Shpirti i zi i juntës, asaj tonës! – Nga Nador Bakalli

Naypyidaw – ky është emri me të cilin junta ushtarake Burmeze pagëzoi krijesën e saj urbanistike, kryeqytetin e ri, të filluar nga zero.Lloj lloj shpjegimesh shumëngjyrëshe përdori junta për të…

Read More

Kallias – Etimologji – Nga Aleksander Hasanas

Në krahun tjetër të monedhës ku ndodhet Kali i stamposur shohim të shkruar poshtë këmbëve tij: ΚΑΛΛΙΑΣ; KALIAS dhe emrin e qytetit të lashtë ΚΥΜΑΙΩΝ; KYMEA, përballë tij.Kallias I -rë’,…

Read More

ISTANBUL (1939) / KUR PRESIDENTI TURK ISMET INÖNÜ PRITI PËR NJË VIZITË PRIVATE MBRETIN ZOG DHE MBRETËRESHËN GERALDINË

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 2 Tetor 2022 “Istanbul” ka botuar, të premten e 16 qershorit 1939, në ballinë, një shkrim në lidhje me vizitën private të mbretit Zog dhe mbretëreshës Geraldinë…

Read More

ISTANBUL (1939) / XHELAL ZOGU, VELLAI I MBRETIT ZOG, KA MBËRRITUR NË STAMBOLL BASHKË ME SUITËN E TIJ. RRËFIMET E PARA TË PRINCIT DHE SHOQËRUESVE TË TIJ.

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 1 Tetor 2022 “Istanbul” ka botuar, të shtunën e 17 qershorit 1939, në ballinë, një shkrim në lidhje me mbërritjen e princit Xhelal Zogu dhe suitës së…

Read More
  • September 30, 2022

Çfarë nuk kuptoi z. Shekspir? – Nga Aurel Plasari

Shkrimtarëve u ka ndodhur dendur që të mos e dallojnë diktaturën, as ta kuptojnë. Jul Cezari ishte për Shekspirin (William Shakespeare) një ushtarak i shkëlqyer, dhe qe vërtet i tillë,…

Read More
  • September 28, 2022

“Të sëmurët që na qeverisin” – Nga Aurel Plasari

As për historianë, as për gazetarë – sepse për mjekë jo që jo – nuk ka qenë e vështirë të dallojnë se një numër i madh liderësh politikë të shekulit…

Read More
  • September 27, 2022

KOMPANIA PRIO AUTO-SHITJE | PRIO AUTO SALES

Prio Auto Sales është një kompani-tregëtimi makinash të përdorura, në pronësi dhe menaxhim familjar, e themeluar në vitin 2016. Gjithçka filloi pas një ideje për të bashkuar përvojën vetjake në…

Read More
  • September 26, 2022

Pamje apokaliptike në Kanada, banesat përfundojnë në det pas uraganit ‘Fiona’

Linjat e energjisë janë rrëzuar dhe shtëpitë kanë përfunduar në det pasi uragani Fiona goditi vijën bregdetare të Kanadasë. Stuhia u reduktua nga një uragan në një stuhi tropikale të premten, teksa…

Read More
  • September 26, 2022

Presidenti De Gaulle dhe faturat

Përktheu: Aurel Plasari Për sa kohë ishte president gjenerali De Gaulle pati ngulmuar t’i paguante vetë të gjitha faturat e energjisë elektrike dhe të telefonit në apartamentin e vogël të…

Read More
  • September 25, 2022

Sekreti i mendjes – Nga Dr. Fatjona R. Lubonja

Përse mësojmë dhe mbajmë mend? Të mësuarit dhe kujtesa janë dy nga aftësitë më magjike të procesit biologjik të mendjes sonë. Të mësuarit është i përvetësimit të njohurive të reja…

Read More