KANADA / Studioja e Drejtësisë Arra Law Firm. Dy gra, një vizion ligjor

KANADA / Studioja e Drejtësisë Arra Law Firm. Dy gra, një vizion ligjor

Etobicoke- Ontario

Në historinë e suksesit të komunitetit shqiptar në Kanada, ligjin do ta bëjnë gratë. Arra Law Firm (ALF-LLP), studio ligjore në Etobicoke, do të drejtohet nga dy vajza të forta shqiptare, Anisa Arra dhe Paola Beçi.
Në një hap i rëndësishëm në botën ligjore të Kanadasë, dy avokate femra me përvojë dhe pasion për drejtësinë do të drejtojnë studion ligjore të specializuar, me qendër në Toronto, duke nxjerrë në pah ndryshimet që po ndodhin në këtë profesion të rëndësishëm.

Anisa Arra dhe Paola Beçi, juristet shqiptare pranë ARRA LAW FIRM

Arra dhe Beçi, të dyja me një pasion të vërtetë për drejtësinë dhe përvojë të pasur në njohjen e Ligjit të Pasurive të Paluajtshme, e Drejta Familjare, Testamentet dhe Prokurat, së fundmi edhe për Ligjin e Bashkëpronësisë, janë njohur për ndërgjegjësinë e tyre sociale dhe angazhimin e tyre në çështje të rëndësishme të drejtësisë.
Në një intervistë për Albanian Montreal Press, Anisa Arra dhe Paola Beçi do të shpjegojnë me detaje ndryshimet në shërbimet e ofruara mbi Ligjin e Bashkëpronësisë, aplikacionin One-stop client portal dhe të tjera mbi partneritetin e ri femëror.

Paola: Risia që sjell si partnere në ALF- LLP (Arra Law Firm) lidhet me praktikat e ligjit të bashkëpronësisë (condominium laë practice), a mund të na e përmbledhësh nayrën e këtij shërbimi?
Duke qenë se Ligji i Bashkëpronësisë (condominium law practice) në Ontario është një fushë speciale e ligjit, ndjej se duhet shpjeguar e detajuar informacioni se se cili është ndryshimi nga Ligji i Pasurive të Paluajtshme. Në Ontario ka disa firma ligjore që kanë një praktikë condominium, dhe besoj se jam avokatja e parë, me origjinë shqiptare, që praktikon ligjin e bashkëpronësisë këtu në Toronto.
Ligji i Bashkëpronësisë është e ndarë në 2 fusha: solicitor work (puna e avokatit) dhe litigation (proceset gjyqësore). Puna e avokatit e njohur ndryshe si ana e shkresave të dokumenteve lidhet me përditësimet dhe zbatimin e dokumenteve qeverisëse, nga ana tjetër është edhe procesi gjyqësor, ku është e përqendruar pjesa më e madhe e përvojës sime.

Ka dallime të mëdha midis ligjit të bashkëpronësisë këtu në Ontario dhe ligjit te bashkëpronësisë në Shqipëri. Dallimi më i madh është tarifa mujore e përbashkët e mirëmbajtjes, e cila nuk ekziston në Shqipëri. Ndërsa si koncepti është dukuri jetike në Shqipëri dhe Evropë, ai tarifohet vetëm në drita apo ujë, të cilat paguhen në të njëjtën kohë me taksën e pronës. Përcaktimi se cilat janë tarifat mujore të mirëmbajtjes është një proces i gjatë dhe i ndërlikuar që bordi i drejtorëve merret një herë në vit.

Anisa Arra dhe Paola Beçi

Anisa: Fillimvitin e kaluar, ju lancuat aplikacionin One-stop client portal, cfarë lehtësirash do të ofrojë për klientin?
Aplikacioni One-stop client portal integron të gjitha llojet e komunikimit me avokatin nëpërmjet telefonit, me video-konferencë, email, WhatsApp apo nënshkrim elektronik. Kur hapim një dosje të re, krijojmë një bisedë të re në grup me klientin, avokatin, ndihmësin ligjor dhe një person kyç në çështje, nëse është i disponueshëm, siç është një konsulent hipotekor, një agjent pronash të patundshme, një konsulent ose një menaxher pronash. Në këtë bisedë, aplikacioni lejon personin të bëjë thirrje ose video-konferencë, të planifikojë një takim, të ndajë dokumente, të nënshkruajë dokumente ose të krijojë një detyrë. Ndërsa klientët ende mund të na kontaktojnë përmes metodave tradicionale, përdorimi i aplikacionit është më i përshtatshëm. Duke dërguar një mesazh përmes aplikacionit, sigurohet që të gjithë personat e rëndësishëm marrin mesazhin, kështu që komunikim është më i shpejtë dhe i saktë midis gjithë personave të interesuar. Nëse shkarkoni aplikacionin, nuk keni nevojë të ruani numrin tonë të telefonit ose të kërkoni email-in për të na kontaktuar. Thjesht mund të shkoni në aplikacion.

Paola: Cilat janë fushat e specializimit tuaja në drejtësi dhe si ka ndikuar kjo specializim në karrierën tuaj?
Fillova karrierën time ligjore në Australi, ku më pranuan në Gjykatën e Lartë të Kuinslandit, si avokate. Gjatë studimeve, u përqendrova në një numër fushash në të Drejtën Ndërkombëtare, duke u diplomuar përfundimisht me një specializim të së Drejtës Ndërkombëtare të Tregtisë. Menjëherë pas kësaj, u ktheva në Kanada dhe pranova një ofertë nga qeveria e Ontarios, si Këshilltare e Lartë e Kryenegociatorit, për çështjen e profilit të lartë të Rrinegociimit të Marrëveshjes së ALENA-s. Kam qenë nëpunës publik për rreth 3 vjet. Duke qenë një nëpunës publik para se të praktikoja ligjin në Ontario, më dha një këndvështrim tjetër në përgjithësi dhe një vlerësim për shqyrtimin e politikës gjithashtu.

Si e konsideroni rolin dhe përgjegjësitë e një avokate në marrëdhëniet me klientët dhe si e menaxhoni komunikimin dhe bashkëpunimin me ta?
Marrëdhënia klient-avokat është e bazuar në besim. Stafi i Arra Law Firm (AFL-LLP) komunikon me klientët në mënyra të ndryshme, në bazë të preferencave të tyre. Aplikacioni ynë është bërë një mënyrë e preferuar e komunikimit me klientët tanë, pasi përfshin tekst, email dhe thirrje, por shpeshherë i telefonojmë për tu njohur udhëzimet e tyre ose i përditësojmë për rastin e tyre. Qëllimi ynë është të jemi të arritshëm dhe të afërt. Shumica e klientëve tanë janë klientë të besuar që kthehen përsëri, dhe disa prej tyre i konsiderojmë miq.

Anisa ARRA

A keni pasur ndonjë përvojë të veçantë me raste të rëndësishme apo çështje të ndjeshme në karrierën tuaj?
Si avokate profesionistë, ne zgjidhim shumë probleme çdo ditë që janë të rëndësishme për klientët.
Nëse do të duhej të zgjidhja një rast ku ndjejmë se po bëjmë ndryshim, është një veprim i vazhdueshëm kundër një kreditori privat, që duket se ka kryer mashtrim kundër personave të prekshëm për një kohë të gjatë. Ka disa raste gjyqësore kundër këtij personi me fakte të ngjashme prej klientëve tanë. Kreditori privat, i cili është gjithashtu një avokat, ka udhëhequr një skemë shitjeje të pretenduar të shtëpive të klientë të ndryshëm për disa vite dhe në një mënyrë të caktuar ka arritur të shmangë sistemin tonë ligjor. Sjell këtu rastin e një familjeje e cila raportoi tek ne një kredi të panjohur dhe pas investigimeve zbuluam se shtëpia u ishte shitur pa dijeninë e tyre. Pas procedimit ligjore të menjëhershëm kemi urdhrëruar kundër huadhënësit privat për rikthimin e parave.  Edhe pse klienti ynë nuk mund të përballojë tarifat tona ligjore në atë kohë, ne po punojmë me përkushtim në bashkëpunim me një firmë tjetër ligjore në një mënyrë që klienti të paguajë në fund të çështjes pasi të rifitojë paratë.  
Në industrinë e bashkëpronësisë, po fokusohemi në menaxhimin e rriskut dhe kulturën për të promovuar më shumë transparencë financiare dhe një menaxhim më të mirë nga bordi për pronat. Këto gjëra mungojnë aktualisht në shumë pronat e kondominiumit. Shumica e bordit të bashkëpronësisë përbëhen nga pronarë pa përvojë në bord ose menaxhim të pronave. Si rezultat, ato mund të menaxhohen keq, duke çuar në humbje të parave dhe tarifa më të larta të kondos për pronarët. Megjithatë, tarifat mujore mund të jenë të kushtueshme nga viti në vit nëse buxheti i kondos nuk menaxhohet mirë. Firmat ligjore të specializuara në ligjin e kondominiumit janë të pakta dhe zakonisht kryejnë gjërat në të njëjtën mënyrë. Ka shumë pak inovacion në këtë fushë të ligjit. Ne besojmë se mund të bëjmë një ndryshim të madh në këtë industri.

Pse mendoni se e kaluara juaj në drejtësi dhe përvoja juaj aktuale do të kontribuojnë në rolin tuaj si avokate në studio ligjore?
Anisa
:Besoj se ajo që më dallon si avokate është dëshira dhe vendosmëria ime. Kam arritur nje përvojë të çmuar juridike deri tani, por ajo që bën ndryshimin në mënyrën se si u shërbej klientëve është vullneti im për të qëndruar e palëkundur, puna e fortë, dhe fakti që e dua vërtetë këtë që bëj. Kjo firmë ligjore është ëndrra ime. E ndërtova këtë firmë nga zero. Nuk vij nga një familje e pasur ose kam pasur avokatë të tjerë që më kanë udhëhequr ose mbështetur. Mësova gjithçka përmes përvojës dhe duke bërë gabime dhe duke përmirësuar veten çdo ditë. Ka qenë një rrugëtim sfidues, por më ka treguar se vërtetë e dua këtë profesion dhe do të luftoj për të çdo ditë. Luftoj ne të njëjtin mënyrë për klientët e mi. Kur marr një çështje në dorë, ai bëhet një mision dhe duhet ta arrij me sukses.

Paola Beci

Cila është e ardhmja e studios suaj ligjore dhe cilat janë synimet tuaja profesionale?
Anisa
:Unë e fillova këtë firmë me një vizion të madh për të krijuar një firmë ligjore udhëheqëse në fushat ku ne praktikojmë. Fushat tona të praktikës po rriten dhe qasja jonë ndaj shërbimit ndaj klientëve udhëhiqet nga një angazhim ndaj klientit. Qëllimi ynë nuk janë orët e paguara, por rezultatet. Ne gjithmonë mendojmë se si të bëjmë gjërat më mirë, jo vetëm për klientët individualë, por edhe për industrinë. Për shembull, në ligjin e kondominiumit (bashkëpronësisë), dëshirojmë të fokusohemi në përmirësimin e menaxhimit të kondominiumit, kështu që pronarët të kenë më pak probleme dhe më shumë para. Në ligjin e pasurive të patundshme, e balancojmë efikasitetin dhe kujdesin e duhur në një mënyrë që na lejon të punojmë shpejt me kohë të shkurtër, por edhe të mbrojmë klientin. Aplikacioni ynë lejon më shumë bashkëpunim dhe transparencë. Në ligjin e biznesit, ndihmojmë start-up-et inovative me nevojat e tyre ligjore, duke ofruar metoda fleksibile të pagesës për të bërë shërbimet tona të rëndësishme të arsyeshme në çmim. Dëshirojmë të vazhdojmë të rritemi, ofrojmë më shumë shërbime në më shumë vende në zonën e GTA-s, dhe të zgjerojmë departamentet tona të ligjit të pasurive të patundshme komerciale, ligjit të kondominiumit dhe ligjit korporativ. Ne dëshirojmë që një ditë ALF të jetë një lider mendimi në fushën ligjore.

Bisedoi: Blerina Ruka

administrator

Related Articles