Kryeqyteti kanadez shpall gjendjen e jashtëzakonshme për protestat e Karvanit të Lirisë

Kryeqyteti kanadez shpall gjendjen e jashtëzakonshme për protestat e Karvanit të Lirisë

Kryebashkiaku i kryeqytetit të Kanadasë, Ottawa, ka shpallur gjendjen e jashtëzakonshme në përgjigje të protestave më shumë se një javore të shoferëve të kamionëve kundër kufizimeve të vendosura për shkak të Covid-19.

Sipas mediave të huaja,Jim Watson tha se qyteti ishte “plotësisht jashtë kontrollit”. Ai u shpreh se protestat përbënin një kërcënim për sigurinë e banorëve. Kamionistët kanë paralizuar qendrën e Otavës me automjete dhe tenda që bllokojnë rrugët. “Karvani i Lirisë” filloi si një lëvizje kundër një kërkese të qeverisë që kamionistët të vaksinohen kundër Covid-19.

Duke folur për mediat kanadeze, Watson tha se protestuesit po silleshin gjithnjë e më “të pandjeshëm”, [duke ndezur] fishekzjarrë dhe duke e kthyer atë në një festë”.

Kryebashkiaku nuk dha detaje specifike se çfarë masash mund të vendosë, por policia tha të dielën se do të forconte zbatimin e ligjit, duke përfshirë arrestimet e mundshme të atyre që kërkonin të ndihmonin protestuesit. Kështu, një gjendje e jashtëzakonshme do t’i japë qytetit kompetenca shtesë, duke përfshirë qasjen në pajisjet e kërkuara nga punonjësit e vijës së parë dhe shërbimet e urgjencës.

Ndërkohë një deklaratë nga autoritetet e qytetit tha se gjendja e jashtëzakonshme “pasqyron rrezikun dhe kërcënimin serioz për sigurinë e banorëve të paraqitur nga demonstratat në vazhdim dhe thekson nevojën për mbështetje nga juridiksione dhe nivele të tjera të qeverisjes”. Sipas të dhënave, kanadezët janë gjerësisht mbështetës të vaksinimit – me gati 83% e popullsisë së kualifikuar që është plotësisht e vaksinuar.

administrator

Related Articles