Flet avokatja shqiptare, Arnisa Morina: Procedurat e emgracionit për të gjitha kategoritë

Flet avokatja shqiptare, Arnisa Morina: Procedurat e emgracionit për të gjitha kategoritë

Toronto- Kanada

Duke qenë se emigracioni mbetet një nga temat më të përfolura në të gjithë Diasporën, edhe dëshira për të jetuar në Kanada nuk ka lënë mbrapa mjaft shqiptarë. Të interesuar në të gjitha format për të njohur tregun kanadez në çdo formë, pyetjet dhe interesimi prej kohësh ka qenë mjaft i madh. Arnisa Morina, avokatja shqiptare e Emigracionit që vepron në Toronto të Kanadasë, e specializuar në ligjin e Imigracionit dhe Refugjatëve, mbetet një portë e hapur për të gjitha përgjigjet e të interesuarve. E ftuar herë pas here në Albanian Montreal Press, Arnisa vjen edhe këtë herë me një intervistë të detajuar hollësisht për të gjitha mundësitë se cilat janë format ligjore të emigrimit. E licensuar pranë Osgoode Hall Law School of York University, Morina tashmë ka hapur studion e saj ligjore Morina Law duke ofruar shërbime mbi Ligjin e Imigracionit dhe Refugjatëve, Ligjin e Biznesit, Ligjin e Testamenteve, dhe gjithashtu, shërbimet e Noterizimit. Për dhjetra kërkesa të cilat jo pak herë vijnë edhe në adresën e Albanian Montreal Press, avokatja juaj Arnisa Morina, ju përgjigjet si më poshtë :

Cilat janë rrugët më të mira të emigracionit për shqiptarët, cilat janë rrugët për t’u pajisur më një vizë?
Ka mënyra të ndryshme për të emigruar në Kanada. Nuk ka asnjë mënyrë të vetme “më të mirë”, sepse shanset e pranimit varen nga fakti nëse aplikanti i plotëson apo jo kriteret e vendosura nga secili opsion i imigrimit në Kanada.

a. Megjithatë, bazuar në përvojën time, individët aplikojnë për një vizë vizitori në Kanada dhe pasi pranihen, ata vizitojnë Kanadanë përkohësisht si vizitorë-turistë. Gjatë vizitës së tyre, ata duhet të përpiqen të gjejnë një punëdhënës këtu, i cili do t’u bëjë një ofertë pune. Nëse ata sigurojnë një ofertë pune, punëdhënësi ose kompania në Kanada do të aplikojnë për një “Vlerësim të ndikimit në tregun e punës (LMIA)” për të marrë leje nga qeveria për të punësuar një punëtor të huaj. Nëse kompania miratohet të punësojë një punëtor të huaj, aplikanti mund të marrë një leje pune për të qëndruar në Kanada për të punuar.

b. Aplikantët gjithashtu mund të aplikojnë në Kanada përmes Express Entry Stream, për të cilin Aplikimi duhet të dorëzohet online. Kam pyetje të panumërta nga individë që mendojnë se mund të aplikojnë për Express Entry dhe të pranohen pa plotësuar kriteret e kërkuara. Ju lutem, vini re se kërkesat kryesore që duhet të plotësohen janë si më poshtë: kalimi i testimit të anglishtes të quajtur “IELTS” në nivelin 5 ose më të lartë, të kesh arsim në vendin tënd dhe vite përvojë pune në vendin tënd.
Unë vazhdimisht marr pyetje nga individë që përpiqen të aplikojnë për Express Entry pa ditur se si të flasin ose kuptojnë gjuhën angleze ose pa pasur një diplomë apo arsim pas të mesëm në vendin e tyre – nuk do të lejoheni të aplikoni online përmes Express Entry për një vizë e mundshme pune nëse nuk i plotësoni kërkesat që përmenda më lart.

c. Gjithashtu, duke qenë se unë punoj me persona që kërkojnë azil apo refugjatë, do të përmend se individët që duan të vijnë në Kanada për të kërkuar azil dhe mbrojtje në Kanada, zakonisht aplikojnë fillimisht për një vizë vizitori ose vizë turistike. Pasi të miratohet viza e tyre e vizitorës, ata mbërrijnë në Kanada si vizitorë dhe sapo të mbërrijnë në Kanada, ata bëjnë një kërkesë për refugjatë.

d. Unë kam pasur pyetje të panumërta nga individë se si të aplikoj dhe të pranohem për një vizë vizitori/turistike, kështu që unë do t’i shpjegoj kërkesat në përgjithësi. Për t’u miratuar për një vizë turistike, duhet të tregoni se keni lidhje dhe lidhje me vendin tuaj. Sa më shumë prova t’i bashkëngjitni aplikimit tuaj, të cilat tregojnë se keni arsye për t’u kthyer në vendin tuaj, aq më shumë ka gjasa që Aplikimi juaj për Vizë Turistike të pranohet. Dokumentet mbështetëse që duhen bashkëngjitur janë për shembull: një kontratë pune nga vendi juaj që tregon se duhet të ktheheni në punë në një datë të caktuar, fonde në llogarinë tuaj personale bankare që tregon se keni financa për të mbajtur veten dhe familjen tuaj, dëshmi për ndonjë investime ose prona të paluajtshme në vendin tuaj, të cilat do të tregojnë se keni arsye të ktheheni në vendin tuaj dhe të mos qëndroni në Kanada kur të vizitoni.

e. Sipas mendimit tim, pranimi për një vizë vizitori ose turistike është një shans i shkëlqyeshëm për individët që të mbërrijnë në Kanada dhe të përpiqen të marrin lloje të tjera vizash si një vizë pune ose leje studimi. Individët që udhëtojnë në Kanada nëpërmjet një vize turistike, siç u përmend më lart, mund të kërkojnë punëdhënës të mundshëm që mund të pranojnë t’u bëjnë atyre një ofertë pune. Mos harroni, se nuk ju lejohet ligjërisht të punoni në Kanada për asnjë punëdhënës pa leje pune! Gjithashtu, Vizat Turistike lejojnë personat që kanë nevojë për mbrojtje të vizitojnë Kanadanë si turist dhe më pas të kërkojnë azil dhe mbrojtje në Kanada.

Si përshtaten të ardhurit më shpejt në varësi të provincës që përzgjedhin për të jetuar?
Unë e vlerësoj Kanadanë për shkak të shërbimeve që ofron për familjet që emigrojnë në Kanada. Sinqerisht, Kanadaja mirëpret emigrantët dhe nisur që nga rasti im si një ish-refugjat në Kanada, besoj se kjo është vlera më e madhe e Kanadasë. Nëse një individ pranohet për një vizë pune ose vizë studentore, individi mund të aplikojë për një leje pune për të sjellë edhe bashkëshortin e tij në Kanada.

Për shembull, një student që është miratuar për një vizë studentore në Kanada mund të mbërrijë në Kanada për të studiuar dhe më pas pasi të mbërrijnë, ata kanë mundësinë të aplikojnë për një leje pune ose vizë vizitori për bashkëshortin dhe fëmijët në ngarkim për të emigruar në Kanada si mirë. Ky është një opsion i mrekullueshëm sepse i jep studentit mundësinë që të ketë bashkëshortin dhe fëmijët e tyre në Kanada ndërsa ata përfundojnë studimet.

Gjithashtu, do të përmend se nëse një individ kërkon azil ose bën një kërkesë refugjati në Kanada, pasi të merret Kërkesa e tij, atij i jepet automatikisht një dokument “Konfirmimi i Kërkesës”, i cili i lejon ata të kërkojnë kujdes shëndetësor në Kanada falas. Ky është një opsion i shkëlqyeshëm për individët që kanë nevojë për kujdes mjekësor ndërsa presin që të merret një vendim për kërkesën e tyre për azil ose refugjat. Në mënyrë të ngjashme, pasi të bëhet një kërkesë për refugjat, nëse familja ka fëmijë në Kanada, fëmijët lejohen të regjistrohen në shkollë në Kanada dhe të ndjekin shkollën derisa të merret një vendim. Kjo i lejon fëmijët të mos mbeten prapa në edukimin e tyre. Për më tepër, pasi të bëhet një kërkesë për refugjat, aplikanti merr një leje pune, nëse aplikon për një të tillë kur dorëzon kërkesën e tyre për refugjat/azil, e cila i lejon ata të punojnë në Kanada derisa të merret një vendim për Aplikimin e tyre. Kjo u jep individëve mundësinë për të fituar të ardhura në mënyrë që ata të mund të paguajnë strehimin, ushqimin dhe gjërat e nevojshme gjatë qëndrimit të tyre në Kanada. Megjithatë, do të përmend se Aplikantët për Refugjatë mund të aplikojnë për asistencë sociale qeveritare – Mirëqenie – për t’i ndihmuar ata në pagesën e qirasë, për shembull, derisa të jenë në gjendje të sigurojnë punësim në Kanada. Kam vënë re ndryshimin që bën ndihma e qeverisë për klientët e mi që bëjnë kërkesa për refugjatë në Kanada. Ata mund të kenë të ardhura për të paguar qiranë dhe ushqimin, ndërkohë që sigurojnë punësim.

Cilat janë rastet më të favorshme për përzgjedhje?
Do të doja të ndërgjegjësoja një çështje që e vërej vazhdimisht në internet dhe në rrjetet sociale, veçanërisht në Facebook. Në veçanti, kohët e fundit, janë bërë disa postime nga agjencitë e imigracionit në Kosovë, të cilat reklamojnë se Kanadaja po pranon mijëra punëtorë dhe aplikacionet hapen më 3 mars 2022. Kam pasur kaq shumë njerëz që më kanë dërguar mesazhe për këtë shpallje në dy javët e fundit. Unë u jam përgjigjur sa më shumë njerëzve që kam mundur, por dua të flas edhe për këtë tani. Unë gjithmonë i paralajmëroj individët që të mos u besojnë agjencive të imigracionit, veçanërisht nëse ju dërgojnë email ose ju kontaktojnë në internet dhe nuk kanë një zyrë fizike në vendin tuaj, si për shembull në Kosovë, që mund ta vizitoni. Ka kaq shumë reklama të bëra nga agjencitë e imigracionit që ju premtojnë një vizë pune në Kanada dhe individi i transferon paratë dhe pasi agjencia merr paratë, ata bllokojnë të gjitha mënyrat e kontaktit dhe nuk bëhet asnjë aplikim për të vizituar apo punuar në Kanada. Këto janë agjenci që po punojnë vetëm për të marrë paratë tuaja. Gjithashtu, ka agjenci që duket se po ju ndihmojnë: ato do t’ju kërkojnë të dërgoni me email diplomat tuaja, të dhënat personale, përvojën e punës etj. dhe do të dorëzojnë një aplikim për ju për një vizë pune në Kanada, por në të njëjtën kohë ata DINI se nuk do të pranoheni sepse ata e dinë që nuk i plotësoni kriteret e kërkuara, por ata marrin paratë tuaja dhe paraqesin aplikacionin për ju, pastaj ju këshillojnë se aplikimi juaj është refuzuar. Këto janë agjenci emigracioni që e dinë 100% se aplikimi juaj do të refuzohet në prag para se të aplikoni sepse do të dinë nëse arsimimi ose përvoja juaj e punës ose rezultatet e testimit të gjuhës angleze plotësojnë kriteret apo jo, por ju bindin të aplikoni duke ju gënjyer se ju keni një shans për t’u pranuar kur me të vërtetë keni zero shanse për t’u pranuar.

Është e rëndësishme që ju të mbani mend se ASNJË agjenci imigrimi dhe ASNJË avokat nuk mund të garantojnë pranimin tuaj për një vizë pune ose studentore. Pra, çdo agjenci që thotë se garanton pranimin tuaj edhe nëse nuk i plotësoni kriteret, ju gënjen dhe thjesht duan paratë tuaja. Kam pasur kaq shumë individë, veçanërisht nga Kosova dhe Shqipëria, të më dërgojnë mesazhe në lidhje me agjencitë e imigracionit, të cilët u kanë dërguar email për aplikimin për leje pune dhe individi i ka paguar mijëra euro, dhe aplikimi i tyre është refuzuar, ose agjencia ka pushuar t’u përgjigjet pasi kanë pranuar. transferimin e tyre të parave.

Mënyra e vetme për të mos u “mashtruar” nga agjencitë e imigracionit ose avokatët që ju garantojnë pranimin e një vize pune në Kanada është duke ditur kërkesat që duhet të plotësoni të cilat janë: testimi i gjuhës angleze niveli 5 ose më i lartë, arsimi pas të mesëm. (diplomë universitare), dhe përvojë pune në vendin tuaj. Prandaj, nëse nuk dini anglisht dhe nëse keni vetëm një diplomë të shkollës së mesme, NUK do të pranoheni për një vizë pune. Çdo agjenci apo avokat që ju thotë se do të pranoheni pa njohuri të gjuhës angleze dhe vetëm me një diplomë të shkollës së mesme, ju gënjen. Periudha. Është ndjesia më e keqe të shohësh njerëz të Kosovës dhe Shqipërisë, veçanërisht sepse janë personat që më dërgojnë më tepër mesazhe se si të marrin një vizë pune për në Kanada, të mashtrohen nga agjencitë e imigracionit.

Unë jam gjithmonë në dispozicion për t’iu përgjigjur mesazheve nëse nuk jeni të sigurt për një agjenci të caktuar imigracioni me të cilën keni kontaktuar ose që ju kontakton për të aplikuar për të emigruar në Kanada. Mund të mos përgjigjet menjëherë, kuptohet, sepse jam shumë i zënë me drejtimin e zyrës sime avokatore, por do të përgjigjem. Kam pasur mesazhe të panumërta nga njerëz në Kosovë dhe Shqipëri që më kanë kontaktuar nëse do të pranohen për një vizë pune dhe unë u them menjëherë me besim nëse mendoj se do të pranohen apo jo. Nëse më thonë që nuk dinë anglisht, nuk kanë diplomë universitare ose nuk punojnë, unë u them menjëherë që të mos i shpenzojnë paratë duke aplikuar sepse aplikimi i tyre do të refuzohet. Unë nuk jam bërë avokate që t’u marr para njerëzve, veçanërisht njerëzve të mi të Kosovës dhe Shqipërisë, që të paraqes një kërkesë për ta kur e di me siguri se do të refuzohen. Pra, kur njerëzit më kontaktojnë duke më pyetur për aplikimin për një vizë pune ose vizitor në Kanada, unë gjithmonë bëj pyetje për të përcaktuar nëse do të plotësojnë kriteret dhe nëse nuk i përmbushin, u them menjëherë që t’i parandalojnë që të mos harxhojnë para absolutisht pa arsye. Më pëlqen të mendoj se individët që më kontaktojnë dhe unë u them të vërtetën për shanset e tyre për miratim, vlerësojnë që u them të vërtetën edhe nëse është e vështirë të dëgjohet, sepse e di që ka kaq shumë agjenci dhe avokatë që fokusohen në bërjen paratë që ata do të dorëzojnë Aplikacionet për Vizë Pune ose Vizitor duke e ditur se do të refuzohen.

Bisedoi: Blerina Ruka

administrator

Related Articles