Filmi kosovar “Zgjoi” më pranë nominimit për Oscar

Filmi kosovar “Zgjoi” më pranë nominimit për Oscar

Filmi artistik nga Kosova, “Zgjoi” (Hive) me regji të Blerta Bashollit është futur në listën e ngushtë për nominim për Çmimin prestigjioz Oscar. “Zgjoi” bën pjesë në listën e ngushtë të 15 filmave ndërkombëtare për edicionin e 94-të të Çmimit Oscar.

Filmi “Zgjoi” është i frymëzuar nga historia e vërtetë e Fahrije Hotit nga Krusha e Madhe, e cila në kërkim të burrit të saj të humbur gjatë luftës në Kosovë, fillon një biznes bujqësor për ta siguruar mbijetesën e familjes. Ajo e fillon këtë angazhim duke u përballur me një ambient tradicionalisht patriarkal ku ambicia për t’u zhvilluar nuk shihet me sy të mirë.

Askush dhe asgjë nuk e ndaloi Fahrijen në misionin e saj. E pikërisht kjo gjë e intrigoi Bashollin që të realizojë një film të bazuar në jetën e saj. Rolin e Fahrijes e luan aktorja kosovare, Yllka Gashi.
Nëse hyn për nominim, “Zgjoi” apo “Hive” do të bëhet filmi i dytë nga Kosova që arrin sukses të jashtëzakonshëm pas filmit “Shok” i vitit 2016, me regji dhe skenar të britanikut Jamie Donoughue, në të cilin luajnë aktorë kosovarë dhe u xhirua në Kosovë.
“Shok” arriti të ishte filmi i parë që përfaqësoi Kosovën në Oscar, por fatkeqësisht nuk arriti të fitojë një çmim.

Megjithatë, “Shok” i ktheu sytë e botës kah Kosova. Ngjarja e filmit ishte mbështetur në copëza realiteti të luftës së viteve 1998 – 1999 në Kosovë dhe tragjedive të familjeve shqiptare kur përballeshin me armiqësinë dhe brutalitetin e ushtrisë dhe policisë serbe.
Ky film është shpërblyer me çmime të shumta përfshirë edhe tri çmimet kryesore në Sundance Film Festival. Edicioni i 94-të i Çmimit Oscar mbahet më 27 mars, 2022.

administrator

Related Articles