KANADA/ Dikur mirëpriste elitën botërore, sot shtëpia zyrtare e kryeministrave e braktisur totalisht

KANADA/ Dikur mirëpriste elitën botërore, sot shtëpia zyrtare e kryeministrave e braktisur totalisht

Nga Shtëpia e Bardhë deri në 10 Downing Street, liderët politikë kanë jetuar në disa prej rezidencave zyrtare më ikonike në botë, por në Kanada, fati i 24 Sussex Drive, shtëpia e kryeministrave të vendit për më shumë se 70 vjet, është e pabanueshme pasi u lejua të rrënohej.

Shtëpia që ka mirëpritur elitën botërore – nga John F Kennedy te Princesha Diana dhe Mikhail Gorbachev – tani qëndron bosh, një kurth zjarri i mbushur me asbest, plumb dhe myk, instalime elektrike të vjetruara dhe tuba uji të ndryshkur pranë “kolapsit katastrofik”. Dritaret e zbrazëta lejojnë ajrin e ftohtë të dimrit të Otavës dhe shtëpisë i mungon ajri i kondicionuar qendror për muajt e verës.

Rinovimet e fundit të mëdha në rezidencën e njëhershme të baronit të lëndës drusore, e ndërtuar në vitin 1868 në bregun jugor të lumit Otava, u përfunduan në vitin 1951. Kostoja e vlerësuar për ta rregulluar atë siç duhet tani është më shumë se 26 milion dollarë.

Shqetësimi i fundit është një infektim brejtësish … me jashtëqitje dhe trupa të pajetë midis mureve dhe në hapësirat e papafingos dhe bodrumit”, sipas Komisionit Kombëtar të Kapitalit (NCC), agjencia federale që menaxhon pronën.

Rezidenca me 34 dhoma, 12,000 metra katrorë ishte dikur shtëpia e fëmijërisë së Justin Trudeau. Ai jetoi atje kur babai i tij, Pierre Elliott Trudeau, shërbeu si kryeministër.

Prime Minister Pierre Elliott Trudeau, with two aides, at a working lunch at 24 Sussex Drive

Kryeministri Pierre Elliott Trudeau, në një drekë pune në 24 Sussex në 1970

Por ai vendosi që më mirë të transferonte familjen e tij në një ndërtesë dykatëshe me tulla të Rilindjes Gjeorgjiane, në pronësi të qeverisë, rreth një kilometër larg kur të bëhej kryeministër.

“Kam marrë vendimin disa vite më parë që të mos lëvizja në atë shtëpi dhe të sigurohesha që familja ime të jetonte në një vend më të vogël por më të mirë në Rideau Cottage,” u tha ai gazetarëve së fundmi, pasi gazeta National Post raportoi për herë të parë për brejtësat.

Ndryshe nga Shtëpia e Bardhë dhe 10 Downing, 24 Sussex ishte gjithmonë një shtëpi. Ajo kurrë nuk ka pasur një funksion ekzekutiv – nuk shërben si vend pune zyrtar për kryeministrat dhe stafin, zyrat e të cilëve janë më afër parlamentit – dhe ndërsa ka pasur ngjarje sociale, është shumë i vogël për të organizuar darka gala zyrtare.

Kryeministri Brian Mulroney pret me Mikhail dhe Raisa Gorbachev në 24 SussexKryeministri Brian Mulroney në një drekë me Mikhail dhe Raisa Gorbachev në 24 Sussex në 1990

Top Channel

administrator

Related Articles