Presidentja Osmani takohet me kryeministrin kanadez: Hapen kapituj të ri të bashkëpunimit me Kanadanë

Presidentja Osmani takohet me kryeministrin kanadez: Hapen kapituj të ri të bashkëpunimit me Kanadanë

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani ka takuar kryeministrin e Kanadasë, Justin Trudeau, me të cilin ka biseduar për thellimin e bashkëpunimit ndërshtetëror.

Kryeministri Trudeau ka përgëzuar Presidenten Osmani për mandatin që ka për të shtyre përpara shumë nga vlerat që kanë rëndësi për Kanadanë. Edhe në këtë takim presidentja Osmani ka folur rreth diskursit siç thotë ajo nxitës nga Serbia i mbështetur edhe nga shtrirja e ndikimit rus në rajon.

Në komunikatën për medie nga zyra e presidentit thuhet se kryeministri kanadez “theksoi se qëndrimi i vendosur i Presidentes për demokracinë dhe kundër korrupsionit, pikëpamjet progresive qoftë për mjedisin apo për fuqizimin e grave, janë fusha në të cilat Kanada pret të punojë me Kosovën”.

Presidentja Osmani ka potencuar shumë fusha në të cilat mund të hapen kapituj të ri të bashkëpunimit me Kanadanë, nga fusha e mbrojtjes e diplomacisë e deri tek tregtia e arsimi.

Presidentja e Republikës së Kosovës Vjosa Osmani dhe kryeministrin e Kanadasë, Justin Trudeau

Sipas saj, Kosova mund të përfitojë nga përvoja kanadeze, posaçërisht sa i përket përfshirjes së grave në vendimmarrje.

Tutje në komunikatë thuhet se se “Gjatë takimit, Presidentja Osmani ka falënderuar kryeministrin Trudeau për mbështetjen e Kanadasë ndaj Kosovës në periudha të ndryshme kohore. Në këtë kontekst, Presidentja Osmani i ka vlerësuar si të shkëlqyeshme marrëdhëniet me Kanadanë dhe ka përmendur se në këtë frymë gjatë kësaj vizite ka dekoruar Forcat e Armatosura të Kanadasë me Medaljen Presidenciale Ushtarake për kontributin e tyre në kuadër të forcave të NATO-s, gjatë intervenimit në Kosovë, më 1999 si dhe për shërbimin e tyre në Kosovë mbi dy dekada”.

Kryeministri kanadez ka ofruar mbështetje për përpjekjet e Kosovës për anëtarësimin në organizata ndërkombëtare dhe për procesin e njohjeve.

“Presidentja Osmani mori mbështetjen e kryeministrin kanadez për përpjekjet e Kosovës për anëtarësim në organizata ndërkombëtare dhe për procesin e njohjeve, duke theksuar se synimi i Kosovës është integrimi në strukturat euro-atlantike. Presidentja Osmani ka theksuar se Kosova po zbaton reforma gjithëpërfshirëse, të cilat synojnë forcimin e rendit dhe ligjit, por edhe krijimin e një mjedisi të favorshëm për investime të huaja dhe për krijimin e vendeve të reja të punës”, thuhet në komunikatë.

Duke folur për gjendjen aktuale në rajon, Presidentja Osmani ka theksuar se diskursi nxitës nga Serbia i mbështetur edhe nga shtrirja e ndikimit rus në rajon, paraqesin rrezik potencial për destabilizim të rajonit dhe janë në kundërshtim me vlerat euroatlantike.

administrator

Related Articles