1798 / “GËZOHEM PËR ARRITJET E MIKUT TIM BONAPART…” – LETRA E PASHAIT DHE VEZIRIT TË SHQIPËRISË PËR PORTËN E LARTË DREJTUAR KONSULLIT TË PËRGJITHSHËM TË REPUBLIKËS FRANCEZE NË RAGUZË

1798 / “GËZOHEM PËR ARRITJET E MIKUT TIM BONAPART…” – LETRA E PASHAIT DHE VEZIRIT TË SHQIPËRISË PËR PORTËN E LARTË DREJTUAR KONSULLIT TË PËRGJITHSHËM TË REPUBLIKËS FRANCEZE NË RAGUZË

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 25 Shtator 2022

La Chronique universelle” ka botuar, me 3 tetor 1798, në ballinë, një letër të veçantë të pashait dhe vezirit të Shqipërisë për Portën e Lartë drejtuar asokohe konsullit të përgjithshëm të Republikës franceze në Raguzë për ta përgëzuar mbi fitoret ushtarake të Napoleon Bonapartit, të cilën Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Shkodër, 27 Mesidor (15 korrik 1798).

Ne Ibrahim Benghelli, pasha dhe vezir i Shqipërisë për Portën e Lartë,

Qytetarit Bruire, konsullit të përgjithshëm, të ngarkuarit me punë të Republikës franceze pranë asaj të Raguzës.

Qytetar, nuk mund t’ju shpreh gëzimin që më shkaktuan lajmet e reja që më përçuat. Unë e konsideroj këtë mirënjohje nga ana juaj si një dëshmi të shkëlqyer të miqësisë dhe besnikërisë së kombit madhështor ndaj nesh, miqve dhe aleatëve të tij.

Marrja e Maltës; duke formuar një epokë në shkëlqimin e Francës, do të gdhendë me karaktere të pashlyeshme në zemrat e myslimanëve të vërtetë ndjenjat më të gjalla të mirënjohjes. E përgëzoj veten për faktin se dirigjenti i shquar i një sipërmarrjeje kaq të vështirë është i njëjti hero italian Bonapart, me miqësinë e të cilit krenohem edhe më shumë, pasi fitoret e tij e kanë bërë atë mahnitësin e shekullit të tij. 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Dëshiroj momentin e lumtur për të treguar se deri ku shtrihet miqësia ime për kombin e madh; Unë gjithmonë do të nxitoj të jem i dobishëm për të, duke i dhënë ndihmë dhe asistencë francezëve, të cilët, në çdo rast, do të vinin të zbarkonin në brigjet e juridiksionit tim, ose do të vinin këtu për çfarëdo arsye.

Shpresoj se do të më jepni me dashamirësi informacione mbi operacionet e ushtrive franceze: do të jetë gjithmonë shumë e këndshme për mua të marr këto mendime dhe veçanërisht ato që kanë të bëjnë me mikun tim Bonapart.

Nënshkruar : Ibrahim Benghelli.

Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania

https://www.darsiani.com/la-gazette/1798-gezohem-per-arritjet-e-mikut-tim-bonapart-letra-e-pashait-dhe-vezirit-te-shqiperise-per-porten-e-larte-drejtuar-konsullit-te-pergjithshem-te-republikes-franceze-ne-raguze/
administrator

Related Articles