Monodrama 42 Street – Nga Arenc Leka

Monodrama 42 Street – Nga Arenc Leka

Prova e përgjithshme e Premierës së Monodramës 42 Street u shfaq ne Aquila’s Nest Vineyards.

Premiera do te jete ne Producers Club 24 Qershor 2024

Shfaqja shtjellon jeten e emigrantes se sapo ardhur ne Amerike me peripecite dhe jeten plot makth te realitetit te ashper Nju Jorkez.

– Ne proven e pare njoha aktoren Yllka Lota.

Isha aty per te suportuar muzikalisht regjizorin e kësaj monodrame 42 Street.

Lëvizjet e regjizorit Diar Xanit tregonin zgjerimin skenik që duhej të bënte Yllka. Energjia e saj me beri te jem me i vemendeshem ne menyren se si ajo vepronte.

Fillimisht mendova se nuk kishte fillim te qartë, por gradualisht texti filloi të marrë jete. Sugjerimet e Diarit nuk kishin marre forme edhepse ai ne vetvehte e kishte të qartë gjithcka në mëndjen e tij.

Merr kohë për të përkthyer mëndjen e regjizorit në vënien në skenë te një monodrame. Ndonjëhere spjegimet duken abstrakte derisa kuptohen e interpretohen.

Ne shumicen e rasteve Diari ishte i qarte në vetvete, por nga mendimet nè veprime merr shume energji per ta formuar nje monodrame si 42 st. Sforcimi i tij nga të tëra anët e bënte akoma më aktuale këtë veper artistike.

Në punën me Yllken për këngët që ajo këndon njoha një karakter të jashtzakonshëm.

Ajo kendonte dhe degjonte…. dhe sërisht dëgjonte dhe aktronte atë që i kërkohej. Diskutonte dhe avanconte në cdo veprim. E pazakonte në interpretimin e saj Yllka provonte mënyra të ndryshme interpretimi. Vëzhgova se, sa me shume ti jepje aq më shumë ajo merrte.

Prova e trete filloi të krijojë një ide të përgjithshme bazike. Kohezgjatja e kesaj prove/procesi ishte pothuaj 5-6 orë pa pushim…. një punë e jashtezakonshme duke menduar që të dy Diari dhe Yllka punonin gjatë ditës dhe cdo gjë duhej bërë mbas pune gjatë natës.

Ky rritëm vazhdoi në cdo provë, nganjëhëre edhe në fund jave. Mjeshtëria regjizoriale po merrte frutat e veta duke u interpretuar nga një aktore e pergjegjshme në cdo moment.

Yllka Lota bên interpretime të shume karaktereve të shkruara nga Diar Xani.

Si e tille kalimi nga nje skene ne tjetren i monodrames e veshtireson shume mbushjen kohore ndermjet akteve skenike,. Kapërcimi nga një aktrim në tjetrin, bisedat telefonike me Nanën dhe me Hallën, monologu me të dashurin, aktrimi i tre punëve, monologu me miun, ndyshimi i veshjes së saj në cdo krakter përben një risi që të imponon respekt në zhvillimin dramatiko psikologjik te kesaj vepře.

Duhet nënvizuar edhe pse Yllka e Diari e inkurajojnë njëri tjetrin per ide te reja i bën ata unik në zgjidhjen e situatave aktruese, ndonjëherë kundërshtuese por të admirueshme për zgjidhjet që ata na japin.

Puna e Diar Xanit për shkrimin e kësaj monodrame dhe vënia në skenë e saj, arrin një sukses të ri per komunitetin tonë në New York.

Aktrimi gjenial i Yllka Lotes do ti hapi asaj dyert e shume produksioneve të mëtejshme.

Emocioni që ajo ngjall në skene të bën te qash, të bën të qeshësh, të bën çdo moment ta perjetosh si karakter ( Diari-an ) !!!

Për ata që nuk e njohin,,, Aktoria Yllka Lota ka gjasa të arrij shume shpejt majat më të larta të karierës së saj profesionale.

Ky bashkepunim eshte nje arritje profesionale artistike për te suportuar Aktoren, Shkrimtarin Regjizorin tonë në momentet e vështirësive Nju Yorkeze.

Suportuesit e të gjith kësaj pune me përkushtim shpirteror: Asistente Regjizorja Saranda Rugova, Blerina Muçolli, Arenc Leka.

Shpresoj që një ditë “ Monodrama 42 Street “ të marri dritën jeshile të një produksioni ndërkombëtar!

administrator

Related Articles