Emigracioni nxit rritjen më të madhe të popullsisë së Kanadasë

Emigracioni nxit rritjen më të madhe të popullsisë së Kanadasë

Popullsia e Kanadasë u rrit me mbi një milion njerëz për herë të parë vitin e kaluar, ka thënë qeveria.

Popullsia e vendit u rrit nga 38,516,138 në 39,566,248 njerëz, tha Statistikat e Kanadasë .

Ai shënoi gjithashtu normën më të lartë vjetore të rritjes së popullsisë së Kanadasë – 2.7% – që nga viti 1957.

Rritja u nxit pjesërisht nga përpjekjet e qeverisë për të rekrutuar emigrantë në vend për të lehtësuar mungesën e fuqisë punëtore, tha Statistikat e Kanadasë.

Vendi varet gjithashtu nga migrimi për të mbështetur një popullsi të plakur.

Por Statistikat e Kanadasë thanë se rritja e numrit të emigrantëve të përhershëm dhe të përkohshëm mund të “paraqesë gjithashtu sfida shtesë për disa rajone të vendit lidhur me strehimin, infrastrukturën dhe transportin, si dhe ofrimin e shërbimeve për popullatën”.

Emigrimi ndërkombëtar përbën gati 96% të rritjes së popullsisë, sipas njoftimit të lajmeve.

Kryeministri Justin Trudeau ka bërë përpjekje për të tërhequr më shumë emigrantë në vend që kur mori pushtetin në vitin 2015.

Vitin e kaluar, qeveria njoftoi një plan për të mirëpritur gjysmë milioni emigrantë në vit deri në vitin 2025.

Qeveria kanadeze ka pranuar gjithashtu njerëz të prekur nga konflikte si lufta në Ukrainë, kriza humanitare në Afganistan dhe tërmetet e vitit 2023 në Turqi dhe Siri.

Të mërkurën, ajo njoftoi një zgjatje – deri në korrik – të një programi që ofron rivendosjen e përkohshme të ukrainasve dhe anëtarëve të familjeve të tyre.

Deri më tani, më shumë se 600,000 aplikime janë miratuar nga gati një milion që janë pranuar – dhe më shumë se 130,000 njerëz kanë mbërritur në Kanada sipas iniciativës.

Rritja e mëparshme më e lartë e popullsisë në Kanada, në vitin 1957, erdhi në kontekstin e bumit të bebeve të pas Luftës së Dytë Botërore dhe lëvizjes së refugjatëve pas Revolucionit Hungarez.

Vendi priti 437,000 emigrantë në vitin 2022, ndërsa numri i banorëve jo të përhershëm në vend u rrit me 607,782, duke shënuar një “vit rekord për përpunimin e aplikimeve për imigracionin”, sipas njoftimit të qeverisë.

Rritja e popullsisë do të thotë gjithashtu se Kanadaja do të renditet e para midis 38 vendeve anëtare të Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim për rritjen e popullsisë në vitin 2022, ndërsa ishte gjithashtu vendi me rritjen më të shpejtë të G7, sipas Statistikave të Kanadasë.

Nëse Kanadaja do të ruante rritjen prej 2.7% çdo vit, popullsia e saj do të dyfishohej në 26 vjet, shtoi qeveria.

administrator

Related Articles