Vizita në Europë, Trudeau: Kanadaja do të marrë sa më shumë refugjatë ukrainas të mundet

Vizita në Europë, Trudeau: Kanadaja do të marrë sa më shumë refugjatë ukrainas të mundet

Kryeministri i Kanadasë, Justin Trudeau gjatë vizitës në Europë, tha se vendi i tij do të marrë sa më shumë ukrainas që ikin nga lufta.

Trudeau tha se “zemrat tona thyhen” kur panë miliona ukrainas që ikin për të shpëtuar jetën e tyre dhe duke lënë gjithçka që kanë pas.

“Kanadaja do të ndihmojë, Kanadaja është atje për të ndihmuar,” tha Trudeau në Poloni, një anëtare e NATO-s e cila është fqinje me Ukrainën dhe ka hapur kufirin e saj për refugjatët.  Pothuajse 1.5 milionë njerëz kanë ikur në Poloni që nga 24 shkurti, kur ushtria ruse pushtoi Ukrainën.

Në bisedimet me presidentin polak Andrzej Duda dhe kryeministrin Mateusz Morawiecki, Trudeau shprehu mbështetjen për hapjen e Polonisë ndaj refugjatëve dhe diskutoi mënyrat për të mbështetur Ukrainën dhe vazhdimin e sanksioneve të ashpra ndaj Rusisë.

Në Varshavë, Trudeau zhvilloi gjithashtu bisedime me zëvendëspresidenten e SHBA, Kamala Harris.

Trudeau tha se qeveria e tij po përshpejton procedurat e imigracionit për të lejuar refugjatët të vijnë shumë shpejt në Kanada, ku jetojnë shumë njerëz me prejardhje ukrainase.

“Ne do t’i lejojmë ata të studiojnë, të punojnë, kur të vijnë këtu,” tha Trudeau në një konferencë të përbashkët shtypi me presidentin polak Andrzej Duda.

“Shumë prej tyre do të shpresojnë të jenë në gjendje të kthehen në Ukrainë pas këtij konflikti, shumë do të zgjedhin gjithashtu të vazhdojnë jetën e tyre në Kanada dhe ne mezi presim të mirëpresim sa më shumë që të mundemi”, tha Trudeau.

Duda e falënderoi atë që ishte lideri i parë botëror që  i ofroi ndihmë Polonisë, në ditët e ndërtimit të tensionit përpara pushtimit të Rusisë.

Trudeau tha se Kanadaja do të ndihmojë në mënyrë aktive për të sjellë udhëheqësit rusë përgjegjës për tragjedinë njerëzore, veçanërisht presidentin Vladimir Putin, përpara Gjykatës Penale Ndërkombëtare në Hagë.

“Mospërfillja e pashpirt e Putinit për jetën njerëzore është absolutisht e papranueshme. Është shumë e qartë se ai ka bërë zgjedhjen për të synuar në mënyrë specifike civilët tani”, tha ai, duke theksuar se Kanadaja i është bashkuar referimit më të madh në gjykatën më të madhe penale në histori dhe ka ofruar ndihmë për të përshpejtuar këtë punë.

“Bota do të vazhdojë ta bëjë Putinin përgjegjës për krimet e tij të luftës”, tha ai.

Trudeau vuri në dukje “egërsinë, forcën dhe vendosmërinë” frymëzuese të ukrainasve që mbrojnë territorin e tyre dhe tha se Putini “ka bërë një gabim të tmerrshëm dhe ai do ta humbasë këtë luftë”.

Kjo sepse “vendosmëria jonë si miq dhe aleatë,  miq me Ukrainën, aleatë me njëri-tjetrin, dhe vendet e përkushtuara ndaj demokracisë, sundimit të ligjit, Kartës së Kombeve të Bashkuara nuk mund të lejojnë që Vladimir Putin të jetë i suksesshëm”, tha Trudeau.

administrator

Related Articles