vendit.

Së dyti, rusët do të vazhdojnë bombardimet brutale dhe pa dallim në Mariupol, Kharkiv dhe qytete të tjera më të vogla.

Vuajtjet e banorëve dhe mbrojtësve të tyre të mbetur po përdoren për t’i bërë presion qeverisë ukrainase për të rënë dakord për një armëpushim me kushte që do t’i lejonin forcat ruse të ndalonin, të konsolidonin fitimet e tyre dhe të rekuperonin ato njësi që janë goditur më keq.

Së treti, forcat ruse do të vazhdojnë përpjekjet për të rrethuar dhe anashkaluar Mkyolaiv në jug, në mënyrë që të mund të kërcënojnë një lëvizje drejt qytetit portual të mbetur në jugperëndim të Ukrainës, Odessa.

Një task forcë e marinës ruse që ka pritur jashtë Odesës për javë të tëra ka kryer granatimet e qytetit ditët e fundit dhe mund të tentojë një sulm amfib nëse forcat tokësore mund të afrohen mjaftueshëm.

Ndërkohë, përpjekjet për të rrethuar Kievin do të vazhdojnë dhe qyteti ka të ngjarë të vihet nën bombardime të shtuara, por ka shumë pak gjasa që të bjerë në sulm të drejtpërdrejtë.

Për qeverinë ukrainase, fokusi do të jetë në mbajtjen e aftësisë së forcave të saj për të vazhduar luftimin në mënyrë efektive dhe kundërsulmin për të rifituar territorin e humbur aty ku është e mundur.

Në perëndim të Ukrainës, forcat e reja po mobilizohen me shpejtësi, po trajnohen dhe pajisen me armë moderne të ofruara nga vendet perëndimore.

Këto do të kenë nevojë për kohë për të arritur një nivel të lartë të efektivitetit luftarak, por mund të dërgohen për të përforcuar Odessa ose Kiev mjaft shpejt nëse është e nevojshme.

Ndërkohë, qeveria duhet të mbështesë moralin e trupave dhe qytetarëve të saj dhe të sigurohet që ndihma ushtarake perëndimore dhe ndihma të tjera të vazhdojnë të vijnë në vend.

Forcat ruse janë në një pozicion të rrezikshëm dhe që ka të ngjarë të përkeqësohet gjatë javëve të ardhshme pa një pauzë të madhe në luftime.

Megjithatë, rreziku është që viktimat e vazhdueshme të civilëve ukrainas ose ndonjë pengesë e madhe ushtarake në lindje apo jug mund të detyrojë qeverinë në Kiev të pranojë kushtet e armëpushimit që do t’i jepnin forcave ruse atë pauzë, pa i detyruar ato të tërhiqen nga territori që kanë pushtuar.

Në të kundërt, nëse Ukraina mund të vazhdojë të luftojë në javët e ardhshme, pozicioni ushtarak dhe politik rus do të duket gjithnjë e më katastrofik.

Nga JUSTIN BRONK, Daily Mail

Studiues në fushën e fuqisë ajrore dhe teknologjisë në Institutin Mbretëror të Shërbimeve të Bashkuara në Londër

administrator

Related Articles