‘Të tretët në botë për diasporën’, Forbes: 30.7% e shqiptarëve jetojnë jashtë vendit

‘Të tretët në botë për diasporën’, Forbes: 30.7% e shqiptarëve jetojnë jashtë vendit

30 për qind e shqiptarëve të lindur në Shqipëri jetojnë në emigracion.

Shifra është publikuar nga revista Forbes, që ka renditur vendet me numrin më të madh të diasporës në raport me popullsinë totale të vendit.

Forbes ka analizuar vendet me popullsi mbi 750 mijë banorë. Në këtë listë, Shqipëria renditet e treta, me 30.7 për qind të popullsisë së lindur brenda kufijve, që aktualisht jetojnë jashtë.

Me rreth 1.2 milionë emigrantë, Shqipëria lë pas në këtë renditje vende si Siria, Moldavia, Armenia dhe Xhamajka.

Nga rajoni vetëm Bosnja është me diasporë më të madhe se Shqipëria, me 34 për qind të popullsisë së saj. Në vend të parë është Guajana me 36.4 për qind.

Nder Diasporat me te me medha ne bote, Shqiperia renditet ne vendin e trete (nga shtetet me mbi 750’000 banore) ku llogariten vetem shifrat zyrtare.Nga keto ne liste, vendet qe ende nuk e mundesojne voten e Diaspores jane Armenia, Xhamaika, dhe Shqiperia. Bosnja psh. e ka me poste qe prej vitit 1996 ndersa Kosova ka votuar ne 3 zgjedhjet e fundit qendrore.

https://www-forbes-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.forbes.com/sites/katharinabuchholz/2022/11/11/the-worlds-biggest-diasporas-infographic/amp/?fbclid=IwAR3VFQtgRGioRl6qItlexehu_veZLMpkCo3x5-7uYpPpnn8lSxULaU-tAt4

administrator

Related Articles