ChatGPT/ A është inteligjenca artificiale si një qenie njerëzore (dhe pse është e frikshme)

ChatGPT/ A është inteligjenca artificiale si një qenie njerëzore (dhe pse është e frikshme)

ChatGPT është kryefjala e momentit, të gjithë flasin për të, disa me frikë, disa në vend të revolucionit të ardhshëm teknologjik.

Por që inteligjenca artificiale nuk është një blic në tenxhere, demonstrohet nga miliardat që Microsoft ka vendosur të investojë në ChatGPT dhe reagimi, gjithmonë ndaj tingujve të dollarëve, nga Alphabet (Google). 

Por çfarë është kjo ChatGPT? Cilat janë mundësitë dhe cilat janë rreziqet? Le të përpiqemi të sqarojmë pak.

Open Ai kompaninë e krijuar nga Elon Musk– Ishte Elon Musk ai që krijoi fenomenin e internetit. Ai ishte ndër të parët që besoi në Open Ai, një organizatë jofitimprurëse që studion inteligjencën artificiale me qëllim të promovimit dhe zhvillimit të softuerit miqësor të AI në mënyrë që njerëzimi të përfitojë prej tij. Ajo u themelua në vitin 2015 në San Francisko dhe patentat e saj janë të hapura për publikun. Ka disa produkte, por më i famshmi është bërë chatbot ChatGPT. Megjithatë, pas investimit të shpallur nga Microsoft, zhvilluesit e modelit po mendojnë të nxjerrin gjithçka në ankand me një pikënisje monstruoze: 29 miliardë dollarë.

Çfarë është një chatbot– Për disa vite me siguri keni ndërvepruar tashmë me një inteligjencë artificiale. Kompanitë e mëdha tashmë përdorin ato që janë chatbot, d.m.th. softuer i krijuar për të simuluar një bisedë me një qenie njerëzore. Aktualisht ata janë në gjendje t’u përgjigjen disa pyetjeve dhe më pas ndoshta t’ju drejtojnë te njeriu i vërtetë i shërbimit të asistencës. ChatGPT është një version më i fuqishëm i një chatbot.


Çfarë bën ChatGPT– Dhe kështu vijmë te Chatgpt: çfarë është në gjendje të bëjë? Mund të krijojë tekst si njeriu, duke përdorur prozë të qartë, të qartë dhe shenja pikësimi të përshtatshme. Për ta bërë këtë, ai përdor 170 miliardë parametra dhe një bazë të dhënash prej 570 gigabajt të dhënash. Ky chatbot jo vetëm që u përgjigjet pyetjeve, por gjithashtu mund të shkruajë tekste të tëra duke përdorur stile të ndryshme: të gjitha bazuar në parametrat që përdoruesi është në gjendje të ofrojë. Pyetjet si “më shkruaj një histori dashurie midis Renzos dhe Lucias, e vendosur në Hënë duke përdorur stilin e Shekspirit” mund të gjenerojnë kryevepra të letërsisë fantazi. ChatGPT u lançua në nëntor (këtu është lidhja për të provuar të regjistroheni) dhe që atëherë miliona njerëz janë regjistruar. Një sukses i tillë që, në kohën e shkrimit, aktualisht është e pamundur t’i bashkohesh komunitetit.

Lajme të rreme, plagjiaturë: cilat janë rreziqet e ChatGPT– Por si çdo medalje, ka një anë tjetër. Të kesh një inteligjencë artificiale që mund të shkruajë si një njeri mund të “shterbojë” njerëzimin. Rreziku për të parë ueb-in dhe rrjetet sociale të pushtuara nga lajme të rreme që duken të jenë tekste reale (madje edhe shkencore) është shumë i lartë. Dhe edhe në shkolla pritet një pushtim i punimeve termike “të bëra” në kompjuter. Pa harruar edhe anën artistike: shumë kantautorë kanë frikë nga ardhja në treg e produkteve të ngjashme me krijimet e tyre. Dhe sa punë do të mund të zhdukeshin (përfshirë gazetarinë) me ardhjen e një Ai edhe më të fuqishëm?

Rreziqet e ChatGPT në shkolla-  Sistemi i zhvilluar nga studenti shartohet në një debat mbi tekstet dhe bisedat e prodhuara me softuerin ChatGpt që shkolla dhe universitete të ndryshme, nga Nju Jorku në Australi, kanë filluar t’i ndalojnë sepse ndërtimi dhe sintaksa e tyre janë të vështira për t’u dalluar nga ato njerëzore dhe pra në rrezik të mashtrimit të studentëve. Një politikë e ndarë edhe nga Konferenca Ndërkombëtare për mësimin e makinerive e cila ka ndaluar përdorimin e këtyre sistemeve për shkrimin e punimeve akademike. Gjithashtu i alarmuar nga ekspertët e sigurisë kibernetike sepse ChatGpt është në gjendje të shkruajë viruse me qëllim të keq. Shqetësimet në lidhje me etikën dhe korrektësinë e përdorimit të këtij softueri prekin edhe fushën e artit për çështjet e plagjiaturës dhe shkeljes së të drejtave të autorit. “Mat” dhe ” 

E ardhmja? Një ChatGPT edhe më i fuqishëm– Megjithatë, teknika nuk ndalet dhe në të vërtetë një version edhe më i fuqishëm 5 i ChatGPT, i aftë për të përdorur triliona parametra dhe terabajt të dhënash është në rrugë të mbarë, edhe nëse themeluesit vazhdojnë ta mohojnë atë.

Dhe konkurrenca nuk qëndron duarkryq: këtë e bën Google– Sigurisht që Inteligjenca Artificiale është një treg joshës dhe nuk mund të lihet në duart e një kompanie të vetme. Dhe është për këtë arsye që Alphabet (Google) gjithashtu lëviz pengjet e saj. Nga ana tjetër, produkti i tyre kryesor, motori i kërkimit, është në “rrezik”. Kjo u zbulua për Time nga Demis Hassabis, kreu i DeepMind, kompania e AI-së e drejtuar nga Alphabet. Ai shpjegoi se kompania po zhvillon një version provë dhe privat të chatbot-it të saj Sparrow që mund të dalë në vitin 2023. Hassabis thotë se ky softuer ka veçori që ChatGPT i mungojnë, duke përfshirë aftësinë për të cituar burime përmes të mësuarit përforcues. DeepMind dhe OpenAI po punojnë të dy në arritjen e Inteligjencës së Përgjithshme Artificiale (Agi), e cila ka Qëllimi i krijimit të harduerit ose softuerit që mund të imitojë arsyetimin njerëzor sa më afër që të jetë e mundur. “Krijimi i Agi do të jetë zhvillimi më i rëndësishëm teknologjik në historinë njerëzore,” tha CEO i OpenAI, Sam Altman.

administrator

Related Articles