Kanadaja përcakton Djemtë Krenarë (Proud Boys) si një entitet terrorist

Kanadaja përcakton Djemtë Krenarë (Proud Boys) si një entitet terrorist

TORONTO (AP) – Qeveria Kanadeze caktoi grupin Proud Boys si një entitet terrorist, duke vënë në dukje se ata luajtën një rol kryesor në kryengritjen në Capitol të SHBA në 6 Janar.

Zyrtarë të lartë thanë se autoritetet monitoruan dhe grumbulluan prova të “Djemve krenarë” përpara kryengritjes së Kapitolit, por konfirmuan se ngjarja siguroi informacion që ndihmoi në marrjen e vendimit për ta futur organizatën në listën terroriste.

Kujtojmë, udhëheqësi i “Djemve krenarë” Joseph Randall Biggs (37) nga shteti i Florida u arrestua dhe përballet me tre akuza: pengim i procesit (votimi i Senatit), ndërhyrje në një zonë të ndaluar dhe sjellje të papërshtatshme, raportoi CNN, duke iu referuar Ministria e Drejtësisë dhe një deklaratë nga FBI, e cila përshkroi Biggs si organizatorin e “Djemve Krenarë”.

Përcaktimi terrorist në Kanada do të thotë se grupi mund të ketë pasuri të sekuestruara dhe të përballet me ndëshkime më të ashpra penale në lidhje me terrorizmin. Një zyrtar qeveritar tha se vetëm sepse ata janë anëtarë nuk do të thotë se ata do të akuzohen për një krim, por nëse ata përfshihen në veprime të dhunshme ata mund të akuzohen për krime terroriste.
Dërgimi i parave në organizatë ose blerja e mjeteve për djemtë krenarë do të ishte gjithashtu një krim.

“Grupi dhe anëtarët e tij kanë inkurajuar, planifikuar dhe kryer aktivitete të dhunshme kundër atyre që ata i perceptojnë se janë kundër ideologjisë dhe bindjeve të tyre politike,” tha qeveria Kanadeze në materialet e informimit.

Qeveria i quan Djemtë krenarë një organizatë neofashiste të vendosur në Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe ndërkombëtarisht. Ai tha që përfshihet në dhunë politike dhe se anëtarët mbështesin ideologji misogjine, islamofobe, antisemitiste, anti-emigrante dhe supremaciste të bardhë.

Djemtë krenarë u formuan në vitin 2016 nga Kanadezi Gavin McInnes, i cili bashkë-themeloi Vice Media.

administrator

Related Articles