(1922)/ Ministri iBrendshëm Ahmet Bej Zogu: “Njohja nga Amerika dhe dërgimi i një përfaqësuesi diplomatik në Shqipëri, shtytje për vendin tonë”

(1922)/ Ministri iBrendshëm Ahmet Bej Zogu: “Njohja nga Amerika dhe dërgimi i një përfaqësuesi diplomatik në Shqipëri, shtytje për vendin tonë”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 12 Korrik 2023

“St. Louis Post-Dispatch” ka botuar, të enjten e 22 qershorit 1922, në faqen n°27, intervistën ekskluzive të Ahmet Zogut (asokohe Ministër i Brendshëm) në lidhje me kërkesën e veçantë drejtuar SHBA-ve, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

Njohja nga Amerika është dëshira e Shqipërisë

Ministri i Brendshëm tha se shtytja më e madhe për vendin do të ishte prania e një diplomati amerikan.

Burimi : St. Louis Post-Dispatch, e enjte, 22 qershor 1922, faqe n°27
Burimi : St. Louis Post-Dispatch, e enjte, 22 qershor 1922, faqe n°27

Korrespondenca e Associated Press

Tiranë, Shqipëri, 31 maj – “Na njihni”, tha Ahmet Bej Zogu, Ministri i Brendshëm i Shqipërisë, për korrespondentin e Associated Press në një intervistë të fundit. “Nëse Amerika na njeh dhe dërgon një përfaqësues diplomatik në Shqipëri, kjo do të jetë shtytja më e madhe që mund të ketë Shqipëria”, tha ai.

“Ne jemi një racë e lashtë dhe krenare. Kemi tradita që datojnë para epokës së krishterë. Kemi vuajtur nën thembërën e tiranit. Ne kemi qenë të shtypur nga popujt aziatikë dhe evropianë. Ne kemi ëndërruar me shekuj një ëndërr lirie. Ne jemi raca më homogjene në Ballkan dhe dëshirojmë mundësinë për të përcaktuar vetë fatin tonë. Amerika, faqet e historisë së së cilës shkëlqejnë me vepra të lavdishme në kauzën e lirisë njerëzore, duhet të njohë Shqipërinë, sepse ajo është një vend që ka vuajtur shekuj të gjatë robërie dhe tani, e rilindur si komb, dëshiron të ruajë lirinë e pritur kaq gjatë.”

Burimi : St. Louis Post-Dispatch, e enjte, 22 qershor 1922, faqe n°27
Burimi : St. Louis Post-Dispatch, e enjte, 22 qershor 1922, faqe n°27

Ahmet Bej Zogu rrjedh nga një familje fisnike luftarake. Traditat fisnore i japin atij një shpirt luftëtari të trashëguar. Sot ai është heroi i vetëm i Shqipërisë dhe spikat me guxim teksa kombi i ri përpiqet të nxisë ekzistencën e tij kombëtare. Ai është një i ri nën moshën 28 vjeç dhe konsiderohet si udhëheqësi i vërtetë i Shqipërisë. Me shtat të lehtë, i gjatë, bjond, me sy të mëdhenj e të mprehtë, ai ka një pasion dhe ai është të vërë Shqipërinë në këmbë dhe të rregullojë shtëpinë e saj. Intrigat depërtojnë në jetën politike të shtetit të ri dhe në vështirësi, por Zogu ka qenë gjithmonë në gjendje t’i kapërcejë ato në fillim dhe të ruajë respektin e autoritetit të krijuar.

“Shqipëria është çliruar nga grindjet e brendshme”, tha ai. “Ne kemi një ushtri të vogël prej 9000 burrash. Këta duhet të përdoren për të mbajtur rendin. Kur kombet e tjera thonë se Shqipëria po i sulmon, është absurde, sepse Shqipëria nuk ka as mjete dhe as forca për të sulmuar dikë. Ne kemi një popullsi që llogaritet mbi 1.000.000 dhe të gjithë janë shqiptarë. Nuk ka asnjë fis, sekt apo grup të huaj në kufijtë tanë. Vetëm për këtë, ne kemi të drejtën e identitetit (kombësisë) tonë.”

administrator

Related Articles