Kriza në Ukrainë: Kanadaja hapet për një numër të pakufizuar emigrantësh ukrainas

Kriza në Ukrainë: Kanadaja hapet për një numër të pakufizuar emigrantësh ukrainas

Kanadaja po heq kërkesat për viza për ukrainasit dhe po ofron masa të tjera të veçanta imigrimi.

Kanadaja ka diasporën e tretë më të madhe ukrainase në botë, me rreth 1.4 milionë banorë. Si e tillë, ajo po kërkon të bëjë pjesën e saj për të ndihmuar sa më shumë ukrainas të jetë e mundur.

Ukrainasit që dëshirojnë të vijnë në Kanada për një bazë të përkohshme do të mund të marrin një Autorizim Kanada-Ukrainë për Udhëtim Emergjent. Nuk do të ketë kufi për numrin e ukrainasve që dëshirojnë të aplikojnë. Në pritje të kontrollit të sfondit dhe ekzaminimeve të sigurisë, ata do të mund të zgjasin qëndrimin e tyre në Kanada me të paktën 2 vjet.

Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) synon që kjo rrugë e zgjeruar të hapet për aplikim brenda 2 javësh.

IRCC gjithashtu do të zbatojë shpejt një program të posaçëm të përshpejtuar të sponsorizimit familjar për qëndrim të përhershëm. Programi po krijon detaje për këtë program në javët në vijim.

Të gjithë ukrainasit që vijnë në Kanada sipas këtyre masave do të mund të aplikojnë për leje pune të hapura. Kjo do të thotë se ata do të jenë në gjendje të punojnë për çdo punëdhënës në Kanada sipas zgjedhjes së tyre. Kjo është si shtesë e lejeve të tjera të hapura të punës që IRCC i ka vënë tashmë në dispozicion ukrainasve aktualisht në Kanada. IRCC ka theksuar se më shumë informacion mbi këto programe të qëndrimit të përkohshëm dhe të përhershëm, duke përfshirë kohën e përpunimit, do të bëhen të disponueshme në “ditët dhe javët e ardhshme”.

Kanadaja po i lejon ukrainasit e pavaksinuar të hyjnë në vend nëse ata kanë një vizë qëndrimi të përkohshëm, leje qëndrimi të përkohshme ose njoftim me shkrim se aplikimi për qëndrim të përhershëm në Kanada është miratuar.

Qeveria kanadeze më herët u shpreh se IRCC po u jep përparësi aplikimeve për njerëzit që jetojnë në Ukrainë që duan të udhëtojnë në Kanada për punë, studime, për t’u bashkuar me familjen ose për të emigruar.

Kanadaja gjithashtu ka prioritet përpunimin e dokumenteve të udhëtimit për kanadezët dhe anëtarët e familjeve të tyre që dëshirojnë të kthehen nga Ukraina. IRCC do të lëshojë dokumente udhëtimi për një udhëtim për anëtarët e familjes së ngushtë të qytetarëve kanadezë dhe banorët e përhershëm që nuk kanë pasaporta të vlefshme.

Shtetasit ukrainas në Kanada mund të aplikojnë për të zgjatur statusin e tyre si vizitor, student ose punëtor. Kanadaja do t’u japë përparësi rinovimit të lejeve të punës dhe studimit për shtetasit ukrainas dhe do të zgjerojë një politikë që lejon njerëzit të aplikojnë për një leje pune nga brenda Kanadasë. Banorët e përkohshëm që marrin një ofertë pune lejohen të qëndrojnë në Kanada dhe të fillojnë të punojnë ndërsa presin që aplikimi i tyre për leje pune të shqyrtohet.

administrator

Related Articles