Të ndihesh i famshëm në objektivin e Genti Halit. Intervistë me fotografin shqiptar

Të ndihesh i famshëm në objektivin e Genti Halit. Intervistë me fotografin shqiptar

Lista e bashkëpunuesve të Gentit është sa e gjatë aq edhe e famshme siç mund të jenë : Brian Crause, Natahsha Henstridge, Armand Assante, Esai Morales, Robert Miano, Krista Bridges, Cedric Smith, Xhemi Agaj etj. Nje bashkepunim i rendesishem ka qene me regjisorin e filmave në Hollywood Paul Lynch (3 filma sebashku), më të cilin pas bashkëpunimeve tashme ruan edhe një marëdhënie miqsore. Genti ka qenë i punësuar si Stills Photographer & EPK (fotografi dhe xhirime pas kuintave nga ku bëhet edhe posteri i filmit, reklamat etj) nga firma e njohur Crown Town Pictures me CEO dhe Producent Albert Xhaferri ku ka punuar ne filma si : « The Christmas Switch », « Bloodslinger », « Route 68 Motel», « Quo Vadis », « Carmela », « Wishes come true » etj.

Toronto- Kanada

Në dallim nga dekadat e fundit, sot fotografia përdoret nga profesione të ndryshme, si në ato arkitekturore, mode, peizazhe, bisnes, art e për mjaft arsye të tjera. Personazhi jone i rradhës eshte Genti Hali, ai ka lindur në Tiranë, kreu studiment në Liceun Artistik ¨Jordan Misja¨ për pikturë, vizatim me specializim skenografi për tu pranuar më pas në Akademinë e Arteve të Bukura te Tiranes ku studioi vetem vitin e pare. Me pas Genti lë Shqipërinë për Firencen, për te ndjekur Akademine e Arteve te Bukura ne Firence. Prej vitit 2004 e sot, ai jeton dhe punon në Toronto, ku sigurisht vështirësitë e fillimit nuk e kanë kursyer as atë, por asnjhërë nuk hoqi dorë nga pasioni për artin dhe fotografinë duke ndjekur edhe këtu një sërë kulifikimesh ne fotografi per te permiresuar njohurite e tij.
Lgh Art Photography është marka e Gentit dhe e bashkëshortes së tij, artistes Lorida Hysenbegas – Hali prej vitit 2008, në objektivin e së cilës kanë qenë mjaft fytyra te njohura ne komunitetin shqiptar dhe të huaj.
Genti numëron një larmi aktivitetesh për të cilat ka dëshmuar kontributin e tij si fotograf si : Koncerit i madh per 100 Vjetorin e Panvarsise, Fotografimi i gjithe Bordit drejtues te Shoqates Shqiptaro-Kanandeze, Marlee Got Talent (6 vjet me radhe), The Karebear Community Fundrasing, Hendrixroe Fashion Show, Muaji i trashigimise Shqiptare cdo Nentor ne Parlamentin e Ontarios, ACE Gala, RH Scholarship, Miss Globe USA etj.
Në vitin 2020 ka qenë pjesëmarrës në ekspozitën e përbashkët të artistëve shqiptarë në Kanada ku u prezantua me 2 fotografi nudo artistike të cilat sigurisht nuk kaluan pa vëmendje.
Lista e bashkëpunuesve të Gentit është sa e gjatë aq edhe e famshme siç mund të jenë : Brian Crause, Natahsha Henstridge, Armand Assante, Esai Morales, Robert Miano, Krista Bridges, Cedric Smith, Xhemi Agaj etj. Nje bashkepunim i rendesishem ka qene me regjisorin e filmave në Hollywood Paul Lynch (3 filma sebashku), më të cilin pas bashkëpunimeve tashme ruan edhe një marëdhënie miqsore. Genti ka qene i punesuar si Stills Photographer & EPK (fotografi dhe xhirime pas kuintave nga ku behet edhe posteri i filmit, reklamat etj) nga firma e njohur Crown Town Pictures me CEO dhe Producent Albert Xhaferri ku ka punuar ne filma si : « The Christmas Switch », « Bloodslinger », « Route 68 Motel», « Quo Vadis », « Carmela », « Wishes come true » etj.

Edhe bota e modës nuk do ti shpëtonte kameras së shqiptarit ku Stilistet e famshem Kanadez si: Hendrixroe, Kara Louise Collection, Mari-Andree Wallot firma Wallo, Meder Beauty etj e kane perzgjedhur Gentin si fotograf per veshjet e produktet e tyre.
Lgh Art Photography njeh klientë nga industri të ndryshme si Avokate, Dental industry, Real Estate, Sports, Fashion Industry, Aktore Film industry, Product Photography, Bloggers   etj e bashkepunime me Biotherm, Monat Canada, Clairol Color (Nice’n Easy), Mejuri etc

Imazhet e Gentit jane përzgjedhur dhe perdoru per kopertina  dhe editoriale në revistat si: Emerge Magazine, Samaritan Magazine, Moda Dynastie, Forward Magazine, Prime View Magazine, Living Albania Magazine, Business Berg Magazine, AL Business Magazine etj.

Të përcjellësh  imazhin e së bukurës, patjetër që duket një punë bukur, moderne dhe mjaft tërheqëse, për më tepër kur në listën e miqve do të hynte edhe mjeshtri i fotografisë, artisti dhe mentori Fadil Berisha.
Konkurset e bukurisë në rang botëror, siç ka qenë Miss Globe nga viti 2015 e deri me sot ku Genti eshte fotografi zyrtar i Miss Globe, i kanë dhënë shancin të vitizojë e të njohë edhe vënde të kulturave të ndryshme si Kina , Republika Domenikane, Shtetet e Bashkuara, Kanada etj.

Në një intervistë për Albanian Montreal Press, Genti Hali vjen në një tregim të shpejtë për frymëzimin, risitë dhe padyshim, fotografinë.

Arti fotografik në Shqipëri dhe arti fotografik në Kanada, si shihen ato në syrin e një fotografi?
Raporti i artit fotografik në Shqipëri me të Kanadasë nuk mund ta them me shumë siguri, por di të të them se këtu në Kanada ka edukim shkollor mbi fotografinë, apo edhe kurse nëpër gjimnaze. Ndërkohë në Shqipëri, kursi fotografik egziston vetëm në Liceun Artistik, duke marrë parasysh kohën kur unë jetoja në Shqipëri. Ndoshta tani ka ndryshuar une per fat te keq kam shume kohe qe jam larg Shqiperise.
Pastaj arti i fotografisë është më kompleks sesa thjesht kompozimi dhe shkrepja e aparatit, sepse e para ndahet në disa fusha, si psh: Fotografi Mode, Fotografi Dasmash, Fotografi biznesi(Corporate Photography), Fotografi Produktesh, Fotografi Rruge (street photography), Fotografi Arkitekture, Fotografi Familje, Fotografi Bebesh, Fotografi Shtatzanie, Fotografi Shtepish e Godinash (Real Estate Photography), Stills Photography që i përket fushës së filmit, Peisazh etj… Secila nga keto fusha te fotografise ka vecanerite dhe kerkesat e saj!
Nuk duhet te harrojmë qe pasi shkrep një foto, atë duhet ta përpunosh nëpër Software/Programe të ndryshme, si psh. Photoshop, lightroom etj, është një botë më vete për ta eksploruar. Por mbi të gjitha, për të mos neglizhuar që teknologjia zhvillohet me hapa shumë të shpejtë dhe kjo ndikon dhe tek arti i fotografisë ku nje fotograf profesionist duhet qe te jete i mire informuar mbi trendet dhe updates ne industri.
Një fillestar që do të futet në botën e fotografisë mund ta ketë të vështirë sepse është e kushtushme nga ana ekonomike si per blerjen e kamerave dhe lenteve por edhe blerja e Software dhe marrja e kurseve per Software per te mos harruar blerjen e dritave, flesheve etj.

Nudoja femërore dhe ajo mashkullore, në çfarë raporti janë? A vazhdojnë të mbeten ende tabu?
Nga pikëpamja artistike, nudo-ja nuk është tabu, të paktën në ditët e sotme. Por nëse do ta marrim nga pikëpamja individuale mendoj se po. Ndodh që një modele mund të pranojë të pozojë për një photoshoot nudo, kurse ndoshta një modele tjetër mund të refuzojë për arsyet e saj…!
Raporti midis nudos se femrës me atë të mashkullit mendoj se mund të jenë individuale nga pikëpamja e artistit. Personalisht jam më i tërhequr mbas nudos se femrës, sepse përveç formave fizike të femrës, ka me shume mundesi levizjeje dhe kompozimesh terheqese nga mund të kuptosh dhe karakterin e saj ose te krijosh nje karakter jo ekzistues. Dhe më rëndësishmja për mendimin tim, femra plotëson në mënyrë përfekte mashkullin, pra sipas meje « opposite attracts »( pavarësisht ekzistojnë mendime dhe teori të tjera apo të ndryshme për kohët e sotme… ) Megjithate edhe nudoja mashkullore klasike ka bukurine e saj dhe mund te perdoret si ne art ashtu edhe ne reklama te ndryshme

Si dhe sa ndikon teknologjia, përsosja e aparaturave në zhvillimin e artit të fotografisë?
Teknologjia sic e thashë me parë është shumë e rëndësishme si me programet ashtu edhe me aparaturat e nevojshme për të arritur të përcjellësh idenë e plotë që mund të jetë shumë e gjatë por ti e arrin vetëm me një fotografi 2 dimensionale. Arti i fotografisë është vërtetëe i bukur por edhe i vështirë jo cdo njeri mund të bëjë kërkon një investim të madh në informacion, emocion, përgatitje profesionale, perceptim dhe shpenzime. Teknologjia e filtrave i ka bërë njerëzit e sotëm të mos e kuptojnë aq sa duhet cdo të thotë Fotograf Profesionist, sepse tani të gjithë mendojëe se duke përdorur filtrat dhe « Short Cuts » të tjerë të ofruar nga kompani si Snapchat, Instagram etj, dinë të bëjnë foto të bukura. Celulari është bërë një vegël e pandashme nga dora e cdokujt por nuk mund kurrë të zëvendësojë Artistin, Fotografin Profesionist. Prandaj do shtoja që teknologja është e mirë për zhvillim por shpesh jep edhe bindje të gabuara tek njerëzit e thjeshtë, jo artist.

Njeriu, vendi dhe koha, a janë linjat drejtuese të artit bashkëkohor ?
Patjetër që janë linja drjtuese sepse artisti (njeriu) aty ku jeton adoptohet me stilin e jetës apo dhe me artin. Pra dhe koha është faktor i adoptimit në atë pjesë të jetës në tërësi por gjithashtu dhe në jetën artistike.Por të mos harrojmë një gjë është shumë e rëndësishme se ku kemi lindur dhe rritur dhe marë ato bazat e para të shkollimit apo konceptit mbi artin, sado të varfra apo të pasura të jenë ato. Sepse vijme nga një traditë, kulturë, mentalitet apo realitet tjetër. Dhe kjo na bën që ku do që ne shkojmë sjellim një diçka të re për një publik artdashës…!

Sipas jush, si mund të jetë një vend perfekt për një set fotosh?
Vendi është i lidhur ngushtësisht me konceptin e setit fotografik. Pra, çfarë është vendi perfekt për një set fotografik nuk mund të jetë për një set tjetër.
Fati e do që këtu në Toronto qyteti dhe natyra të ofron mjaft lehtësira me vende shumë të bukura, por unë kam dhe studion time fotografike ku në ambjentet e saj mund të krijojë shumë set-up të ndryshëm!

Çfarë e bën të çmuar një fotografi? A keni ju një të tillë?
Fotografi të çmuar nuk mund të veçoj sepse çdo shkrepje fotografike ka vlerën e saj, në çdo shkrepje që bëj unë fus mendim dhe emocion. Cdo fotografi e imja ka nga unë apo merr nga unë dhe kjo më bën të mos arrij të vecoj njërën apo tjetrën.

Postera te filmave, realizuar nga fotot e Genti Hali

administrator

Related Articles