Quebec njofton planin e rihapjes, heq shumicën e kufizimeve të COVID-19 deri në mes të marsit

Quebec njofton planin e rihapjes, heq shumicën e kufizimeve të COVID-19 deri në mes të marsit

Qeveria e Quebec-ut synon të heqë shumicën e masave të shëndetit publik deri më 14 mars, tha të martën Kryeministri Francois Legault, por plani nuk përfshin heqjen përfundimtare të maskave ose lënien jashtë përdorimit të sistemit të pasaportave të vaksinave.
Legault prezantoi një hartë rrugore që fillon të shtunën, kur do të hiqen të gjitha kufizimet për tubimet private të brendshme. Ai tha se plani i tij përfaqësonte një kthim në një jetë më normale, gati dy vjet pasi u shpalli gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të COVID-19.

Vetëm dy javë më parë, Legault kishte mbrojtur një qasje të ngadaltë. Dr. Luc Boileau, drejtori i përkohshëm i shëndetit publik të provincës, tha të martën se strategjia e qeverisë nuk ka ndryshuar. “Hapja do të kryhet në mënyrë graduale dhe ka të ngjarë që ajo të qëndrojë e qëndrueshme, por theksoj është ende graduale,” tha Boileau.
Të shtruarit në spital me COVID-19 kanë rënë me më shumë se 1,000 raste brenda tre javëve të fundit në më pak se 2,400 të tillë. Dhe ndërsa shtrimet në spital mund të rriten me lehtësimin e masave, zyrtarët janë të bindur se sistemi shëndetësor ka mjaft fleksibilitet për t’u marrë me rastet, u shpreh Legault.

“Natyrisht, ne po e themi gjithnjë e më shumë – do të duhet të mësojmë të jetojmë me virusin,” tha Legault. “Çfarë do të thotë kjo? Kjo do të thotë që çdo person do të duhet individualisht të vlerësojë rrezikun e tij.
“Duke filluar nga 14 shkurti, rinisni ndeshjet sportive dhe shfaqjet në natyrë do të mund të presin deri 5000 njerëz.”
Siç është bërë e ditur më herët, palestrat janë vendosur të rihapen më 14 shkurt, gjithashtu me 50 për qind kufizime të kapacitetit dhe pasaportën e vaksinës. Deri më 21 shkurt, vendet argëtuese dhe sportive mund të hapen me kapacitet 50 për qind dhe të rihapen plotësisht pa kufi më 28 shkurt. Baret dhe kazinotë do të rihapen si e 28 shkurtit në gjysmën e kapacitetit dhe rritje në kapacitet të plotë nga mesi i marsit, së bashku me restorantet.

Gjithashtu prej 28 shkurt, puna nga shtëpia nuk do të jetë më e detyrueshme. Boileau tha se nuk ka plane të menjëhershme për të hequr maskat në shkolla, duke thënë se kjo mbetet një mënyrë efektive për të shkurtuar përhapjen. Ai shtoi se vendimi do të rishikohet pas 14 marsit.

Ministri i Shëndetësisë Christian Dube tha se autoritetet do të marrin një qasje të ngjashme me pasaportën e vaksinës dhe do ta rishikojnë çështjen më vonë. Qytetarëve të Quebec u kërkohet të tregojnë prova të vaksinimit për të hyrë në shumë biznese, të tilla si dyqanet e mëdha, si dhe dyqanet e pijeve dhe kanabisit.
Dhe sa i përket kohës kur qeveria do të ndalojë rinovimin e gjendjes së jashtëzakonshme, Dube tha se një projekt-ligj do të paraqitet në legjislaturë muajin e ardhshëm që do të detajojë se cilat masa emergjente synon të mbajë qeveria.
Quebec raportoi 56 vdekje të tjera të lidhura me COVID-19 të martën dhe një rënie të shtrimeve në spital me COVID-19 me 45 pacientë, për një total prej 2,380 pacientësh, përfshirë 178 në kujdesin intensiv.

administrator

Related Articles