34 vite nga ekzekutimi i poetit disident Havzi Nela

34 vite nga ekzekutimi i poetit disident Havzi Nela

34 vite më parë në qendër të Kukësit u ekzekutua me varje poeti Havzi Nela duke shënjuar edhe veprën e fundit kriminale të sistemit komunist në rënie. Poeti disident i Kukësit u kujtua sot nga familjarët e tij të cilët vendosën kurora lulesh në monumentin e heroit antikomunist.

Më 22 maj të 1967-ës ai u dënua me pesëmbëdhjetë vjet burg për kalimin në Kosovë. E gjithë pasuria e tij u konfiskua dhe gruaja e tij u dënua me dhjetë vjet burg. Më pas iu shtuan edhe tetë vite në burg, sepse konsiderohej një armik i zjarrtë i Partisë dhe popullit. Ai u la i lirë për një kohë të shkurtër, por më 12 tetor të vitit 1987 ai u arrestua dhe internua në fshatin Arrën. Gjykata vendosi që Havzi Nela të dënohej me varje. Havzi Nela ishte mësues e poet i cili kërkonte lirinë e shprehjes e mendimit e duke qenë nën presionin e përndjekjes së ish-regjimit komunist u detyrua të kalonte kufirin në ish-Jugosllavi bashkë me bashkëshorten.

Havzi Nela , pas një kalvari vuajtjesh dhe internimesh  në kampet famëkeqe të komunizmit, u burgos në burgjet politike të Burrelit , të Spacit e me pas në 10 gusht 1988 u var në qendër të qytetit të Kukësit me akuzën e tradhtisë së lartë ndaj atdheut.

Pas pluralizmit politik ai u shpall martir i demokracisë. Vetëm pas 30 vitesh, bashkia e Kukësit në vitin 2018 vendosi bustin e tij dhe rindërtoi shtëpinë muze në Kollovoz, fshatin e lindjes, ndërsa emrin e tij e mban gjimnazi i qytetit.

administrator

Related Articles