Artan Gjyzeli: “SISTERS OF MERCY “ e Leonard Cohen – historia e këngës

Artan Gjyzeli: “SISTERS OF MERCY “ e Leonard Cohen – historia e këngës

Leonard Cohen shpenzonte shumë kohë, ndonjëherë edhe jave e muaj, mbi një tekst apo këngë. Bën përjashtim nga ky rregull vetëm kënga “Sisters of Mercy” (Motrat e Mëshirës) të cilën Mjeshtri e shkruajti brenda një nate, ndërsa kishte strehuar në dhomën e tij të hotelit në Edmonton dy vajza që i kishte zënë stuhia e dëborës rrugës. Disa entuziastë hamendësuan se bëhej fjalë për dy prostituta, por Leonard gjithnjë e mohoi atë pandehmë. Kjo pandehme u ushqye edhe nga aludime te disa studiuesve sipas te cilëve Leonard e perdori ne menyre sarkastike titullin “Sisters of Mercy” duke iu referuar nje kuvendi te njohur irlandez murgeshash te vitit 1831, nderkohe qe, sipas tyre, poezia e tij bente fjale per dy prostituta. Edhe kete spekullim Leonard e hodhi poshte ne cdo rast.Ja si e shpjegon vete Leonard ne nje interviste te vitit 1993:”Kjo ndodhi ne Edmonton, nje nga qytetet tona me te largeta te veriut. Ishte nje stuhi debore dhe e gjeta veten ne nje qoshe me dy alpiniste te reja qe nuk kishin ku te kalonin naten.
I ftova ne dhomen time te hotelit ku ndodhej vec nje krevat dopjo dhe ato rane te flinin menjehere ngaqe ishin te lodhura nga stuhia dhe i ftohti. Une qendrova ne nje karrige kashte prane dritares nen te cilen kalonte lumi Saskatchewan. Dhe, ndersa ato po flinin, une shkruajta poezine. Kurre me pare nuk kishte ndodhur te shkruaja dicka te mire brenda nje nate. Mendova qe do te kishte qene mrekulli te isha nje poet i tille. Vertet do te kishte qene e mrekullueshme. Sepse i shkruajta vargjet ne leter dhe melodine ne mendje pothuajse pa asnje ndalese per korrigjim dhe kur dy vajzat u zgjuan une ua kendova kengen time. Kjo gje nuk me kishte bere kurre vaki me pare.
As me pas…”MOTRAT E MESHIRESMotrat e mëshirës nuk janë larguar e as nisur të ikin,kur unë mendoja se s’mund të vazhdoja dot më, ato po më prisnindhe më sollën rehatinë e tyre e më pas edhe këtë këngëoh, shpresoj t’i takoni ju që keni udhëtuar kaq gjatë…Po, ju që duhet të lini pas çdo gjë që nuk e keni në kontrollduke filluar nga familja, e shumë shpejt edhe nga shpirti juajkam qenë aty ku jeni endur ju, mund te shoh si ndjeheni në fajkur nuk ndjeheni më të shenjtë, vetmia juaj dëshmon që keni mëkatuar…E kështu, ua besova rrëfimin tim kur ato u shtrinë pranë meje,më prekën të dy sytë dhe unë ua preka vesën mbi tegelet e veshjevenëse jeta juaj është një gjethe që të gjitha stinët e shqyen dhe dënuanato do të të mbërthejnë me dashuri të virtytshme, si një filiz të gjelbër …Kur ika ato po flinin, t’i takoni së shpejti mund të jetë e thënë,mos i ndizni dritat, mund ta lexoni adresën e tyre nën hënëe unë s’do bëhem xheloz nëse jua ëmbëltuan natën, të më thotë një zë, fundja nuk ishim dashnorë, por dhe sikur…prapë s’ka gjëfundja nuk ishim dashnorë, por edhe sikur…prapë s’ka gjë…
(Pershtati ne shqip nga origjinali: A.Gj.H.)
SISTERS OF MERCY by Leonard Cohen
All the sisters of mercy, they are not departed or gone
They were waiting for me when I thought that I just can’t go on
And they brought me their comfort and later they brought me this song
Oh, I hope you run into them, you who’ve been travelling so long
Yes, you who must leave everything that you cannot control
It begins with your family, but soon it comes around to your soul
Well, I’ve been where you’re hanging, I think I can see how you’re pinned
When you’re not feeling holy, your loneliness says that you’ve sinned
Well, they lay down beside me, I made my confession to them
They touched both my eyes and I touched the dew on their hem
If your life is a leaf that the seasons tear off and condemn
They will bind you with love that is graceful and green as a stem
When I left they were sleeping, I hope you run into them soon
Don’t turn on the lights, you can read their address by the moon
And you won’t make me jealous if I hear that they sweetened your night
We weren’t lovers like that and besides, it would still be all right
We weren’t lovers like that and besides, it would still be all right

administrator

Related Articles