Adriana Fishta-Bejko apel komunitetit: Po bie interesi ndaj gjuhës shqipe, të ndryshojmë mentalitetin e integrimit

Adriana Fishta-Bejko apel komunitetit: Po bie interesi ndaj gjuhës shqipe, të ndryshojmë mentalitetin e integrimit

Calgary-Alberta

Në pothuaj të gjitha provincat e Kanadasë, shtatori ka patur traditë hapjen e sezonit shkollor edhe për shkollat shqipe pranë shoqatave përkatëse. Duke parë se disa prej tyre kanë filluar aktivitetin e tyre arsimor, sigurisht që ndihet edhe mungesa e disa lajmërimeve në disa provinca të tjera.

Dr. Adriana Fishta -Bejko, një ndër veprimtaret themelore e komunitetit shqiptar në Calgary, ngre shqetësimin për rënien e interesimit ndaj gjuhës shqipe.

Me një karrierë brilante në fushën e edukimit, e nderuar nga qeveria shqiptare me titullin « Ambasadore Kombi » si dhe njëherësh zëri i një prej anëtarëve të Këshillit Koordinativ të Diasporës, Bejko kërkon ndihmën e komunitetit në ruajtjen e identitetit shqiptar. Në një postim në rrjetet sociale, ajo shpreh një shqetësim i cili jo pak ka prekur një pjesë të mirë të emigrantëve shqiptare. Nje fenomen i cili vjen pa e kuptuar, përshtatja me jetën e re, integrimi me kërkesat kanadeze apo edhe intensiteti i lartë i jetës, ka pasojë humbjen e vlerave të cilat i kemi sjell me vete. Gjuha është elementi më bazik për të cilën çdo familje shqiptare ka detyrimin e përcjelljes së saj në të gjitha brezat që do ta zhvillojnë jetën në Kanada apo kudo.

Mesazhi i qartë shkon për të gjitha provincat, shoqatat, familjet e individët për ruajtjen e vlerave të identitetit shqiptar.

Postimi i Adriana Bejkos si më poshtë: Te nderuar bashkeatdhetare ne Diaspore, shihet nje fenomen qe n’a shqeteson – numri i femijeve ne shkollat shqipe ne diaspore po bie. Duhet te fillojme te ndryshojme mentalitetin e gabuar ndaj integrimit dhe te ruhemi nga RREZIKU i asimilimit. Gjuha eshte ajo qe n’a mban te gjalle identitetin tone si Shqiptar! Duhet te luftojme per ruajtjen e gjuhes ne menyre qe te ruajme identitetin tone ne diaspore. Shqiptaret jane nje komb krenar ne rrezik asimilimi. Ju lutem te gjithe bashkeatdhetareve te bashkohemi rreth shoqatave dhe shkollave shqipe dhe te parandalojme “rrezikun ndaj vetvetes”!

administrator

Related Articles