Parlamenti kanadez bëhet me kryetarin e parë me ngjyrë

Parlamenti kanadez bëhet me kryetarin e parë me ngjyrë

Dhoma e ulët e Parlamentit të Kanadasë është bërë për herë të parë me një kryetar me ngjyrë, pasi kryetari i mëparshëm dha dorëheqje për shkak të ftesës që i kishte bërë një ish-ushtari ukrainas që shërbeu në njësinë SS gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Anëtarët e dhomës së ulët prej 338 anëtarësh zgjodhën Greg Fergus, anëtar i Partisë Liberale, përpara kolegut të tij Sean Casey, konservatorit Chris d’Entremont dhe udhëheqëses së të Gjelbërve, Elizabeth May në një votim të fshehtë.

 “Sot ju u bëtë Kryetari i parë i Parlamentit kanadez me ngjyrë”, tha kryeministri Justin Trudeau.

Kjo, thotë ai, duhet të jetë frymëzim për të gjithë kanadezët, veçanërisht “gjeneratat e reja që duan të përfshihen në politikë”.

Ish-kryetari i parlamentit Anthony Rota, gjithashtu një liberal, dha dorëheqje javën e kaluar pasi ftoi në 98-vjeçarin Jaroslav Hunka, një ukrainas me origjinë polake që shërbeu në njësinë Waffen SS gjatë Luftës së Dytë Botërore, gjatë një vizite nga presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky.

Pa e ditur prejardhjen e Hunk, Rota e lavdëroi publikisht atë si një veteran dhe hero të Ukrainës që emigroi në Kanada. Trudeau zyrtarisht kërkoi falje për këtë javën e kaluar. 

administrator

Related Articles