Saimir Strati- Njeriu i mozaikëve, shqiptari i rekordeve botërore të Guinness-it

Saimir Strati- Njeriu i mozaikëve, shqiptari i rekordeve botërore të Guinness-it

Artisti shqiptar Saimir Strati, njihet kryesisht si një nga artistët më të famshëm dhe personalitet i jashtëzakonshëm i mozaikut në botë. Si piktor dhe skulptor i talentuar, i njohur për punën e tij me materiale të përditshme si thonj, kafe, lëvozhga vezësh, tapa shishesh, e shumë të tjera,  ai ka shkëlqyer në krijimin e mozaikëve të mahnitshëm duke përdorur këto materiale në mënyra të inovative, duke rikthyer teknikën e lashtë të mozaikut njëkohësisht duke promovuar riciklimin.

Një nga punët më të njohura të Strati është mozaiku “Katër stinët”, i cili përfaqëson koncertin e Vivaldit. Në mesin e arritjeve të tij, Strati mban rekordin botëror të Guinessit për Mozaikun më të Madh të Gërshetave. Kjo punë monumentale, që përshkon peshën e madhe prej 882 paundësh përshkruan portretin e Leonardos Da Vinçit, si një dëshmi e talentit dhe dedikimit të tij për artin e mozaikut e përbërë prej 400 kile thonjsh.

Në artin e mozaikut, praktikantët dhe artistët që nga fillimi i historisë së mozaikut kryesisht përdornin shumëllojshmëri gurësh, gëlqerash të ngjyrosura dhe materiale të tjera për të prodhuar imazhin e dëshiruar. Megjithatë, Strati ka krijuar vepra arti mozaiku me një shpirt artistik dhe inovator të mahnitshëm; duke e balancuar në të njëjtën kohë traditën me modernen. Ai zgjedh të mbledhë materiale industriale moderne ose të tjera të ndryshme të gjetura në jetën tonë të përditshme, duke përdorur teknikat e etabluara mijëvjeçare.

Saimir Strati ka krijuar një mozaik me një madhësi prej 25 metra katrorë duke përfshirë farat e kafesë, duke e paraqitur veprën në Regjistrin Botëror të Rekordeve Guinness.

Konstruksioni gjigant i artistit përshkruan kontinentet e botës duke përdorur 5 karaktere; Amerika e Jugut e paraqitur si një kërcimtare samba, Amerika e Veriut si një kauboj, Azia si një vajzë kineze që luajnë tambura, Evropa si një burrë i vjetër që luajnë akordion dhe Afrika si një djalë që luajnë muzikë tribal. Artisti përdori rreth 620 kilogramë fara kafeje dhe i dedikoi 31 ditë punë të vazhdueshme me kujdes për të përfunduar me sukses këtë vepër të bukur.
Një tjetër krijim i jashtëzakonshëm nga Strati është “Shpirt i papërmbajtur“, i cili gjithashtu mbajt rekordin botëror të Guinessit për Mozaikun më të Madh. Ky mozaik, i përbërë nga 1.5 milion shkopinj dhëmbësh, paraqet një kalë të madh dhe është dedikuar arkitektit të njohur Antonio Gaudi.

Me talentin e tij të pazakontë dhe krijimtarinë e tij inovative, Saimir Strati ka fituar titullin e 11-të në kategorinë e Guinessit për artin e mozaikut, duke lënë një gjurmë të pashlyeshme në botën e artit.
Nga Blerina Ruka

administrator

Related Articles