COVID-19/ Kanada miraton vaksinën Moderna për fëmijët 6-11 vjeç

COVID-19/ Kanada miraton vaksinën Moderna për fëmijët 6-11 vjeç

Kanadaja miratoi të enjten përdorimin e vaksinës Moderna Spikevax (50 mcg) kundër COVID-19 për fëmijët 6 deri në 11 vjeç.

Health Canada tha në një deklaratë se kjo është vaksina e dytë COVID-19 e autorizuar në Kanada për përdorim në këtë grupmoshë më të re. Më parë, vaksina Pfizer-BioNTech Comirnaty ishte miratuar për fëmijët nga 5 deri në 11 vjeç.

Health Canada tha se vaksina fillimisht ishte autorizuar për përdorim te njerëzit 18 vjeç e lart më 23 dhjetor 2020 dhe më pas u autorizua për fëmijët nga 12 deri në 17 vjeç më 27 gusht 2021.

Health Canada ka autorizuar një regjim primar me dy doza prej 50 mikrogramë për dozë për t’u administruar me një distancë prej katër javësh. Kjo është gjysma e regjimit parësor prej 100 mikrogramësh me dy doza të autorizuara për personat 12 vjeç e lart.

Provat klinike treguan se përgjigja imune tek fëmijët 6 deri në 11 vjeç ishte e krahasueshme me përgjigjen imune tek njerëzit 18 deri në 25 vjeç, duke mbështetur efikasitetin e vaksinës në këtë grupmoshë më të re. Asnjë ngjarje negative serioze nuk u vërejt gjatë provës, tha Health Canada.

Aktualisht Health Canada ka miratuar dy vaksina kundër COVID-19, Pfizer dhe Moderna, për të rinjtë (12 deri në 17 vjeç) dhe gjashtë për të rriturit (18 vjeç e lart), duke përfshirë AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Johnson dhe Johnson, Novavax dhe Medicago.

Medicago me bazë bimore është vaksina e parë e prodhuar në Kanada, megjithatë sipas një dokumenti udhëzues të datës 2 mars 2022 në faqen e internetit të OBSH-së, ajo renditet si “e papranuar” që do të thotë se mund të përdoret vetëm në Kanada.

administrator

Related Articles