10 fakte mbi Montrealin

10 fakte mbi Montrealin

1. Montreali është vendi më i madh pas Francës që flet frengjisht. Gjithsesi shumë prej banorëve të Montrealit, sidomos ato që jetojnë në downtown (qendër) janë bilingual *dygjuhësh). Shumë prej tyre flasin edhe një gjuhë të tretë. Në dyqanet e qendrës, shumë prej mikpritësve të thërrasin Bonjour’Hi, e cila e bën akoma më popullor idenë e dygjuhësisë.

2. Montreali ka numrin më të madh të restoranteve, dhe është vendi i dytë në Amerikën e Veriu, pas New York. Pamjet e restoranteve në Montreal janë shumë kozmopolitane me menu mjaft të larmishme nga e gjithë bota, e cila sigurisht që ka edhe ndikim francez.

3. Montreali është qyteti i parë në Amerikën e Veriut e cila ka dizegjuar UNESCO City of Design nga Aleanca Globale për Kultura të Ndryshme në 2006. Me këtë prestigj, Montreali ka edhe potencialin dhe zhvillimin social në fushën e dizajnit të njohur.

4. Montreali është i ngritur përreth malin Rojal (Mont Royal) prej nga edhe ka marr emrin. Parku Mont Royl, i vendosur në mal, ishte dizenjuar nga Frederick Law Olmsted, i njëjti person i cili dizenjoi parkun qendror në New York (New York City’s Central Park). Asnjë ndërtesë në Montreal nuk mund të jetë më e gjatë se kryqi i famshëm në malin Rojal (Mont Royal).

5. Montreali ka edhe një qytet të nëndheshëm, e cila është vazhdimësi e ndërlidhjeve të tuneleve poshtë qytetit të cilat janë të gjata mbi 32 km. Tunelet lidhin qendrat tregtare, mbi 2000 dyqane, 7 metro, stacione, universitete, banka, zyra, muze, restoranet e kështu me radhë. Ndryshe nga ajo që besohet, banorët e Montrealit i përdorin tunelet e nëndheshëm për t’i shpëtuar vapës së verës dhe jo të ftohtit në dimër.

6. Montreali është numri 1 në Amerikën e Veriut e cila mirëpret evente ndërkombëtare. Monteali është shtëpia e të famshmit Cirku i diellit (Cirque de Soleil) dhe mirëpriti Olimpikun Veror në 1976. Gjithashtu Montreali luajit pritjen e Expo 67, e konsideruar si panairi më i suksesshëm i botës në shek.XX. Montreali ka skena vibruese me Festivalin Ndërkombëtar të Jazz, Festivalin e Qeshjeve, Festivalin Ndërkombëtar të Fishekzjarreve, Festivalin e birrës, Festivalin e Reges, Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Art, Festivali Ndërkombëtar i Arteve të Cirkut dhe shumë e shumë të tjera.

7. Montreali është i dyti në listë i cili ka Parkun e dëfrimit më të bukur në Kanada. Është më i gjati në provicën e Quebec në vendndodhje në lindje të St. Helen’s Island.Cdo vit parku mirëpret mbi 3 milionë vizitorë.

8. Çdo vit Montreali mirëpret më shumë se 18.000 studentë të huaj, nga 150 vende dhe në vitin 2013, ai u shndërrua në destinacionin numër 1. Ka rreth 11 universitete të nivelin institucional në Montreal, përshi këtu edhe 4 klasa universitare- botërore Mc Gill University, Concordia University, University of Montreal dhe UQAM. Montreali ofron shkollim të lirë në të në të gjithë Kanadanë.

9. A e dinit që kënga e John Lennon “Give Peace a Chance “ ëhstë shkruar në Montreal gjatë kohës kur ai pushonte në Hotelin “Mbretëresha Elisabet” më 1 qershor 1969? Ky hotel ka pritur mjaft të famshëm përfshirë këtu Mbretëreshën Elisabet II, Fidel Castro, Charles de Gaulle, Princess Grace of Monaco, Indira Gandhi, Nelson Mandela, Dalai Lama dhe John Travolta. Gjithsesi ky hotel u bë I famshëm kur John Lennonit iu refuzua hyrja në ShBA. Kjo këngë më vonë u kthyë në himnin e lëvizjes kundër luftës në Amerikë.

10. Më shumë së 85% e shurupit të panjës në të gjithë botën vjen prej Quebekut dhe shumë gjëra të tjera si biskota me panjë, gjalp panje, karamele panje, të cilat janë një prej specialiteteve të Montrealit. Në pranverë, gjatë kohës së sheqerosjes (Temps des Sucres), njerëzit hyjnë nëpër kasllet tradiocinale të sheqerit rreth Montrealit për të shijuar këto gatime.

administrator

Related Articles