Nxehtësia ekstreme dhe vdekjeprurëse në Kanada

Nxehtësia ekstreme dhe vdekjeprurëse në Kanada

Nxehtësia ekstreme dhe vdekjeprurëse—dhe po bëhet më e shpeshtë dhe më intensive në të gjithë Kanadanë.

Së fundmi njerëzit po përballen me pasojat kërcënuese të jetës nga nxehtësia ekstreme në Kanada. Edhe në rajonet që historikisht kanë pasur klimë më të moderuar, si Vancouver, Whitehorse dhe Halifax, njerëzit po përballen me nxehtësi më të shpeshtë dhe më ekstreme. Nxehtësia ekstreme dhe valët e të nxehtit nuk janë vetëm një sfidë për Kanadanë. Studimet vlerësojnë se shkalla globale e vdekshmërisë e lidhur me ekstremet e temperaturave është pesë milionë vdekje në vit. Në vitin 2023, nxehtësia ekstreme preku pjesë të mëdha të Amerikës së Veriut, Europës dhe Kinës, duke thyer rekorde të temperaturës në të gjithë botën. Ishte viti më i nxehtë në historinë e regjistruar njerëzore.

Çfarë është nxehtësia ekstreme?
Përkufizimi i nxehtësisë ekstreme ndryshon bazuar në vendndodhjen gjeografike dhe kushtet e motit si temperatura, lagështia, mbulimi me re dhe kohëzgjatja e ngjarjes, por është kur temperaturat janë shumë më të nxehta se mesatarja për një kohë dhe vend të caktuar. Një valë e të nxehtit është një periudhë temperaturash më të larta se ato që priten normalisht (bazuar në mesataret historike të klimës). Ato mund të zgjasin disa ditë deri në disa javë.

Pasojat e nxehtësisë ekstreme
Nxehtësia ekstreme ka një ndikim të madh në shëndetin tonë, sistemet e kujdesit shëndetësor dhe cilësinë e jetës. Ajo gjithashtu nxit pasoja të tjera klimatike, përfshirë zjarret e egra. Për shembull, ekspertët shkencorë të World Weather Attribution kanë llogaritur se ndryshimet klimatike kanë dyfishuar më shumë gjasat e kushteve ekstreme të zjarreve në Kanada Lindore: “Ndryshimet klimatike e bënë ashpërsinë kumulative të sezonit të zjarreve të vitit 2023 në Québec deri në fund të korrikut rreth 50 për qind më intensive, dhe sezonet e kësaj ashpërsie të paktën shtatë herë më të mundshme të ndodhin.”

Kërkimet gjithashtu zbuluan se temperaturat në rritje do të ulin produktivitetin dhe do të dëmtojnë ekonominë. Sektorët ku puna kryhet jashtë ose në hapësira të brendshme pa ftohje nga kondicionerët, pompat e nxehtësisë ose pajisje të tjera, do të preken disproporcionalisht. Nxehtësia ekstreme gjithashtu mund të ketë ndikime negative në ushqimin, transportin dhe sistemet e energjisë elektrike.

administrator

Related Articles