A janë zjarret në Kanada pasojë e ndryshimeve klimatike?

A janë zjarret në Kanada pasojë e ndryshimeve klimatike?

Klima e ndryshuar ka sjellë temperaturat më të larta, thatësirën e madhe dhe kushte të favorshme për zjarrëvënien. Zjarret e egra kanë shkaktuar dëme të mëdha në pyje në disa zona të Kanadasë.

Në vitet e fundit, kanë ndodhur zjarre në mëdha në disa provinca si Kebek, Alberta, Britania e Kolumbias dhe Ontario. Qeveria kanadeze dhe autoritetet vendore kanë ndërmarrë masa për parandalimin dhe zvogëlimin e zjarreve. Në masa u përfshin monitorimi i vazhdueshëm i kushteve të thatësirës, ngritja e sistemeve të paralajmërimit të zjarreve, si dhe përmirësimi i kapaciteteve për zjarrëvënien dhe ndërhyrjen e shpejtë në raste të emergjencave.

Përveç ndikimit në mjedisin natyror dhe ekosistemet, zjarret e ndryshme kanë pasur edhe pasoja për shëndetin e njerëzve, kualitetin e ajrit dhe sigurinë publike. Ndaj, parandalimi i zjarreve dhe përgjigja e efektshme ndaj tyre janë çështje të rëndësishme për të mbrojtur mjedisin, popullsinë dhe pronën në Kanada.
Zjarret në Kanadanë lindore dhe përkeqësimi i mëvonshëm i cilësisë së ajrit në bregun lindor të Shteteve të Bashkuara janë një tjetër shenjë alarmante se si kriza klimatike po ndikon në jetën tonë. Është një “shembull shqetësues” i ndryshimeve klimatike që prekin të gjithë botën, njoftoi edhe Shtëpia e Bardhë.

Zjarret në Kanada kanë krijuar një shtresë tymi në atmosferë, duke nxitur një alarm për shëndetin publik edhe në qytetet amerikane.
Tymi ka arritur deri në New York City dhe Connecticut, ku cilësia e ajrit është klasifikuar si “e pashëndetshme”.

Ndërkohë, Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA) e ka klasifikuar cilësinë e ajrit në pjesën më të madhe të SHBA-së verilindore si “të pashëndetshme”, veçanërisht për njerëzit që tashmë kishin probleme me frymëmarrjen.

Përkeqësimi i cilësisë së ajrit ka detyruar gjithashtu të paktën një rajon në Quebec, 350 km në veri të Montrealit të transferojë njerëzit me astmë dhe probleme të tjera të frymëmarrjes larg tymit.

Zjarret në të gjithë vendin kanë djegur tashmë më shumë se 3.3 milion hektarë tokë – një sipërfaqe 12 herë më shumë se mesatarja 10-vjeçare për këtë periudhë të vitit.

administrator

Related Articles