Shpikjet nga antikiteti që sfidojnë njohuritë e shekullit të 21-të

Shpikjet nga antikiteti që sfidojnë njohuritë e shekullit të 21-të

Evolucioni i teknologjisë shpesh perceptohet si një përparim i drejtpërdrejtë, me përparime që përmirësohen vazhdimisht nga shpikjet bazë deri te mrekullitë komplekse të ditëve të sotme, të tilla si makinat vetë-drejtuese dhe inteligjenca artificiale.

Megjithatë, ky nocion nuk është plotësisht i saktë. Çuditërisht, disa qytetërime të lashta krijuan shpikje çuditërisht të ndërlikuara dhe të sofistikuara që dukej se dukeshin në mënyrë misterioze dhe në disa raste nuk u përsëritën për shekuj.

Shkencëtarët dhe historianët vazhdimisht përpiqen të zbulojnë origjinën e këtyre shpikjeve, megjithatë disa mistere të së kaluarës mbeten të errëta në histori përgjithmonë.

Image

Zjarri grek – Në shekullin e shtatë, Perandoria Bizantine u përball me sulmin e pushtuesve nga Mesdheu lindor. Për fat të mirë ata zotëronin një pasuri të vlefshme të quajtur zjarri grek, një substancë që mund të spërkatej nga kuvertat bizantine në anijet e armikut. Kjo armë e fuqishme lëvizej nga një pajisje e njohur në tekstet e lashta si “sifon”, megjithëse mekanizmi i saj i saktë nuk është përsëritur kurrë. Arma sekrete dha një avantazh vendimtar në metodat mbrojtëse bizantine.  Aspekti më befasues është se zjarri grek mund të mbajë një flakë, madje edhe në ujë. Shkencëtarët mbeten ende të pasigurt për përbërjen e tij. Pas rënies së Perandorisë Bizantine, kjo armë e lashtë ndezëse u zhduk pa u përdorur më kurrë.

Image

Sizmoskopi i parë -Zhang Heng shpiku sizmoskopin në Kinë rreth vitit 132 të es. Besohet se është pajisja e parë e këtij lloji, që zbulon me saktësi tërmetet. Teknologjia e përdorur ishte jashtëzakonisht e avancuar, duke mistifikuar historianët që janë ende të pasigurt për aftësitë e saj të jashtëzakonshme.  Katër dragonj simbolizojnë pikat kryesore të busullës, me një top që bie nga goja e një dragoi në gojën e bretkosës përkatëse për të treguar drejtimin e aktivitetit sizmik.

Image

Eolipili – Thomas Newcomen nuk e nisi Epokën e Avullit deri në 1776, duke e bërë këtë me motorin e tij me avull. Megjithatë, Heron Alexandrinus, një shpikës i lashtë grek, krijoi motorin e tij me avull pneumatik në shekullin e parë të erës sonë. Teknologjia ishte revolucionare, por shumë e nënvlerësuar, dhe nuk u përdor praktikisht në atë kohë. Ky motor me avull të papërpunuar ishte pa dyshim mjaft i ngadaltë dhe gjeneronte vetëm një sasi të vogël çift rrotullues.

Image

Doktor Sushruta – Sushruta, një mjek indian nga shekulli i 9-të, ishte i njohur për kryerjen e operacioneve dhe ndërhyrjeve mjekësore që konsideroheshin të jashtëzakonshme për epokën e tij. Libri i tij, “Sushruta Samhita”, dokumenton një numër të këtyre arritjeve të dukshme. Sushruta regjistroi performancën e tij të operacioneve, të cilat mbeten sfiduese edhe për standardet moderne. Këto operacione përfshijnë heqjen efektive të kataraktit, rindërtimin e hundës dhe operacionet protetike në dukje të suksesshme.

Image

Gurë dielli viking – Sipas tregimeve të vjetra norvegjeze, marinarët vikingë mbështeteshin në një gur mistik gjatë lundrimit në ujërat e rrezikshme. Ky gur kishte aftësinë e jashtëzakonshme për të lokalizuar me saktësi pozicionin e Diellit, edhe kur errësohej nga retë e trasha. Shkencëtarët aktualisht e kuptojnë se këta gurë ka të ngjarë të përbëhen nga kalci i Islandës, të cilat kanë efekte të njohura polarizuese. Megjithatë, ekspertët nuk kanë arritur ende të riprodhojnë metodën e përdorimit të këtyre gurëve për të lokalizuar diellin.

administrator

Related Articles