KANADA/ Kultura shqiptare prezantohet në festivalin e rëndësishëm në Calgary

KANADA/ Kultura shqiptare prezantohet në festivalin e rëndësishëm në Calgary

Nga Shani Pnishi
“Stampede Rodeo” është një nga festivalet e mëdha dhe të rëndësishme në Calgary Alberta, i cili pas ndërprerjes për shkak të pandemisë rikthehet në datat 8-17 korrik 2022. Për herë të parë pjesë e këtij festivali do të jetë edhe shoqata shqiptaro-kanadeze e Calgaryt.

“Albanian-Canadian Association of Calgary” aplikoi për të marrë pjesë në Stampede, e cila është nje ngjarje rodeo, festival dhe ekspozitë, e cila zhvillohet çdo vit, në Kalgari, Alberta, ku ACAC do të prezantojë nëpërmjet pjesëmarrjes në paradë kostume popullore, muzikë tradicionale dhe flamurin i cili Do të valëvitet mes flamujve të komuniteteve të tjera me të cilët bashkëjetojmë në harmoni” thuhet në njoftimin e shoqatës e cila sqaron se në ditët në vijim do të ndajë dhe detaje të tjera në lidhje me eventin.

Calgary Stampede është një rodeo, ekspozitë dhe festival vjetor që mbahet çdo korrik në Calgary, Alberta, Kanada. Ngjarja dhjetë-ditore, e cila konsiderohet edhe si “Shfaqja më e madhe në natyrë në tokë”, tërheq mbi një milion vizitorë në vit dhe paraqet një nga rodeot më të mëdhenj në botë, një paradë, në mes të rrugës, shfaqje skenike, koncerte, panaire, prezantime produktesh nga kultura te ndryshme, gara etj.

Rrënjët e ngjarjes janë gjurmuar në vitin 1886 kur Shoqëria Bujqësore e Calgary  mbajti panairin e saj të parë. Në vitin 1912, promotori amerikan Guy Weadick organizoi rodeon dhe festivalin e tij të parë, të njohur si Stampede. Ai u kthye në Calgary në 1919 për të organizuar Stampedin e Fitores për nder të ushtarëve që ktheheshin nga Lufta e Parë Botërore. Festivali i Weadick u bë një ngjarje vjetore në 1923 kur u bashkua me Ekspozitën Industriale të Calgary për të krijuar Ekspozitën dhe Stampedin e Calgary.

administrator

Related Articles