Pse të rinjtë s’ kanë interes për Muzikën Klasike, Operën, Jazz-in apo Rock n’Roll? – Nga Arenc Leka

Pse të rinjtë s’ kanë interes për Muzikën Klasike, Operën, Jazz-in apo Rock n’Roll? – Nga Arenc Leka

– Më shumë arie Puccini si “Nessun Dorma” janë të nevojshme për të udhëzuar brezin e ardhshëm.

– Muzika Jazz është e rëndësishme për rininë e sotme

– Pse Rock ‘n’ Roll është thelbësor për ekzistencën moderne

Duke pasur parasysh dallimet individuale dhe një sërë rrethanash që ndikojnë në shijen e dikujt në muzikë,,,,, përgjithësimet në lidhje me preferencat ose interesat muzikore të një brezi të tërë janë te vështira për t’u bërë.

Brezi i ri mund të mos jetë aq entuziast për muzikën klasike, operën, xhazin apo rock ‘n’rollin sa gjeneratat e vjetra për një sërë arsyesh.

Preferencat e njerëzve për sa i përket muzikës ndryshojnë, ndërkohë që edhe normat e vlerat kulturore ndryshojnë me kalimin e kohës.

Brezi i ri mund të jetë më i kërshëruar nga muzika që përfaqëson idealet e brezit të tij por më pak i interesuar nga muzika tradicionale ose perfaqesuesja e brezit të vjetër.

Brezi i ri ka më shumë akses si kurrë më parë në muzikë për shkak të rritjes së transmetimit të muzikës nëpërmjet shërbimeve dixhitale. Dëgjuesit e rinj ekspozohen më tepër nga shumëllojshmëria e zhanreve dhe stileve, sesa gjeneratat e mëparshme, Kjo rezulton në ndarjen e shijeve muzikore në Ne dhe Ata.

Gjatë dekadave të fundit, ka pasur një transformim dramatik në industrinë e muzikës, si dhe një fokusim më të madh në promovimin dhe marketimin e saj..

Kjo percakton pikëdrejtimin e muzikantëve drejt zhanreve te reja komerciale…..duke mënjanuar zhanret muzikore të konsoliduara kahera.

Duke patur më pak mundësi për të ndjekur shfaqje kulturore që përfshijnë këto forma të muzikës dhe programet e muzikës shkollore mund të jenë shkurtuar ose zvogëluar.

Së fundi, ka të ngjarë që brezi i ri të mos jete i ekspozuar ndaj xhazit, muzikës klasike, operës ose rock ‘n’ roll-it aq sa gjenerata e vjeter.

Ndryshimi kulturor është një proces i vazhdueshëm që pasqyron ndryshimin e besimeve, zakoneve shoqërore dhe mënyrës së jetesës.

Brezi i ri sot është më i ekspozuar se kurrë ndaj një sërë ndikimesh muzikore dhe kulturore për shkak të zhvillimit të internetit dhe mediave sociale.

Prandaj, ky brez tërhiqet më shumë nga muzika që flet për vlerat dhe përvojat personale,,,,, e jo për vlerat e përvojat e prinderve te tyre.

Thëne më shkoqur, të gjithë kanë mundesinë sot të përzgjedhin atë muzikë që u pëlqen.

Më shumë arie Puccini si “Nessun Dorma” janë të nevojshme për të udhëzuar brezin e ardhshëm.

Një nga ariet me te njohura tek Turandot nga Giacomo Puccini është Nessun Dorma. Ajo është një ilustrim i bukurisë dhe fuqisë emocionale të muzikës klasike dhe mund të jetë mjeti më efektiv për edukimin e të rinjve dhe rivleresimin e kulturës dhe arteve.

Si shoqeri Ne duhet t’i prezantojmë të rinjtë me muzikë si Nessun Dorma për një sërë arsyesh.

Trashëgimia jonë kulturore përfshin edhe muzikën klasike dhe është thelbësore që të rinjtë të jenë të vetëdijshëm për këtë aspekt të së kaluarës sonë. Ne mund t’i ndihmojmë ata të rifitojnë një vlerësim më të madh për muzikën klasike dhe një kuptim më të thellë të kesaj bote duke i edukuar rreth arieve të njohura si Nessun Dorma.

Në këte aspekt dëgjuesit mund të përjetojnë emocione të fuqishme kur dëgjojnë arie të tilla madhështore te muzikës klasike. Gjithashtu, Ne mund t’i inkurajojmë të rinjtë të shprehin emocionet dhe ndjeshmërine e tyre duke i ekpozuar ata tek muzika e Nessun Dorma-s.

Dëgjimi i muzikës klasike mund të përmirësojë zhvillimin kognitiv dhe mund t’i ndihmojmë të rinjtë në forcimin e aftësive të tyre analitike dhe të të menduarit kritik.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme është se, të rinjtë mund të frymëzohen për të qenë novatorë dhe krijues nga muzika klasike. T’i ndihmojmë fëmijët në zhvillimin e shqisave të tyre estetike dhe t’i frymëzojmë ata në krijimtarinë e tyre krijuese duke i njohur me bukuritë dhe ndërlikimet e muzikës Nessun Dorma.

Muzika xhaz është e rëndësishme për rininë e sotme.

Rëndësia kulturore e muzikës xhaz është e gjere dhe mund të jetë e dobishme për të rinjtë që të kuptojnë dhe vlerësojnë këtë zhanër të muzikës. Brezi i ri pak a shume duhet ta vlerësojë muzikën xhaz për një sërë arsyesh, të cilat janë renditur më poshtë:

Muzika xhaz ka një të kaluar të shquar dhe ka kontribuar ndjeshëm në formimin e kulturës amerikane dhe boterore.

Muzika xhaz mund të jetë një mjet fantastik për të ndihmuar të rinjtë të zhvillojnë aftësitë e tyre muzikore, sepse është e vështirë dhe komplekse. Në xhaz kërkohet nivel i larte i aftësive teknike, sikur dhe origjinalitet dhe improvizim. Mësimi për ta luajtur xhazin mund të zhvillojë aftësitë e tyre muzikore në mënyra të ndryshme, duke kerkuar një nivel të lartë aftësie interpretimi teknik, si dhe origjinalitet ne improvizim.

Artistët e xhazit inkurajohen të mendojnë jashtë strukturave dhe të eksperimentojnë me tinguj dhe ide të reja, sepse zhanri është i njohur për improvizimin dhe eksperimentimin e tij. Ky mund të jetë një instrument i dobishëm për nxitjen e krijimtarisë dhe shprehjes së të rinjve, si në muzikë ashtu edhe në sfera të tjera të jetës së tyre.

Të rinjtë mund të lidhen me muzikantë të tjerë, të krijojnë partneritete muzikore dhe të angazhohen me audiencën dhe dashamirësit e muzikës në klubet dhe festivalet e xhazit.

Në përgjithësi, muzika xhaz ka potencialin të jetë një komponent i rëndësishëm dhe i vlefshëm i trajnimit muzikor të të rinjve dhe ekspozimit ndaj kesaj kulture. Rezultati është përvojë e pasur dhe e larmishme muzikore, e cila stimulon krijimtarine, dhe lidhjet muzikore te artistëve te ardhshëm.

Pse Rock ‘n’ Roll është thelbësor për ekzistencën moderne

Që nga fillimi i tij në vitet 1950, rock n roll ka qenë nje zhanër muzikor me ndikim te madh , dhe vazhdon të ketë një ndikim bashkekohor në kulturën dhe shoqërinë e sotme.

Rock ‘n’ roll ka një histori të gjatë dhe të shquar kulturore dhe ka pasur një ndikim të rëndësishëm në kulturën globale të të rinjve dhe muzikën pop.

Rock ‘n’ roll është një zhanër shumë i vështirë dhe teknik, dhe është një levë e shkëlqyer për nxitjen e aftësive muzikore. Rock n Rolli mund t’i ndihmojë muzikantët e rinj të përmirësojnë aftësitë e tyre muzikore në mënyra të ndryshme, sepse kërkon një nivel të lartë aftësie performuese teknike, si dhe krijimtarie.

Si i tille Rock ‘n’ roll ka qenë prej kohësh i lidhur me rebelimin, kulturën rinore dhe shpirtin e lirë, dhe ai ende shërben si një platformë jetike për të rinjtë duke shprehur veten për të zhvilluar ndjenjat e tyre me tej.

Në përgjithësi, rock ‘n’ rolli vazhdon të jetë domethënës dhe me ndikim te madh në kulturën dhe shoqërinë e sotme. Rezultati është, përvoja e pasur dhe e larmishme muzikore që shijohet e vlerësohet nga shumë breza.

“Nessun Dorma” nga Turandot e Giacomo Puccinit: Nga Turandot, opera e fundit e Puçinit, na vjen kjo arie emocionuese dhe prekëse. Aria, e realizuar nga personazhi Kalaf, thekson vendosmërinë e tij për të fituar dashurinë e princeshës Turandot e cila eshte e ftohtë dhe e përmbajtur, pavarësisht nga rreziqet.

Aria është një pjesë e mirënjohur e muzikës klasike që interpretohet shpesh në koncerte, opera dhe evente muzikore për shkak të melodisë së saj kulmore dhe rritjen fundore dramatike.

“Summertime” nga George Gershwin. Ky xhaz standart është një këngë e njohur e viteve 1930 në Shtetet e Bashkuara. George Gershwin kompozoi “Summertime” si një ninullë për Klarën për t’i kënduar fëmijës së saj në operën Porgy dhe Bess. Që atëherë, ajo është bërë një nga kenget më të njohura të xhazit të të gjitha kohërave dhe është luajtur nga muzikantë të panumërt në shumë zhanre të ndryshme. Është e njohur si për tekstet e saj, qe përshkruajnë ditët dhe netët e qeta të verës, dhe melodinë e saj përshkuese, por dhe melankolike.

Albumi i vitit 1975 “Një natë në Opera” shfaqi këngën legjendare të rockut “Bohemian Rhapsody” nga grupi britanik Queen.

Kjo kenge konsiderohet si një kryevepër e muzikës rock dhe një nga meloditë më të njohura dhe më të famshme të grupit.

Kënga shquhet për kompozimin e ndërlikuar dhe aranxhimin e pazakontë, me shumë segmente që shtrihen qe nga Balada me pas në Opera e më tej ne Hard Rock. Tekstet, të cilat zhvillojne e zbulojne temat e dashurisë, tradhtisë dhe shpengimit, janë gjithqysh të ndërlikuara. Një nga pasazhet më të njohura dhe më të dashura në historinë e muzikës rock është pjesa operistike e këngës, e cila përfshin tekstin

“Scaramouche, Scaramouche, a mund ta bësh Fandango? ” Në periudhen e saj fillestare, “Bohemian Rhapsody” ishte një këngë përparimtare dhe vazhdon të ketë ndikim në muzikën rock sot.

Muzikantë të shumtë e kanë luajtur atë, dhe duke u shfaqur në shumë filma, seriale televizive dhe reklama. Filmi biografik “Bohemian Rhapsody” për grupin Queen dhe vokalistin kryesor Freddie Mercury u publikua në vitin 2018, duke forcuar më tej statusin e këngës në kulturën pop.

administrator

Related Articles