Si e transformoi pandemia krimin global?

Si e transformoi pandemia krimin global?

Në fund të muajit mars, një javë në bllokimin e parë të Mbretërisë së Bashkuar, krimi i regjistruar në Lancashire kishte rënë me një befasuese 40 për qind krahasuar me mesataren katër-vjeçare.

“Në fillim kishte një panik të butë”, thotë DCI, Eric Halford, i Lancashire Constabulary, ku shtoi se “Shumica e oficerëve të lartë prisnin një rritje të krimit”.

Të them të drejtën, një bllokim policor nuk u shfaq në kujtesën institucionale të forcës. Sidoqoftë, gati një vit në pandemi, është e qartë se krimi nuk u rrit, ai thjesht ndryshoi, në kërkim të mundësive të reja të paraqitura nga një krizë shëndetësore që ka prekur çdo aspekt të jetës sonë – dhe në mënyra që nuk ishin gjithmonë menjëherë të dukshme për ata që zbatojnë ligjin, raporton theguardian.

Gjatë pranverës, kur shumë vende vendosën bllokime, krimet tradicionale si vjedhja e dyqaneve dhe vjedhjet ranë sepse dyqanet ishin të mbyllura dhe njerëzit ishin të mbërthyer në shtëpi. Sidoqoftë, krimi kibernetik, dhuna në familje dhe sjellja antisociale u rritën – kjo e fundit ndoshta për shkak të shkeljeve të kufizimeve të COVID-19. Kur bllokimet u hoqën rreth qershorit, këto tendenca u kthyen në një farë mase.

Ata që bënë krime të tipit tradicional përshtatën mënyrat e tyre të punës. Grabitës të armatosur në California e kuptuan që maskat e fytyrës ofronin anonimitet të përshtatshëm, ashtu si edhe dy burra të shpejtë që mbanin një zyrë postare në Luton, Angli, duke përdorur doreza latex.

Hajdutët lakmonin kategori të reja objektesh. Kanistrat e oksigjenit u vodhën nga spitalet; bankat e ushqimit u bastisën. Dhe megjithëse krimi i dhunshëm ra në përgjithësi, gjatë bllokimit u krijua një kategori e re e sulmit: kollitja e dëmshme e coronavirusit. Kur fajtorët janë fëmijët, ata rrezikojnë përjashtimin nga shkolla. Të rriturit, viktimat e të cilëve kanë përfshirë punëtorë kryesorë, rrezikojnë burgun.

Gjithashtu, duke goditur rënien e përgjithshme të dhunës ishte një rritje e abuzimit në familje gjatë dhe menjëherë pas bllokimit. Ky krim është nën-raportuar në mënyrë dramatike si rregull, por organizatat bamirëse raportuan një rritje të madhe të thirrjeve për ndihmë dhe provave që dhuna po përshkallëzohej shpejt – diçka që policia e kishte parashikuar.

“Ne filluam të vendosim oficerë dhe këshilltarë të pavarur të abuzimit në familje në supermarkete dhe vende të tjera që menduam se viktimat do të lejoheshin të vizitonin, me shpresën që të mund të ofronim një rrugëdalje”, thotë Halford.

Fëmijët ishin më shpesh viktima të dhunës, përfshirë abuzimin seksual në internet dhe jashtë linje. Mbylljet e shkollës dhe mungesa e vendeve alternative e përkeqësuan problemin në disa vende, thotë Heather Flowe, një psikologe ligjore në Universitetin e Birmingham, sepse fëmijët ose liheshin vetëm në shtëpi kur prindërit e tyre dilnin për të punuar – ndonjëherë me internet – ose duke bredhur rrugëve.

Në Kenia, ku Presidenti Uhuru Kenyatta urdhëroi një hetim mbi problemin në korrik, ekipi i Flowe ka anketuar më shumë se 1.000 të mbijetuar të abuzimit, me rezultate shqetësuese. “Mosha mesatare e fëmijëve në mostrën tonë është katër vjet më e re se sa ishte para pandemisë”, thotë ajo. Rënia – nga 16 në 12 – mund të shpjegohet edhe një herë duke ndryshuar modelet e mundësive, thotë Flowe.

Pas epidemisë së Ebolas në vitin 2014 në Sierra Leone, kur u vendosën masa mbrojtëse për fëmijët e vegjël, më shumë fëmijë të moshuar u viktimizuan – dhe kishte një rritje në shtatzënitë adoleshente. Këtë herë shkelësit kanë qenë shpesh fqinjë, ose individë që vetë po kalojnë më shumë kohë në internet.

“Duke pasur parasysh rrethanat” e duhura “, potenciali për individë” normalë “për të kryer abuzim seksual të fëmijëve është më i përhapur se sa është i kënaqshëm për t’u pranuar”, shkroi Richard Wortley, një shkencëtar i krimeve në Universitetin e Universitetit të Londrës në Institutin Jill Dando, duke parashikuar problemin në Mund.

Ndërprerjet në linjat globale të furnizimit kanë ndikuar në tregjet e paligjshme, si dhe ato legale. Të dhënat janë të rralla për ndikimin e COVID-19 në trafikimin e qenieve njerëzore, por ekspertët kishin frikë se nuk do të ishte mirë, dhe ka indikacione se ata kishin të drejtë.

Ilias Chatzis, nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogat dhe Krimin (UNODC) në Vjenë, tregon për raportet e grave të trafikuara për prostitucion duke u braktisur pa letra ose mjete mbështetëse në destinacionet e tyre.

Dhe megjithëse migrimi ra në mënyrë dramatike kur u mbyllën kufijtë, faktorët e shtytjes janë aq të fortë sa kurrë më parë. “Për njerëzit që ikin nga lufta, persekutimi ose varfëria ekstreme, një infeksion i mundshëm nga coronavirusi në një vend të sigurt mund të shihet si një rrezik që ia vlen të merret”, thotë Chatzis.

Kontrabanduesve të drogës dhe duhanit u është dashur të lundrojnë edhe në kufij më pak porozë. Për të filluar, thotë Niamh Eastwood, drejtori ekzekutiv i qendrës britanike për lëshimin e ekspertizës së drogës, tregu ilegal i drogës në Mbretërinë e Bashkuar u tregua jashtëzakonisht i qëndrueshëm. Shumë përdorues të varur u larguan nga heroina drejt benzodiazepinave sintetike, jo sepse heroina u tha, por sepse të ardhurat e tyre nga lypja dhe vjedhja e dyqaneve – dhe “benzot e rrugëve” janë më të lira. “Njerëzit mund t’i blejnë ato për më pak se një pintë [për pilulë]”, thotë Eastwood.

Nga ana tjetër, furnizuesit e ilaçeve të ndejave ose klubeve, panë rënien e tyre të tregut gjatë bllokimit, për t’u ringjallur më vonë gjatë vitit. Tani, megjithatë, thatësira po dridhen në të gjithë bordin, thotë Fiona Measham, një kriminologe në Universitetin e Liverpool.

Kufizimet e udhëtimit po e bëjnë më të vështirë për prodhuesit të marrin kimikate pararendëse dhe për shitësit të marrin ilaçet e gatshme. “Ajo që ndodh kur ka thatësira të rritura është që çmimi rritet dhe pastërtia ulet”, thotë Measham dhe ka prova anekdotale që tregtarët po shesin stoqe nën standard që konsumatorët do t’i refuzonin.

Luhatjet në pastërti janë të rrezikshme në çdo drejtim: lart sepse rritet rreziku i mbidozimit; poshtë sepse njerëzit mund të kompensojnë dhe pastaj mbidozojnë kur nivelet e mëparshme të rikthehen. Aditivët mund të jenë gjithashtu të rrezikshëm. Fentanili i fuqishëm opioid sintetik, i cili krijon varësi me shpejtësi, është shfaqur në barnatoret rrugore.

Stresi i situatës duket se ka bërë të vetën. “Ne patjetër që morëm raporte anekdotale… që ishte rritur dhuna, por kjo ishte kryesisht përdorues i drogës ndaj përdoruesit të drogës,” thotë Eastwood. Mund të ishte shmangur, mendon ajo, nëse autoritetet në Britani do të kishin menduar të siguronin furnizime të sigurta me ilaçe siç kanë në Kanada.

Ndërsa tregjet e tyre tradicionale të drogës dhe njerëzve u zvogëluan, grupet e krimit të organizuar u diversifikuan, duke tregtuar pajisje mbrojtëse personale (PPE), produkte farmaceutike dhe madje edhe shërbime funerale.

Duke parë një mundësi propagandistike, në disa vende ata e shtrinë ndikimin e tyre duke ndërhyrë për të ndihmuar atje ku reagimet zyrtare ndaj krizës u pa se nuk kishin arritur.

Në Japoni, raporton UNODC, grupet Yakuza shpërndanë maska falas dhe letër higjienike, ndërsa në Afganistan talibanët dërguan ekipe shëndetësore në zona të largëta. Bandat në Cape Town, Afrika e Jugut, thirrën një armëpushim të përkohshëm për të shpërndarë pako ushqimore.

Ndërsa u shfaqën tregje të reja të paligjshme, rrjeti i errët i përqafoi ata. Kishte një tregti të zhurmshme në PPE për të filluar, dhe që në mars përpara se një vaksinë e vërtetë COVID-19 të ishte më shumë se një shkëlqim në syrin e ndonjë kompanie farmaceutike ju mund të blini diçka që maskohej si një për më pak se 200 dollarë (megjithëse çmimet u rritën në dhjetëra mijëra dollarë).

A ishin ata ujë me sheqer? Vaksinat eksperimentale të vjedhura nga laboratorët e mirëbesimit? Apo shpikje të bëra nga njerëzit që ishin shëruar nga COVID-19? Askush nuk e di.

Por rritja e krimit kibernetik e nxitur nga pandemia shkon shumë më gjerë sesa përfitimi, thotë Benoît Dupont, një kriminolog në Universitetin e Montrealit, Kanada. Megjithëse disa prej tyre janë të organizuar, megjithëse grupe të ndryshme janë aktive në krimin e organizuar tradicional, shumë tregtarë të vetëm dhe sipërmarrës të dhomave të gjumit kanë hyrë në veprim.

Kryerësit më të rinj – disa të moshës 12 vjeç – mund të jenë motivuar nga mërzia ose zhgënjimi, por ishte gjithashtu një rast, përsëri, i një mundësie gjigante. Dëshmitari i mashtrimit që ka parazituar skemat qeveritare që ofrojnë mbështetje financiare, me kontrollet e tyre të prekjes së lehtë.

Shpejtësia me të cilën kriminelët kibernetikë kanë reaguar ndaj ciklit të lajmeve ka lënë pa frymë, thotë Dupont. Një front sulmesh mashtrimi, që nganjëherë pretendonin të përshëndeteshin nga organizata të njohura të shëndetit publik, filloi në Japoni në fillim të shkurtit, përfshiu Evropën në mars, pastaj pushtoi Amerikën e Veriut.

Sulmet kibernetike kundër spitaleve dhe laboratorëve kërkimore ndoqën një trajektore të ngjashme. Rritjet e krimit kibernetik janë një efekt anësor i njohur i katastrofave, por edhe ekspertët u verbuan nga shkalla e kësaj. “Askush nuk mendoi me të vërtetë se një virus biologjik do të nxisë kaq shpejt të gjitha llojet e viruseve dixhitale dhe se ato dy lloje të viruseve do të bashkohen aq fort”, thotë Dupont.

Atëherë, çfarë tjetër për krimin, duke pasur parasysh pandeminë, nuk ka mbaruar kurrë? Megjithëse është shumë herët për të thënë se si njerëzit janë sjellë në bllokimet e fundit, me kufizimet e tyre përgjithësisht më të lehta sesa në raundin e parë, Clifford Stott, një psikolog social në Universitetin Keele, thotë se shumica dërrmuese ndoshta kanë respektuar rregullat – pasi zakonisht bëni, në raste urgjente masive.

“Atje ku nuk po ndodh, nuk është për shkak të një prishjeje morale”, thotë Stott, i cili këshillon qeverinë si anëtare e Grupit Shkencor të Gripit për Sjelljet Pandemike (SPI-B). “Të gjitha provat sugjerojnë që njerëzit nuk pajtohen sepse nuk munden”, shtoi ai.

Përndryshe diçka ndodh – siç është vrapimi famëkeq i Dominik Cummings në veri – për t’iu kundërvënë narrativës që mbështet pajtueshmërinë, e “ne jemi të gjithë në këtë së bashku”. Për shembull, thotë Stott, tensionet e gjeneratave tani mund të shfaqen ndërsa të rinjtë përplasen nën kufizime të dizajnuara për të frenuar një sëmundje që prek kryesisht njerëzit e moshuar.

Duke treguar ballafaqimin e nivelit të ulët ose “trazirat e qeta” që ndodhën në Leeds muajin e kaluar, ai thotë “Kjo lloj gjëje po ndodh në të gjithë vendin.” A do të prodhojnë bllokime lokale modele lokale të krimit dhe përgjigje lokale si skema të shikimit të lagjes ose “fshikëzës”? Policia pret të shohë.

Në nivelin ndërkombëtar, Chatzis shqetësohet për ndikimin e rënies ekonomike. “Një situatë ku ekonomitë po tkurren, ku nivelet e papunësisë janë të larta, ku ka një kërkesë të madhe për fuqi punëtore të lirë, krijon kushte perfekte për një rritje të trafikimit,” thotë ai.

Në fund të vitit 2020, një mundësi kriminale shkëlqen më shumë se të gjitha të tjerat: vaksina COVID-19, ose vaksinat, të cilat Jurgen Stock, sekretari i përgjithshëm i agjencisë globale të koordinimit të policisë Interpol, kohët e fundit i krahasoi me “arin e lëngshëm”.

E para nga këto tani janë aprovuar, por ende nuk janë përhapur gjerësisht, ndërsa dhjetra të tjerë mbeten në fazën eksperimentale, duke krijuar një kombinim të parezistueshëm të kërkesës së lartë dhe furnizimit të shkurtër.

Një treg i zi në çdo vaksinë COVID-19, i vërtetë ose i falsifikuar, mbart rreziqe binjake: njerëzit që e marrin atë mund të sillen sikur të jenë imunë ndaj sëmundjes kur nuk janë, duke rrezikuar jetën e tyre dhe të të tjerëve; dhe kjo mund të hedhë një çelës në punën e provave të vaksinave të vazhdueshme, integriteti i të cilit mbështetet tek shkencëtarët që kontrollojnë se kush e merr qëllimin e vërtetë dhe kush e merr një placebo.

Në shtator, shkencëtarët e krimit Graham Farrell i Universitetit të Leeds dhe Shane Johnson nga UCL paralajmëruan për vjedhje të mundshme të dërgesave të vaksinave, ryshfeteve dhe prapambetjeve për trajtim preferencial nga furnitorët, dhe madje edhe perspektivën tronditëse të përhapjes së qëllimshme të virusit “për të dalë në treg ” Ata i nxitën qeveritë që t’i rezistojnë tundimit për të tundur përmes kontrolleve me prekje të lehtë në linjat e furnizimit të vaksinave, nga frika se këto vetëm do të nxisnin krimin.

Që nga ajo kohë, disa vaksina false COVID-19 janë sekuestruar, policia ka hequr reklama në internet për të tjerët dhe ka pasur raporte të vjedhjeve të vaksinave dhe sulmeve kibernetike ndaj organizatave që do të shpërndajnë vaksinat e vërteta.

Më 2 dhjetor, Interpol lëshoi një njoftim portokalli që paralajmëronte se krimi i vaksinave përfaqësonte “një kërcënim serioz dhe të pashmangshëm ndaj sigurisë publike” dhe u bëri thirrje agjencive të zbatimit të ligjit globalisht që të qëndrojnë vigjilentë. Meqenëse mashtruesit tashmë po shisnin vaksinat e supozuara COVID-19 përsëri në mars, askush nuk mendon se kërcënimi është i zbrazët.

Siç thanë Farrell dhe Johnson, “ne mund të ecim në një stuhi krimi”. 

administrator

Related Articles